Državljanstvo i dalje pod upitom

Iz Pokreta Evropa sad nisu odgovorili na to da li je njihov lider državljanin i Srbije, i da li je odjavio boravište, tamnošnji MUP ignorisao pitanja

19664 pregleda 31 komentar(a)
Iz MUP-a rekli da ispunjava uslov kada je riječ o prebivalištu: Spajić, Foto: bojan gnjidic/PES
Iz MUP-a rekli da ispunjava uslov kada je riječ o prebivalištu: Spajić, Foto: bojan gnjidic/PES

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nije odgovorilo da li lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima srpsko državljanstvo i da li je odjavio prebivalište, što bi mu moglo predstavljati prepreku da podnese kandidaturu za predsjednika države.

Pitanje da li Spajić, pored crnogorskog ima i srpsko državljanstvo, kao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, prvi put je pokrenuto još dok je bio ministar finansija i socijalnog staranja u prethodnoj Vladi, a ponovo aktuelizovano kada je najavio kandidaturu za predsjednika Crne Gore. Spajić to, međutim, nije u potpunosti razjasnio.

Državna izborna komisija odlučila je u petak da se obrati kolegama u Srbiji, od kojih očekuje informaciju o tome da li Andrija Mandić i Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u Srbiji.

Spajić je u subotu, gostujući u dnevniku Televizije Vijesti, rekao da je jedan od uslova za kandidovanje za predsjednika države “da ima državljanstvo koje ima”.

”Provjerio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje. Znamo da smo u prošlosti imali kandidate koji su bili van Crne Gore određen broj godina i niko nije postavljao takvo pitanje”, rekao je Spajić.

Istakao je da je za poziciju predsjednika države pozitivno to da je neko provodio više vremena van Crne Gore. “Kao većina građana Crne Gore jako se lijepo osjećam u nama vrlo bliskoj Srbiji, nikad nisam živio u Srbiji. Boravio sam u Singapuru, Japanu, Francuskoj, uvijek sam bio na radnoj, školskoj vizi... Moj stalni boravak je uvijek bio vezan za Crnu Goru, kazao je Spajić.

Iz Pokreta Evropa sad juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li Spajić ima državljanstvo Srbije, da li ga je ikad imao, a ukoliko jeste, a više nema - otkada ga nema. Nije odgovoreno ni na pitanje da li je Spajić odjavio boravište iz Srbije.

Glavni odbor PES-a odlučio je 4. avgusta da on bude kandidat za predsjednika Crne Gore. Tada je tema Spajićevog prebivališta opet aktuelizovana, s obzirom na to da, prema Ustavu i Zakonu o izboru predsjednika, za tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore su 1. februara “Vijestima” naglasili da MUP ne može saopštiti od kad Spajić ima prebivalište u Crnoj Gori, te da li ima ili je imao dvojno državljanstvo i dvojno prebivalište, jer bi se time prekršilo više zakona.

Iz MUP-a su tada saopštili da je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano da se njihova obrada može vršiti po saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju, a da je Zakonom o registrima prebivališta i boravišta predviđeno da podatke iz registra može, kad zahtijeva, koristiti onaj na koga se odnose, te lice koje dokaže pravni interes.

Navode da se podaci o ličnosti koriste za namjene utvrđene zakonom, a za druge namjene na osnovu pisane saglasnosti onih čiji se podaci obrađuju. Dodaju da je po Zakonu o crnogorskom državljanstvu nadležni organ obavezan da drugim korisnicima dostavi podatke samo ako su zakonom ovlašćeni da ih koriste ili uz saglasnost onih na koje se odnose, kako prenose “Vijesti”.

”Imajući u vidu da ne postoji pravni osnov za dostavu traženih podataka u skladu sa odredbama navedenih zakona, te da nijesmo u posjedu pisane saglasnosti imenovanog za dostavu navedenih podataka, ovo ministarstvo iste ne može dostaviti”, naveli su iz MUP-a.

Neki mediji objavili su krajem 2021. da je Spajić u aprilu te godine osim crnogorskog, posjedovao i srpsko državljanstvo, kao i da je imao dvojno prebivalište - u Beogradu i Podgorici. Spajić je tada tvrdio da nema dvojno državljanstvo.

Uvidom u katastar Srbije, Spajić nema imovinu u ovoj državi

Uvidom u katastar Srbije, Spajić nema imovinu u ovoj državi. Barem ne onu koja je upisana na njegov matični broj, a kojeg je na društvenim mrežama objavio lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević. Katastar u Srbiji ostavlja mogućnost da strani državljanin nekretninu upiše na broj pasoša.

Medojević tvrdi da posjeduje dokument koji dokazuje da Spajić ima stan u Beogradu. “Opština je Savski venac. Ima stan u najnovijoj zgradi u Beogradu na vodi, a ovo je najskuplja zgrada. Stan ima 88 kvadrata. Vlasništvo je privatno, vlasnik je Milojko Vladimira Spajić... Ovdje imate vrlo važnu stvar za predsjedničke izbore, nije stavio adresu u Podgorici. Njegova adresa je Beograd, Srbija, Topalovićeva ulica”, kazao je Medojević na TV Prva.

On je dodao da je Spajić taj stan na sebe upisao 27. decembra prošle godine.

Spajić je u četvrtak na Televiziji Crne Gore kazao da je u inostranstvu posjedovao jednu nekretninu koju je prodao prije stupanja na funkciju ministra. Medojević tvrdi da je u katastar tek ove godine na tu nekretninu upisana V. M.

Običnim uvidom u katastar Srbije ne može se doći do istorije upisa, pa tako ni saznati da li je Spajić posjedovao nekretninu koju je zatim prodao.

Bonus video: