Abazović na REAIM samitu: Upotreba vještačke inteligencije u vojne svrhe zahtjeva etiku i ekspertizu

"Potrebni su nam naučnici, inženjeri i ostali praktičari kako bismo u potpunosti razumjeli i predvidjeli implikacije i izazove koji proizilaze iz uvođenja vještačke inteligencije u domen vojske", kazao je Abazović

2029 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Flickr/VladaCrneGore
Sa sastanka, Foto: Flickr/VladaCrneGore

Premijer Dritan Abazović je saopštio da istraživanje, razvoj i upotrebu vještačke inteligencije treba da sprovode eksperti za predmetne oblasti, kako bi se na minimum svele nenamjeravane posljedice.

To je poručio na REAIM samitu u Hagu, na kojem se diskutovalo o upotrebi vještačke inteligencije u vojne svrhe.

"Abazović je kazao da postoje tri okvirne formule za upotrebu vještačke inteligencije: etika, ekspertiza i razmjena informacija", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade.

Abazović ističe da upotreba vještačke inteligencije u vojne svrhe "može i treba da bude etična, odgovorna i da doprinosi međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti u odnosu na međunarodno pravo, naročito humanitarno pravo, te demokratska načela i vrijednosti".

Kako kaže, "potrebni su nam naučnici, inženjeri i ostali praktičari kako bismo u potpunosti razumjeli i predvidjeli implikacije i izazove koji proizilaze iz uvođenja vještačke inteligencije u domen vojske".

Abazović je govorio na okruglom stolu sa šefovima delegacija, biznis i naučne zajednice iz pedesetak država svijeta, o razvoju novih tehnologija i unaprijeđenju sposobnosti prikupljanja i analize podataka u vojne svrhe, uz korišćenje najnovijih dostignuća vještačke inteligencije.

"REAIM samit prvi svjetski samit na temu upotrebe vještačke inteligencije u vojsci, posmatranu kroz prizmu etike rata i paralelnog tehnološkog razvoja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: