Bugenhout: Stabilnost institucija garantuje izlazak iz političke krize

„Upravo efikasnost i stabilnost institucija garantuje izlazak iz političke krize i poželjnu dinamiku nastavka puta ka punopravnom članstvu u EU“, navela je Kati Bugenhout

2223 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Efikasnost i stabilnost institucija garantuje izlazak iz političke krize u Crnoj Gori i poželjnu dinamiku nastavka puta ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenila je ambasadorka Belgije u Podgorici, Kati Bugenhout.

Ona je na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem, rekla da izazovnost i složenost aktuelne političke situacije u Crnoj Gori stvara neophodnost konstruktivnog dijaloga između suprostavljenih političkih strana.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bugenhout je kazala da to od fundamentalne važnosti za nesmetanu institucionalnu funkcionalnost.

Kati Bugenhout
foto: Skupština Crne Gore

„Upravo efikasnost i stabilnost institucija garantuje izlazak iz političke krize i poželjnu dinamiku nastavka puta ka punopravnom članstvu u EU“, navela je Bugenhout.

Lekić je naglasio da se kompleksnost trenutne društvene situacije u državi ogleda u konglomeratu različitih viđenja, pristupa i djelovanja kod esencijalnih pitanja i izazova, od kojih zavisi dalji prosperitet zajednice.

„Cijenim da je vrijeme da svi akteri pokažu političku zrelost, koja bi nam mogla osigurati dalji nastavak reformskih procesa, što se takođe direktno reflektuje na region u kojem se nalazimo, koji je neodvojivi dio Evrope u istorijskom, kulturnom i ekonomskom smislu“, istakao je Lekić.

Kako se navodi, Lekić i Bugenhout su rekli da se nadaju da će dvije države, kao dosljedni saveznici i članice EU u bliskoj budućnosti, još snažnije moći razvijati postojeće kvalitetne relacije, na obostrano zadovoljstvo.

Bonus video: