Abazović i Rama potpisali sporazum o izgradnji mosta na Bojani

Zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije održana u Podgorici

74418 pregleda 97 komentar(a)
Rama i Abazović, Foto: Youtube/Vlada Crne Gore
Rama i Abazović, Foto: Youtube/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.02.2023. 15:37h

Premijer Dritan Abazović i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama potpisali su danas u Podgorici međudržavne sporazume koji će, kako je rečeno na svečanosti, doprinijeti boljoj saradnji dviju država.

Prethodno je u zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) održana zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije.

Dvojica zvaničnika potpisala su bilateralni sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani, kao i sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola - Puljaj.

Abazović je rekao da će izgradnja mosta na Bojani koštati blizu 20 miliona eura i da, ako dvije države podijele troškove, to nije veliki iznos. "Podijelićemo da se plaćanje odradi u nekoliko godina, da to ne predstavlja veće opterećenje za dvije države", naveo je premijer na pres konferenciji.

Projekat će, kako je istakao, imati ogroman efekat na BDP obje države. "Ne postoji projekat koji može biti efektniji, a da je toliko jeftin".

Rama je kazao da će most na Bojani skratiti distancu između dvije države sa desetine kilometara na 300 metara. "Projektnu ideju smo pokrili našim fondovima, dok ćemo izgradnju pokriti zajedničkim. U Crnoj Gori su veće plate, tako da ne ide da Albanija plati most, ako je platila već i projektnu ideju", dodao je on.

Na svečanosti je potpisan i memorandum o razumijevanju između crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva infrastrukrure i energetike Albanije o saradnji u oblasti energetike.

Potpisan je i sporazum u oblasti zajedničkog održivog upravljanja ribarstvom Skadarskim jezerom i rijekom Bojanom, dokument o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja, kao i sporazum o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Na svečanosti je potpisan i Memorandum o saradnji dva resora odbrane, Memorandum o saradnji između crnogorskog Ministarstva sporta i mladih i albanskog Ministarstva obrazovanja i sporta, Program kulturne saradnje za period od 2023. do 2025. godine, kao i Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja sa albanskim Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.

Zajednicka sjednica Vlade Crne Gore i Vlade Albanije
foto: Rade Koprivica

Abazović: Lijepa poruka saradnje, odnosi sa Albanijom za primjer

"Danas smo poslali lijepu poruku saradnje, posvećenosti zajedničkoj budućnosti, koju treba bazirati na ekonomskom razvoju i na snažnijoj saradnji u svim segmentima kad su u pitanju dvije vlade", rekao je Abazović nakon potpisivanja sporazuma.

Kazao je da je gradnja mosta preko Bojane važan infrastrukturni projekat, koji će omogućiti novi turistički proizvod za obje države.

"Cilj je da ljudi imaju lakši pristup, da lakše prolaze, da se umanje saobraćajne gužve, da razvoj te zone dovedemo na viši nivo".

Rama i Abazović
foto: Youtube/Vlada

Abazović je rekao da je Rama već preduzeo i korake da se omogući nesmetano kretanje rijekom Bojanom.

"Želimo da učinimo sve i u drugim segmentima da kažemo da Crna Gora i Albanija vide veliku perspektivu u odnosima i saradnji koja treba da vodi boljem životu građana dvije države. Zajedničku budućnost vidimo u EU i želimo dati doprinos da se pošalje ta poruka. Mislim da su odnosi dvije vlade odnosi za primjer na Zapadnom Balkanu. Vjerujem da ovaj primjer treba da prate i druge države u regionu, a Vlada Crne Gore će ostati posvećena da zajedničke sjednice održi i sa drugim vladama u regionu... U zajedništvu svi možemo da prosperiramo".

Rama: Berlinski proces i Otvoreni Balkan inicijative su komplementarne i jedna drugoj neophodne

Rama je rekao da su još jednom osjetili "toplinu dobrodošlice i afirmaciju bratstva između nas".

"Želim da ponovim ono što sam rekao tokom sjednice - Albanija i Crna Gora su više nego susjedi. Sastajemo se u izazovnom vremenu i za Evropu i naš region, i u tom kontekstu, osim direktnih izazova, značaj ovog bratstva i susjedstva se čini mnogo većim", rekao je Rama.

Podsjetio je da su on i Abazović zajedno posjetili Kijev i predsjednika te države Volodomira Zelenskog, i da su Crna Gora i Albanija od samog početka ruske agresije na strani Ukrajine "Naša posjeta Kijevu i zajednička nastojanja u svim ovim frontovima predstavljaju bazu odnosima koji imaju potencijal da se još više osnaže", naveo je on.

Po prvi put se vidjelo, kako je rekao, da EU djeluje izvan svojih granica kako bi održala Samit u Tirani, a da je u Crnoj Gori održan Savjet za stabilizaciju i pridruživanje. "Sve su ovo pozitivni aspekti, a brzina ka EU zavisi i od regionalne saradnje. S ove tačke gledišta, i Albanija i Crna Gora su potpuno posvećene".

Rama je zahvalio Abazoviću na angažovanju. "Ujedno želim da se zahvalim što je izrazio želju da organizuje samit Otvorenog Balkana u junu ovdje u Crnoj Gori, uzimajući u obzir da će Berlinski proces imati svoj proces u Tirani početkom jeseni".

Rama i Abazović
foto: Youtube/Vlada

Rama je ocijenio da je Otvoreni Balkan, rekavši da se tu slaže sa Abazovićem, neophodan kako bi "zaživio ritam svega onoga što su vrijednosti i zahtjevi koji proističu iz Berlinskog procesa".

"I u narednom samitu, nakon što i ostali daju saglasnost, pozvaće se svi da budu dio. Dvije inicijative su komplementarne i jedna drugoj neophodne. Ne možemo biti zadovoljni samo sa vođstvom Berlinskog procesa, koji je balkanski proces, nego treba da stavimo snage na raspolaganje da zaživimo ideje koje su temelj Berlinskog procesa. Potpisivanjem današnjih sporazuma dali smo doprinos da određene ideje zažive", naveo je Rama.

Rama je naveo da je počeo rad konzorcijuma Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, vezano za Jadransko-jonski gasovod. "Taj projekat će se ubrzati ako postoji međudržavna saradnja", dodao je.

Kazao je i da je postignuta saglasnost da se unaprijedi saradnja "u oblasti apsorpcije fondova prekogranične saradnje." "Dogovorili smo se da unajmimo eksperte i sinhronizujemo djelovanja po pitanju željeznice i plavog koridora. Treba da definišemo koji su to koraci jasno definisani, kako bismo znali kako da apsorbujemo novac iz EU, pošto investitori pitaju kako će, na primjer, protok robe da teče i preko željezničke infrastrukture".

Abazović: Pokušaćemo da dovedemo sve lidere regiona na neformalni sastanak

Rama je, na pitanje TV Vijesti o današnjoj najavi da će u junu biti održan samit Otvorenog Balkana u Crnoj Gori i da li će Crna Gora pristupiti toj inicijativi, pojasnio da je samo rekao da je Abazović izrazio želju da se taj događaj održi.

Abazović je rekao da je njegov stav poznat. "Ja sam afirmativan. Ako ništa drugo, Otvoreni Balkan je oživio Berlinski proces".

Rekao je da u junu planiraju da održe neformalni sastanak. "To nije klasični sastanak Otvorenog Balkana, nego u kontekstu regionalne saradnje. Zajedničke sjednice vlade ćemo raditi i sa drugim državama, a bilo bi dobro da, ukoliko političke okolnosti dozvole, da bismo mogli održati neformalni sastanak, gdje bismo pokušali da dovedemo sve lidere Zapadnog Balkana, da bismo stvarali atmosferu koju danas ovdje imamo. To je naš interes, da u susjedstvu bude što veća harmonija."

Kazao je da ostaje pri stavu da svaka regionalna saradnja doprinosi miru i stabilnosti. "Glava može da boli samo ako nemamo komunikaciju, ako gledamo jedni druge kao neprijatelje".

Abazović o dijalogu Kosova i Srbije: Podržavamo politiku sporazuma i progresa

Abazović je, na pitanje za stav Podgorice o francusko-njemačkom sporazumu koji će "voditi ka nezavisnosti Kosova", rekao da je Vlada na čijem je čelu podržava dijalog, sporazum i ono što je proevropska budućnost regiona.

"Mi smo danas poslali poruku da smo spremni za saradnju, to je univerzalna poruka. Vlada Crne Gore maksimalno podržava dijalog između Srbije i Kosova. Francusko-njemački plan je veoma dobar, moramo imati normalizaciju u regionu. To nije naše pitanje i ne možemo ko i kako će politički djelovati, ali budućnost svih nas je u saradnji. Veoma sam siguran da će, na kraju, svako imati dobrobit od toga. Svi gubimo ako se nalazimo u statusu kvo. Poruka naše vlade je da podržavamo dijalog, sporazum i ono što je proevropska budućnost Zapadnog Balkana. Ne podržavamo politike devedesetih, podjela, nacionalizma, konflikta... podržavamo politiku sporazuma, progresa, saradnje, poštovanja između država. Siguran sam i želim da vjerujem da lideri Srbije i Ksovoa shvatiti ovu poruku i situaciju, i to će biti veliki boost za cijeli region. Status kvo ne donosi nikome ništa dobro, ali nije naše da komentarišemo šta će biti odnosi između vlada u regionu", rekao je Abazović.

"Ovo je problem strana u dijalogu, oni su ti koji imaju odgovornost da odluče i ti koji će platiti cijenu njihovih pogrešnih odluka. Ne kažem ovim ništa novo, ali nema nijednog drugog puta, svaki drugi put je iluzija koja se stvara građanima za politiku, glasove, unutrašnje ratove, ali nema veze sa budućnošću", poručio je Rama.

Rama je rekao kako želi da se nada i da je "svim srcem" angažovan da situacija oko Kosova i Srbija uđe u put bespovratnog dijaloga.

"Mislim da sporazum baziran na francusko-njemačkom planu, barem koliko imam informacija, je najbolja stvar koja je bila ikada za stolom. Ali, ovo je moje mišljenje, poštujem suverenitet dvije strane da odluče. Svakako, kad dođe situacija kao ova, neizostavno je da Vlada Albanije i ja podržimo Vladu Kosova i njihovu vlast, i ja im želim da budu odlučni i uspješni".

"Građani da ne zaborave da DPS nije glasao za sudiju iz reda manjina"

Premijer Dritan Abazović čestitao je poslanicima koji su danas glasali za tri kandidata za Ustavni sud, rekavši da žali što sastav te institucije nije kompletiran.

"Prešli smo veliku stepenicu. Žao mi je što nisu izabrali četiri sudije. Ne mogu da vjerujem da Demokratska partija socijalista (DPS) nije glasala za predstavnika manjina. Građani to ne treba da zaborave, s obzirom da idu izbori. DPS će, vjerovatno sa partnerskim strankama tražiti podršku manjinskih naroda. Jako mi je žao što četvrti sudija, koji je sticajem okolnosti Albanac, nije uspio da dobije podršku DPS-a".

Čestitao je i poslanicima koji su glasali za četvrtog kandidatara. "Nadam se da ćemo na ponovnom glasanju dobiti i posljednjeg sudiju Ustavnog suda".

O incidentu na granici

Abazović je rekao da je nedavni incident sa potupanjem granične policije prema albanskom državljanu bio "stvarno katastrofičan". Podsjetio je da su privedeni akteri incidenta.

"Veoma mi je žao što se to desilo i svako ko dolazi u Crnu Goru je više nego dobrodošao... Pozivam profesora da dođe, izvinio sam mu se. Postao je žrtva incidenta i vjerujem da se takve situacije neće ponoviti".

Rama je upitao novinarku odakle su "u Tirani dobili zaključak da su Albanci u Crnoj Gori veoma zabrinuti i da cijela Crna Gora i Albanija imaju duboku zabrinutost".

"Ne mislim da je situacija takva", istakao je, rekavši da je odnos dvije strane godinama "sto odsto pozitivan".

"Ne postoji nešto što možete reći da hrani ovakvo ponašanje. Ali kada se tako nešto desi u bilo kojoj formi, to je vijest, i dobro je da bude vijest jer treba preduzeti mjere. Ali, ne treba ići dalje od ovoga, jer ovo su slučajevi gdje kobajagi patriote i nacionalisti su spremni da zapale plamen. To je sporadični slučaj. Bilo mi je drago da sam od predsjednika Vlade (Abazovića) od prvog trenutka kad je pozvao telefonom čuo da je uradio sve što je mogao."

Održana zajednička sjednica dvije vlade

Danas je u zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) održana zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije.

"Topla dobrodošlica u Vili Gorica za naše prijatelje uoči zvanične ceremonije i početka sjednice dvije vlade. Pred nama je puno posla. Očekuje se potpisivanje 11 zajedničkih dokumenata", napisao je Abazović ranije danas na društvenim mrežama.

Bonus video: