Delegacija PSSE konstatovala niz nedostataka: Ustavni sud barem da dobije kvorum da potvrdi izborni rezultat

"Delegacija je upoznata sa stagnacijom reforme izbornog zakonodavnog okvira, visokim nivoom korupcije u zemlji i stalnim sumnjama u nezavisnost pravosuđa", saopšteno je iz Savjeta Evrope

19537 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), koja je boravila u Podgorici prethodna dva dana kako bi ocijenila predizbornu klimu, konstatovala je niz nedostataka i istakla da je ključno da se kompletira Ustavni sud ili barem da dobije kvorum da bi mogao da potvrdi izborni rezultat.

Delegacija, koju je predvodio Džo O’Rajli, pozdravila je činjenicu da su pripreme za izbore u toku.

"Međutim, nakon razgovora sa različitim sagovornicima, smatraju da je neophodno istaći niz nedostataka, a posebno ključnu potrebu da se obezbijedi da sastav Ustavnog suda bude kompletiran ili barem da ima kvorum da bi mogao da potvrdi izborni rezultat. Takođe, Delegacija je upoznata sa stagnacijom reforme izbornog zakonodavnog okvira, visokim nivoom korupcije u zemlji i stalnim sumnjama u nezavisnost pravosuđa", saopšteno je iz Savjeta Evrope.

Delegacija je, kako se dodaje, sa razočaranjem konstatovala kontinuiranu kulturu odlaganja i nedostatak političke volje za donošenje važnih odluka.

"Pojedini sagovornici su izrazili zabrinutost zbog politizacije donošenja odluka Državne izborne komisije (DIK) što dovodi do neravnopravne utakmice među predsjedničkim kandidatima. Jedan istaknuti kandidat je diskvalifikovan zbog navodno politički motivisanog i podijeljenog glasanja unutar DIK-a; štaviše, trenutna paraliza Ustavnog suda ga je ostavila bez mogućnosti za obeštećenje", navodi se u saopštenju.

Delagacija smatra da je medijsko okruženje generalno zdravo, iako veoma politizovano, što je dovelo do samocenzure novinara.

"Pritisci na novinare, nažalost, takođe nijesu prošlost. Delegacija je bila zabrinuta što vlasništvo i kontrola jednog broja medijskih portala nije transparentna", navodi se.

Delegacija je sa žaljenjem primijetila da se zloupotreba javnih sredstava normalizovala i da je biračko telo uzimalo zdravo za gotovo.

"Birački spisak je bio široko kritikovan kao neuređen, pri čemu je veliki broj osoba koje su emigrirala ostale u spisku kao rezultat loše definisanih kriterijuma prebivališta", ocijenila je Delegacija.

Takođe, smatraju da je neophodna veća transparentnost u finansiranju kampanje.

Delegacija je primijetila i nedovoljnu zastupljenost žena na svim nivoima izbornog procesa.

"Delegacija u potpunosti razumije da se neka od gore navedenih pitanja ne mogu riješiti u kratkom vremenu prije izbornog dana, ali se snažno nada da će barem ona koja se još mogu riješiti – posebno imenovanje četvoro nedostajućih sudija u Ustavnom sudu – zaista riješiti", naveli su iz Savjeta Evrope.

Predizborna delegacija PSSE boravila je u Podgorici na poziv predsjednika Skupštine. Sastala se sa predsjedničkim kandidatima ili njihovim predstavnicima, liderima i predstavnicima glavnih parlamentranih partija, predsjednikom i članovima Državne izborne komisije, ministrom javne uprave, članovima delegacije u PSSE, predstavnicima civilnog društva i medija, OEBS/ODIHR misija za posmatranje izbora i sa diplomatama prisutnim u Podgorici.

Najavljeno je da će punopravna 22-člana delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope doputovati u Crnu Goru uoči predsjedničkih izbora kako bi posmatrala glasanje.

Predsjednički izbori biće održani 19. marta.

Bonus video: