Adrović o svom trošku radio u korist države?

Iz Ministarstva rada navode da je Adrović boravio u Turskoj, gdje je razgovarao sa tamošnjim kolegom Bilginom, putovao na inicijativu udruženja Bošnjaka u Istanbulu “Bosna Sandžak” i da je to sam platio

23395 pregleda 13 komentar(a)
Razgovarano i o Sporazumu o socijalnom osiguranju, Foto: Ministarstvo Turske
Razgovarano i o Sporazumu o socijalnom osiguranju, Foto: Ministarstvo Turske

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je prije desetak dana u Turskoj razgovarao, a zatim se i pohvalio susretom sa kolegom Vedatom Bilginom, iako za to putovanje nije postojana platforma Vlade, a ministar tvrdi da ga je platio iz svog džepa.

Iz Adrovićevog resora su “Vijestima” odgovorili da je boravio u Turskoj na poziv udruženja Bošnjaka u Istanbulu “Bosna Sandžak”, koje okuplja najveći broj iseljenika iz Crne Gore i da je putovao o svom trošku.

”Napominjemo da se u svrhe ovog puta nisu koristila sredstva iz budžeta Ministarstva rada i socijalnog staranja, odnosno državnog budžeta, te da je boravak u Republici Turskoj ministar Adrović imao o svom trošku”, saopšteno je iz njegovog resora.

Generalni sekretar Vlade Boris Marić je saopštio “Vijestima” da će se, imajući u vidu da za navedeno putovanje Vlada Crne Gore nije usvojila platformu shodno Poslovniku, Generalni sekretarijat Vlade obratiti Ministarstvu radi dobijanja odgovora u vezi sa finansiranjem troškova putovanja ministra Adrovića u Ankaru.

U saopštenju koje se nalazi na zvaničnom sajtu turskog Ministarstva rada i socijalnog staranja navodi se da je ministar Bilgin u svojoj kancelariji ugostio Adrovića, zajedno sa crnogorskom delegacijom u kojoj je bio i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

”Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o sprovođenju Sporazuma o socijalnom osiguranju potpisanog između dvije država 2015. godine. Naglašeno je kako je dogovorena dalja saradnja dvaju ministarstava za efikasnijim sprovođenjem sporazuma potpisanog 2012. godine, kojim je predviđena saradnja u područjima rada, socijalne sigurnosti i zapošljavanja”, navodi se na sajtu Ministarstva Turske.

Informacija o posjeti Bilginu objavljena je i na sajtu crnogorskog Ministarstva, gdje se navodi da se Adrović, u sklopu radne posjete Turskoj, sastao sa Bilginom. Na sastanku, kako piše na sajtu MRSS, bilo je riječi o saradnji dviju država, te o Sporazumu o socijalnom osiguranju koji je potpisan između Crne Gore i Republike Turske u maju 2015. godine.

Iz Adrovićevog resora su “Vijestima” saopštili da kao resor zadužen za socijalne politike, koje treba da doprinesu podršci socijalne inkluzije, MRSS posebno vodi računa o trošenju sredstava iz budžeta, kada su u pitanju službena putovanja, ali i organizacija sastanka, konferencija i sličnih događaja.

”Ministar Adrović je prilikom boravka u Republici Turskoj iskoristio priliku da se na prijateljskoj osnovi sastane i sa ministrom rada i socijalnog osiguranja te države, Vedatom Bilginom”, navode iz MRSS u zvaničnom odgovoru.

U odgovoru MRSS se navodi da je Fejzić, takođe na poziv istog udruženja iseljenika, bio gost na događajima koje su organizovali.

Iz tog udruženja “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja da li je Adrović krajem januara boravio u Turskoj na njihov poziv i ukoliko jeste, da li je pozvan u svojstvu generalnog sekretara Bošnjačke stranke i da li je Udruženje platilo troškove puta i smještaja za Adrovića.

Na sajtu BS-a je 23. januara objavljeno da je njen generalni sekretar i ministar Adrović, posjetio udruženje Bošnjaka u Istanbulu “Bosna Sandžak”.

”Adrović je zajedno sa članom GO Bošnjačke stranke i predsjednikom SO Rožaje Almirom Avdićem, u sklopu posjete Turskoj, predstavnike udruženja “Bosna Sandžak” upoznao sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori. Istakao je da su Bošnjaci most povezivanja između dvije države i najavio još snažniju saradnju”, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Početkom januara je bila problematizovana posjeta ministra pravde Marka Kovača i finansija Aleksandra Damjanovića, koji su bez platforme usvojene na Vladi, otišli u Banjaluku na svečanu akademiju povodom Dana Republike Srpske (RS). Ustavni sud BiH osporio je 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.

Kovač je tvrdio da je u Banjaluci bio u svojstvu ministra, a Damjanović da je na svečanosti bio u lično ime. “Vijestima” je tada iz Ministarstva pravde saopšteno da je u tom resoru fakturisano 217 eura troškova hotelskog smještaja u Banjaluci za šefa tog resora Marka Kovača i njegovog vozača, tokom obilježavanja svečane akademije povodom Dana Republike Srpske.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je tada saopštio da neće smijeniti ministre, i da su oni kazali da podržavaju ustavno uređenje BiH.

Bonus video: