DPS-u duplo više iz budžeta nego što mu pripada

Zahvaljujući žalbi podnesenoj blokiranom Ustanovm sudu, konačni rezultati izbora u Pljevljima još nisu proglašeni, pa je DPS i dalje na vlasti, i dobija novac za 20 odbornika, iako će imati devet u novom skupštinskom sazivu

13405 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Blokada Ustavnog suda omogućava Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da u Pljevljima iz budžeta već nekoliko mjeseci dobija duplo više novca u odnosu na iznos koji bi dobijala za finansiranje svog rada da je lokalna vlast konstituisana odmah nakon izbora održanih 23. oktobra prošle godine.

Na tim izborima odlazeća vlast u Pljevljima koju predvodi DPS ubjedljivo je poražena, osvojivši 4.578 glasova, ili 9 mandata, što je za više od 5,5 hiljada ili 11 mandata manje u odnosnu na lokalne izbore održane 2018. Od devet odborničkih mjesta jedno pripada Bošnjačkoj stranci, pa će DPS u budućem sazivu lokalnog parlamenta imati osam odbornika - deset manje nego sada.

Zahvaljujući žalbi koju je Koalicija predvođena DPS-om podnijela Ustavnom sudu, koji nema kvorum za odlučivanje, konačni rezultati izbora u Pljevljima još nisu proglašeni, pa je DPS, sa koalicionim partnerima BS i SD, i dalje na vlasti, skoro četiri mjeseca nakon što su izgubili izbore.

To je DPS-u omogućilo da iz opštinskog budžeta dobija više nego duplo novca opredijeljenog za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu od iznosa koji im pripada u skladu sa izbornim rezultatom.

S druge strane, zbog odlaganja proglašenja konačnih rezultata izbora, Demokratski front je ostao bez značajnih prihoda s obzirom na to da je pojedinačno na lokalnim izborima osvojio najviše odborničkih mandata - 12.

Pokret Evropa sad osvojio je četiri mandata i još nema pravo da dobija novac iz lokalnog budžeta.

S obzirom na to da nije usvojen budžet za ovu godinu, sekretarka Sekretarijata za finansije Opštine Pljevlja donijela je odluku o visini budžetskih sredstava koja će se izdvajati od januara do 1. aprila za redovno finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu.

Najviše novca mjesečno dobijaće DPS - 4.501 euro, isto kao prošle godine, iako su izgubili izbore.

U odluci piše da se novac DPS-u dodjeljuje za 18 odbornika koliko je ta partija osvojila na izborima 2018. godine, deset više nego na posljednjim izborima.

Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio u iznosu od 259,5 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta.

Posije DPS-a, najviše novca trenutno dobija Demokratska Crna Gora koja ima sedam odbornika. Na posljednjim izborima Demokrate su nastupile u koaliciji sa Pokretom za Pljevlja i Ujedinjenom Crnom Gorom i osvojili su sedam mandata. Opština će za rad te partije mjesečno uplaćivati 1.920 eura.

Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija mjesečno će dobijati po 823 eura, a Socijalistička narodna partija i Pokret za Pljevlja 615 eura za po dva odbornika.

Najmanje novca iz opštinskog budžeta dobijaju Socijaldemokrate - 437 eura, dok će BS, iako kao i SD ima samo jednog odbornika, dobijati mjesečno 702 eura, zahvaljujući učešću žena u radu lokalnog parlamenta.

U novom sazivu BS će imati jednog odbornika, dok je SD, čija je kandidatkinja bila na desetom mjestu izborne liste, ostao bez odborničkog mjesta.

I odbornici koji na poslednjim lokalnim izborima nisu dobili povjerenje građana još primaju odborničke naknade.

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, Opština Pljevlja prošle godine izdvojila je više od 180.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, više od 125.000 eura, izdvojeno je za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu, a 70.000 eura za naknade odbornicima.

Za nadoknade odbornicima, od kojih pojedini rijetko kada imaju šta da kažu o temama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta, Opština isplaćuje mjesečnu naknadu od 150 eura, a predsjedniku kluba odbornika 175 eura.

Naknadu u iznosu od 16,5 eura po sjednici dobijaju i članovi skupštinskih odbora i savjeta koji nisu zaposleni u državnim ili organima lokalne samouprave. Naknadu dobijaju i odbornici koji ispred lokalne uprave prisustvuju vjenčanjima, koja se obavljaju u opštinskoj matičnoj službi.

Prema zakonu, Opština je dužna da obezbijedi prostor za rad klubova odbornika. Ukoliko ne može da obezbijedi prostorije u svom vlasništvu, Opština plaća zakup prostora političkim partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu. Za zakup prostora Opština je za godinu iz budžeta izdvojila oko dvije hiljade eura.

Za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima, odnosno finansiranje njihovog redovnog rada u ovoj godini, Opština će mjesečno partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu uplaćivati oko 130 eura.

Bonus video: