EK zabrinuta zbog Zakona o oduzimanju imovine

Kako bi Crna Gora poboljšala rezultate u oblasti konfiskacije imovine, načeli su da je ključno imati snažan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će tome služiti

4862 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako bi Crna Gora poboljšala rezultate u oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalnim radnjama, mora imati snažan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će tome služiti. To se navodi u najnovijim smjernicama Evropske komisije o nacrtu Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama, piše RTCG.

EK je zabrinuta jer smatra da poslanici neće uzeti u obzir njihove savjete.

Evropska komisija dala je savjete o daljoj potrebi usklađivanja Zakona sa pravnim tekovinama EU, standardima i definicijama i ukazala na rizike i izazove tokom faze implementacije ukoliko zakon bude usvojen u formi nacrta, i preporučila da se zakon revidira kroz proces inkluzivnih konsultacija.

“Zabrinuti smo što nacrt Zakona koji će se glasati izgleda neće uzeti u obzir ove komentare”, navodi se u komentaru EU.

Kako bi Crna Gora poboljšala rezultate u oblasti konfiskacije imovine, načeli su da je ključno imati snažan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će tome služiti.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće danas konsultativno saslušanje povodom izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, na koje su pozvani ministar pravde Marko Kovač i predstavnici više institucija i organizacija.

Bonus video: