Lekić počeo konsultacije za sastav kabineta

Lekić je ranije kazao da će uskoro saopštiti definitivan odgovor na pitanje o tome da li postoji volja svih 41 poslanika za formiranje nove vlade na programskim osnovama koalicija koje su pobijedile 2020. godine

16124 pregleda 47 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Mandatar Miodrag Lekić počeo je pojedinačne konsultacije sa liderima partija pobjednica parlamentarnih izbora 2020. godine o novoj vladi.

Prema informacijama “Vijesti”, Lekić će nakon toga Skupštini predložiti sastav i program rada nove vlade. On je “Vijestima” rekao da je počeo konsultacije i da će javnost o svemu upoznati kad se završe razgovori.

Lekić je ranije kazao da će uskoro saopštiti definitivan odgovor na pitanje o tome da li postoji volja svih 41 poslanika za formiranje nove vlade na programskim osnovama koalicija koje su pobijedile 2020. godine.

”Ako konstatujem da nema većine u ranije planiranom i dogovorenom sastavu, a zavisno od daljih političkih dinamika, posebno eventualne odluke o raspisivanju prijevremenih izbora, pristupio bih traženju alternativnog rješenja čiji karakter, sastav i programske odredbe bih u mogućem roku javno objavio, i zakonskom procedurom uputio Skupštini na dalji postupak”, saopštio je ranije lider Demos.

Nakon što je izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića u avgustu prošle godine, većina se složila da Lekić treba da sastavi novu vladu. Međutim, predsjednik države Milo Đukanović odbio je da Lekiću da mandat, nakon čega je aktuelna većina krajem prošle godine usvojila izmjene Zakona o predsjedniku, omogućivši tako Lekiću da formira vladu.

Pregovori o formiranju Lekićeve vlade propali su odmah početkom ove godine, a prema izmjenama Zakona o predsjedniku ako se vlada ne formira do 16. marta, Skupština treba da se raspusti.

O Lekićevoj vladi bilo je razgovora na sastanku većine početkom ovog mjeseca.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, nije bilo napretka u pravcu podrške Lekiću.

“SNP je navodno za nastavak razgovora, GP URA ni to”, rekao je sagovornik.

Bonus video: