Pljušte obećanja pred izbore u Tuzima

Predstavnici partija poručuju da će biti dio vlasti i da će realizovati brojne projekte, kao što su izgradnja zaobilaznice, centra sa zelenom pijacom, dnevnog centra…

25956 pregleda 22 komentar(a)
Ostvarićemo dvostruko bolji rezultat: Cama, Foto: Privatna arhiva
Ostvarićemo dvostruko bolji rezultat: Cama, Foto: Privatna arhiva

Učesnici predstojećih lokalnih izbora u Tuzima poručuju da su sigurni da će formiranje buduće vlasti nakon 5. marta zavisiti od njihovih lista i obećavaju građanima brojna infrastrukturna ulaganja.

Na lokalnim izborima u Tuzima, koji su zakazani za 5. mart, nastupiće četiri koalicije i tri samostalne liste.

Ovo su drugi lokalni izbori u toj opštini, nakon što su Tuzi postale samostalna opština 2018. godine, a Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila vlast u do tada gradskoj opštini, koju sada vrše albanske stranke uz podršku Demokrata.

Za 32 mjesta u parlamentu takmiče se Stranka pravde i pomirenja - za buduće generacije, kao manjinska lista, koju predvodi Ilhan Škrijelj, Socijaldemokratska partija (SDP) - Pokret za Tuzi - svim srcem za Tuzi, gdje je prvi na listi Husein Đoković.

Listu Demokrata “Aleksa Bečić - Štjefan Camaj - Demokrate - Jači smo zajedno” predvodi Štjefan Camaj, a Socijalističke narodne partije (SNP) - Časno za Tuzi, Željko Milić.

Liste su predali i Albanska koalicija - Zajedno (Demokratska partija i Forca), koju predvodi Anton Nikaj, kao i koalicija koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) - “Pravim putem”, koju predvodi Elez Niković.

Koaliciju Albanski forum - Jedinstvo i razvoj (Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, Nacionalna albanska unija i Demokratski savez u Crnoj Gori) predvodi aktuelni predsjednik opštine Tuzi i predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Nosilac liste Demokrata Štjefan Camaj je kazao da će na izborima 5. marta ostvariti rezultat koji će biti dvostruko bolji u odnosu na onaj iz 2019. godine.

”Podsjetiću vas da smo 2019. godine našim sudbonosnim jednim mandatom, a u zbiru ključnim 17. za pravljenje većine, poslali DPS u opoziciju u Tuzima. Ovim činom je i otpočeo pad DPS-a na svim nivoima u Crnoj Gori, preko Tuzi 3. marta, te 30. avgusta 2020. godine na parlamentarnim, pa sve do danas u brojnim opštinama i gradovima širom Crne Gore...”, kazao je Camaj.

On je kazao da je njihova lista garant građanima, jer je glas listi Demokrata, “glas da DPS i sateliti” ostanu onamo gdje su ih poslali 2019. godine:

”Da ćemo jednom zauvijek DPS i sistem koji su stvorili poslati u političku i društvenu prošlost Malesije i Tuzi, a ubrzo i u cijeloj Crnoj Gori”, kazao je Camaj.

Iz Albanske koalicije “Zajedno”, koju čine Demokratska partija (DP) i Forca, saopštili su da su na politčkoj sceni potrebna nova lica, te je zbog toga, veliki broj mladih i obrazovanih, ubijeđenih u uspjeh novih ideja, pristupio njihovoj listi.

”Upravo ovo su razlozi koji će opredijeliti glasače u opštini Tuzi da glasaju izbornu listu Albanska koalicija ‘Zajedno’, navode iz liste koju predvodi magistar istorije Anton Nikaj.

Sigurni da će formiranje vlasti zavisiti od njihove liste: Albanska koalicija zajedno
Sigurni da će formiranje vlasti zavisiti od njihove liste: Albanska koalicija zajednofoto: Albanska koalicija Zajedno

Iz te koalicije ocjenjuju da očekuju interesantan izborni rezultat, prije svega zbog novih ideja koje na lokalnoj političkoj sceni nudi njihova izborna lista.

”Mi kao izborna lista imamo konkretan izborni program, jer znamo koja su bila očekivanja građana u opštini Tuzi i da puno toga nije ostvareno u prethodnom mandatu lokalne vlasti. Stoga, uzimajući u obzir dosadašnju podršku našem programu, sastav i kvalitet naše izborne liste, sigurni smo da će formiranje buduće vlasti nakon 5. marta, zavisiti od naše liste”, ističu iz koalicije “Zajedno”.

Nosilac liste Socijaldemokratska partija (SDP) - Pokret za Tuzi - svim srcem za Tuzi, Husein Đoković kazao je da je realno očekivanje da će lista, koju čine Pokret i SDP, ostvariti rezultat koji će im omogućiti da budu ključni faktor buduće vlasti i da daju predsjednika Opštine.

”Ja, kao nosilac liste, ali i ostali vrijedni sugrađani smo prepoznati kao dugogodišnji građanski aktivisti i borci za poboljšanje života na ovom prostoru. Uspio sam da kao vođa Pokreta blokiram štetnu deponiju na prostoru Tuzi, a građani me znaju i po tome što već dvije godine pružam pravne savjete onima koji zbog siromaštva nijesu u mogućnosti da plate advokata”, rekao je Đoković.

Nosilac liste SNP-a Željko Milić je kazao da očekuju rezultat koji će SNP-u vratiti parlamentarni status, jer, kako je rekao,” bez SNP-a nema većine u Tuzima”. Ta partija je na izborima 2019. ostala bez predstavnika u lokalnoj Skupštini.

Puno problema koje treba riješiti

Štjefan Camaj kao ključne probleme navodi nedostatak zaobilaznice oko centra Tuzi, nedostatak sportskih igrališta i terena, dnevnog centra, javne kuhinje. On je kazao da će im, kao budućoj vlasti, prvi koraci biti izgradnja pomenutih objekata i zaobilaznice.

Iz albanske koalicije “Zajedno” ističu da je nemali broj problema razlog nezadovoljstva građana rezultatima rada dosadašnje lokalne vlasti.

”Očekivanja građana u punopravnoj opštini su bila realno mnogo veća, prije svega u neophodnoj izgradnji dugo vremena zapostavljene lokalne infrastrukture, jer građani ne zaboravljaju olako predizborna obećanja. Da centar Tuzi, konačno, dobije novi urbani izgled i da se ozbiljnije radi na izradi detaljnih urbanističkih planova, stvaranje preduslova za nova radna mjesta, mnogo veća izdvajanja za poljoprivredne proizvođače, vinogradare, pčelare... Ali ono što je neophodno jeste mnogo konkretnija komunikacija prestavnika lokalne vlasti sa građanima”, navode iz te koalicije.

Ističu da izborna lista Albanske koalicije DP-Forca, ima konkretan program vodeći računa isključivo o interesima građana opštine.

”Osim neostvarenih obećanja u izgradnji lokalne infrastrukture, čime ćemo se detaljnije baviti u nastavku kampanje, smatramo neophodnim brigu za stariju populaciju naše opštine za šta imamo konkretan plan aktivnosti, zatim mnogo konkretniji program prema osobama sa invaliditetom, prema našim sugrađanima u stanju socijalne potrebe. Mladi bračni parovi zaslužuju mnogo veću pažnju lokalnih vlasti, podršku u stvaranju porodice...”

Navode da je neophodno uspostaviti redovan saobraćaj sa glavnim gradom, jer veliki broj sugrađana radi, uči i imaju svakodnevne obaveze i potrebe u Podgorici.

”Saradnja sa našom dijasporom mora biti drugačija, konkretnija u mnogim aktivnostima, zajedničkim projektima,a komunikacija intenzivnija u zajedničkim idejama za razvoj naše opštine”, navode iz koalicije “Zajedno”.

Husein Đoković je kazao da Opština Tuzi još nema jasno definisanu teritoriju, tj. nema administrative granice.

”Nema svoju deponiju, a na njenoj teritoriji se nalazi i truje joj građane tuđa deponija. Ne upravlja svojim prirodnim resursima Plantaže, Skadarsko jezero, Cijevna. Ne upravlja vodovodom, a građani plaćaju visoke cijene komunalnih usluga. To znači da od Opštine, koja treba da pomogne poboljšanju kvaliteta života njenih građana, praktično postoji samo ime i skoro prazna ljuštura. Naš zadatak je da Opština Tuzi ima sve uslove za život i razvoj kao i sve druge crnogorske opštine, i komunalne i infrastrukturne”, istakao je Đoković.

Željko Milić navodi da u Tuzima ima više problema koje treba riješiti, ali kao glavni ističe međunarodni put Podgorica - Božaj koji prolazi kroz centar Tuzi.

”Prioritet bi trebalo da bude izgradnja zaobilaznice koja bi građanima vratila mir i Tuzi vratila Tuzima”, rekao je Milić.

On je istakao da je SNP građanska partija, navodeći da je u jednoj sredini kao što je opština Tuzi, u kojoj žive sve nacije koje ima i Crna Gora, dobro da građani imaju mogućnost da glasaju za partiju u kojoj su dobrodošli sve nacije i sve vjere:

”Jer samo zajedno možemo u budućnost”.

Ulagati u infrastrukturu i poljoprivredu

Štjefan Camaj smatra da će građani Malesije i Tuzi znati da cijene podršku onima koji koji su prije četiri godine, osvojili više glasova, ali nedovoljno za većinu:

”Mi nismi imali dilemu. Presudila je volja građana, a to je da se vlast formira sa Demokratama, te da se DPS pošalje u opoziciju. Podrška građana Malesije neće doći samo zbog ove činjenice, nego i zbog našeg konstruktivnog, principijelnog i iskrenog ophođenja prema drugim činiocima vlasti, te našeg neumornog i bespoštednog zalaganja, truda i rada za protekle četiri godine u interesu svih građana naše Opštine”, kazao je Camaj.

On je rekao da sa posebnim ponosom može kazati da su Demokrate imale jednu od ključnih uloga u razvoju opštine Tuzi za protekle četiri godine.

Iz Albanske koalicije DP-Forca navode da je sigurno da bez njihove liste neće moći da se formira lokalna vlast nakon izbora 5. marta, jer građani žele promjene za novi intenzivniji razvoj.

”Insistiraćemo na mnogo većoj transparentnosti u radu lokalne vlasti i upravljačkim strukturama javnih preduzeća. Zatim, pristupićemo aktivnostima na realizaciji dugo najavljenih projekata infrastrukture na povezivanju okolnih zona sa centrom opštine, odmah na početku, a ne pred kraj mandata, kao što se trenutno radi”.

Navode da je neophodan početak izgradnje centra sa zelenom pijacom i pratećom infrastrukturom, kao razvojnom šansom opštine kao tranzitnog centra, te pristupiti regulisanju saobraćajnice kroz centar Tuzi i obezbjeđivanju parking prostora, jer je sadašnje stanje neodrživo.

”Neophodno je uspostaviti intenzivnu komunikaciju sa našim poljoprivrednim proizvođačima u planiranju i potrebnoj podršci njihovog rada i proizvodnje. Naravno, mora se odmah pristupiti izradi detaljnih urbanističkih planova da centar Tuzi dobije urbani izgled kakav i zaslužuje”, navode iz koalicije “Zajedno”.

Husein Đoković je kazao da koalicija SDP-a i Pokreta za Tuzi nudi nešto novo i revolulucionarno.

”Mi smo se opredijelili za istinski građanski koncept društva, jer na listi ima, pored Albanaca, Crnogoraca, Srba, Roma, Bošnjaka, što se ne pamti da je do sada imala neka lista, kako na državnom, tako ni na lokalnom nivou. Uz to, listu čine mladi ljudi, puni volje i elana da se bore za prosperitet svoj i svoje opštine. Naša lista predstavlja Tuzi u malom, sa svim svojim različitostima na koje smo ponosni”, rekao je Đoković.

Đoković je kazao da će ključna i najhitnija pitanja kada dođu na vlast biti otvaranje područne jedinice Katastra i smanjivanje komunalija za sve građane, pri čemu bi oni koji dolaze iz dijaspore bili obavezni da plaćaju komunalije samo tokom boravka u zavičaju.

Lista SDP i Pokreta za Tuzi
Lista SDP i Pokreta za Tuzifoto: SDP

”Odmah bi imenovali novu komisiju za razgraničenje Tuzi sa Podgoricom i Zetom, preuzeli bi upravljanje Deponijom i Plantažama, obezbijedili bi moderan i kvalitetan prevoz za građane, pri čemu bi on bio besplatan za đake, studente, penzionere i socijalno ugrožene. Pristupićemo izgradnji sportskih hala u svim školama u Opštini, kako bi djeci koja te škole pohađaju omogućili zdravo bavljenje sportom”, kazao je Đoković.

Željko MIlić je istakao da će se kada, kako je kazao, budu u vlasti, zalagati za razvoj infrastrukture i poljoprivrede:

”Jer više od polovine stanovništva sa ovog područja živi od poljoprivrede, a tu ima dosta toga da se poboljša”.

Prioritet izgradnja zaobilaznice: Milić
Prioritet izgradnja zaobilaznice: Milić foto: Privatna arhiva

On je ocijenio da turizam može da ima veliki udio u razvoju opštine jer najljepši dio obale Skadaraskog jezera pripada opštini Tuzi.

”Zalagaćemo se za bolju saradnju sa dijasporom, jer podrška dijaspore nije ni u prethodnom periodu bila mala, već se slobodno može reći da je dobrim dijelom razvoj Tuzi, djelo dijaspore”, kazao je Milić.

Na prvim izborima u samostalnoj opštini Tuzi 2019. glasalo je 66,3 odsto upisanih birača, odnosno 7.813.

Tada je Albanski forum, koji čine Albanska Alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DS) i Demokratska unija Albanaca (DUA), osvojio 16 mandata, Demokratska partija socijalista - 10, Bošnjačka stranka - četiri, a Socijaldemokrate i Demokratska Crna Gora po jedan.

Bonus video: