Kovačević: Inicijativa prema RIK Srbije političko dizanje dževe

"Po Ustavu i izbornim zakonima kandidat za predsjednika treba da ima crnogorsko državljanstvo i prebivalište za šta je Mandić dostavio dokaze crnogorskih nadležnih organa", kazala je Kovačević koja je prisustvovala sjednici DIK-a kao posmatrač

3372 pregleda 10 komentar(a)
Milica Kovačević, Foto: Biljana Matijašević
Milica Kovačević, Foto: Biljana Matijašević

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević ocijenila je večeras da je inicijativa prema Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije da li su kandidati za predsjednika Crne Gore upisani u birački spisak te države, političko dizanje dževe.

Ona je novinarima, nakon večerašnje sjednice DIK-a kazala da je CDT već komentarisao da je inicijativa prema RIK bila neopravdana zato što smatraju da je to izlaženje iz nadležnosti DIK-a i preuzimanje nadležnosti drugih državnih organa i „znajući da na kraju krajeva DIK može da odlučuje samo o onim zakonima koje primjenjuje“.

"A po Ustavu i izbornim zakonima kandidat za predsjednika treba da ima crnogorsko državljanstvo i prebivalište za šta je Mandić dostavio dokaze crnogorskih nadležnih organa", kazala je Kovačević koja je prisustvovala sjednici DIK-a kao posmatrač.

DIK je večeras jednoglasno donio rješenje o utvrđivanju kandidature Mandića, nakon otklanjana nedostataka. DIK je od kolega iz Srbije tražio podatke o prebivalištu i za lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, koji je najavio kandidaturu, ali je još nije predao.

"Mi vjerujemo da je ta inicijativa bila političko dizanje dževe bez stvarnih posljedica na ovo što se dešava na DIK-u. Iako prepoznajemo problem dvojnog državljanstva, mislimo da bi nadležni državni organi, dakle MUP trebalo da se time bave i da su time trebali da se bave 15 godina unazad, a ne samo danas“.

Ona je najavila da će CDT za sve kandidate tražiti uvid u sve potpise.

Kovačević je apelovala na DIK da izađu sa aplikacijom gdje bi građani mogli provjeravati da nije došlo do zloupotreba, „da se ne bi ponavljalo ono što se dešavalo 2018“.

Bonus video: