Kamenari-Lepetane pod kontrolom države: Van snage zaključak kojim je "Pomorskom saobraćaju" linija data na upravljanje

Vlada je zadužila Morsko dobro da u roku od 45 dana preuzme upravljanje ovom linijom. Takođe usvojena je odluka o davanju Luke Budva na korišćenje Opštini Budva

55830 pregleda 112 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore stavila je van snage zaključak iz 2019. godine kojim je trajekt Kamenari-Lepetane dat na upravljanje kompaniji "Pomorski saobraćaj".

Ova tačka je na dnevni red uvrštena na zahtjev ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović.

Vlada je zadužila JU Morsko dobro da u roku od 45 dana preuzme upravljanje ovom linijom.

„U papirima trajektne linije Kamenari-Lepetani nema, te Morsko dobro upravlja samo pristaništima. Moramo da donesemo nove zaključke. Neko mora dobiti koncesiju. Do tada, 45 dana može da ostane ovakav status ako 'Pomorski saobraćaj' bude želio", rekao je Abazović.

"Moguće da ćemo doći u situaciju otežanog prevoza, ali očekujem da dođu sa strane trajekti koje ćemo možda kupiti. 'Pomorski saobraćaj' ne može da radi van zakona Crne Gore. Ne može za pristanište od 200.000e da donosi prihode od nekoliko miliona eura", rekao je Abazović.

Rekao je da je odličan period da se ovo uradi jer sezona još nije krenula.

Dodao je i da će građani možda u ovom periodu moći i besplatno da koriste liniju.

"Očekujem da ovo bude početak sprečavanja javašluka".

Vlada je na predlog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) usvojila i informaciju o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za pomenutu liniju.

Državni sekretar u MKI Admir Šahmanović kazao je da će dodjelom koncesije stvoriti uslovi da država kroz naplatu naknade počne da ostvaruje prihode.

"Pomorski saobraćaj" od 2004. obavlja monopolsku djelatnost trajektnog prevoza vozila i putnika na jedinoj trajektnoj liniji u državi.

Luka Budva data na korišćenje Opštini Budva

Novaković Đurović je rekla i da su se stekli uslovi da se realizuje sporazum i Luka Budva da na korišćenje Opštini Budva do završetka koncesionog postupka.

"JP Morsko dobro u januaru 2023. godine je dostavilo Ministarstvu ekonomskog razvoja, prostornog planiranja i urbanizma radi dobijanja saglasnosti predlog o ustupanju Luke Budva. Privredni sud je usvojio prigovor i ukinuo prethodno rješenje tog suda kojim je donesena privremena mjera koja je zabranila korišćenje dijela izgrađene obale i akvaprostora Luke Budva", objasnila je Novaković Đurović.

Sporazum je zaključen između Morskog dobra i Opštine Budva.

Abazović je dodao da će Morsko dobro učiniti javnim raskid ugovora sa "Dukley marinom" i dati im otkazni rok od sedam dana.

"A ako sami ne oslobode prostor, sljedeći četvrtak Morsko dobro preuzima marinu u Budvi", rekao je Abazović.

Bonus video: