Lekić: Uskoro definitivan odgovor da li postoji volja za formiranje nove vlade

Time bi se, kako kaže, privelo kraju djelovanje aktuelne vlade ograničenog karaktera

17243 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da će uskoro saopštiti definitivan odgovor na pitanje o tome da li postoji volja svih 41 poslanika za formiranje nove vlade na programskim osnovama koalicija koje su pobijedile 2020. godine.

Lekić je poručio da nastoji da na ozbiljan i javno odgovoran način obavlja zadatak mandatara, te i da krajem ove nedjelje završava fazu konsultacija s ciljem konstituisanja predloga programa i sastava vlade od političkih snaga izborne većine 2020. godine.

"Iste one većine koja me je izabrala za mandatara, što je potvrđeno na sjednici Skupštine Crne Gore 29. decembra 2022", kazao je on.

Naglasio je da će uskoro javno saopštiti precizan i definitivan odgovor i na pitanje:

"Da li definitivno postoji ili ne, volja svih 41 poslanika za formiranje nove vlade, sastavljene demokratskim postupkom, na programskim osnovama koalicija koje su pobjedile 2020. godine i političko-programskom sporazumu za formiranje 44 vlade, koji su 2. septembra 2022. potpisali poslanici partija izborne većine", dodaje se u saopštenju.

Eventualnom saglasnošću svih, naglašava Lekić, koja je do sada nažalost izostala od dijela stranaka, pristupio bi daljoj proceduri formiranja vlade.

Time bi se, kako kaže, privelo kraju djelovanje aktuelne vlade ograničenog karaktera.

"Koja uprkos tome nastavlja sa javno komromitujućom politikom zapošljavanja u državnim institucijama, iz redova svojih partijskih, nacionalnih i klijentelističkih komponenti. Ukoliko konstatujem da nema većine u ranije planiranom i dogovorenom sastavu, a zavisno od daljih političkih dinamika, posebno eventualne odluke o raspisivanju prijevremenih izbora, pristupio bih traženju alternativnog rješenja čiji karakter, sastav i programske odredbe bih u mogućem roku javno objavio, i zakonskom procedurom uputio Skupštini na dalji postupak", saopštio je Lekić.

Bonus video: