Abazović: Izborom sudija US pređena velika etapa u evropskim integracijama, mislim da ćemo završiti pun mandat

"To je bio veliki teret u našim evropskim integracijama, nismo dugo mogli da dođemo do šireg konsenzusa, dvije trećine za izbor sudija Ustavnog suda, a Ustav kod nas to tako predviđa"

23910 pregleda 37 komentar(a)
Abazović, Foto: Printscreen Facebook/Dritan Abazović
Abazović, Foto: Printscreen Facebook/Dritan Abazović
Ažurirano: 01.03.2023. 15:07h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je danas da je situacija u Crnoj Gori znatno popravljena nakon što su izabrane sudije Ustavnog suda.

"To je bio veliki teret u našim evropskim integracijama, nismo dugo mogli da dođemo do šireg konsenzusa, dvije trećine za izbor sudija Ustavnog suda, a Ustav kod nas to tako predviđa. Sada su izabrane sudije Ustavnog suda i mislim da je jedna velika, velika etapa pređena u kontekstu evropskih integracija", rekao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju gdje učestvuje na Delfi ekonomskom forumu.

Snežana Armenko, Dragana Đuranović i Momirka Tešić izabrane su 27. februara za sutkinje Ustavnog suda, dok su kod glasanja za Faruka Resulbegovića uzdržani bili poslanici DPS-a i BS-a.

Abazović je što se tiče predsjedničkih izbora zakazanih za 19. mart rekao da ne bi nikoga posebno komentarisao.

"Crna Gora je razbila politički monopol, ušla u novu etapu gdje će se morati stvarati kompromis, ali gdje će morati da zavlada ono što želimo, a to je da zavlada rule of law - vladavina prava", kazao je Abazović.

On je dodao da se moramo još snažnije boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Moramo politiku prošlosti koja je predugo trajala ostaviti iza sebe ako želimo da vidimo drugačiju budućnost, mnogo pozitivniju, nego što je do sada bila", poručio je Abazović.

On je rekao da je Crna Gora bila jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja od Drugog svjetskog rata skoro nikad nije promijenila vlast na izborima.

"To smo uradili prije dvije godine i susreli se sa brojnim problemima. Iz dana u dan pokazujemo kako se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kako se jačaju institucije, kako se mijenja tužilaštvo na profesionalan način, kako se mijenju policija, druge službe. To je dugoročan proces. Ako neko misli da se to može uraditi preko noći, mislim da se vara. Mislim da su rezultati koje smo postigli u dvije i po godine vlasti iznad svih optimističkih očekivanja. Ako nastavimo da radimo u ovom tempu, mislim da ćemo završiti pun mandat, četiri godine. kad se završi četvorogodišnji mandat, Crna Gora će biti mnogo slobodnija zemlja nego kada je bila na početku", poručio je Abazović.

Što se tiče budućnosti Zapadnog Balkana, Abazović je rekao da je on vidi kao optimističnu, ali da za to trebaju lideri koji su spremni da donose teške odluke.

"Moramo da donosimo teške odluke. To znači da ne možemo stalno da gledamo kako će neko da reaguje na Fejsbuku, da li će neki nacionalista da nas poremeti sa onoga što treba da bude ključni put. Ohrabrujem premijera Kosova, Kurtija i predsjednika Srbije da nađu zajedničko rješenje za njihov problem. Ohrabrujem sve u regionu da raskrstimo sa politikom prošlosti i da gradimo budućnost na povjerenju, međusobnom poštovanju i da nam fokus umjesto na svađe i nacionalizam bude na ekonomiji i progresu. To je ono što građani od nas očekuju i niko ne treba da nas omete", kazao je premijer Crne Gore.

Abazović je rekao da je Crna Gora prošle godine kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu bila jako zabrinuta "jer nismo znali kako će seve biti".

"Kad smo zaključili ovu godinu mogu da kažem da nam je usvajanjem novog budžeta svima laknulo i da su naši rezultati, nije ovo nikakav marketing, zaista impresivni. Prvi put je naš bruto društveni proizvod (BDP) prešao pet milijardi eura, podigli smo zarade zaposelnih, minimalna plata je stigla na 450 eura, prosječna zarada je daleko iznad 700 eura. Po prvi put su se desila povećanja zarada u esktorima prosvjete, policije i javne uprave, to je 50.000 ljudi i mi smo jedna od rijetkih zemalja u Evropi kojanije podigla cijenu električne energije. Plus smo smanjivali PDV na osnovne životne namirnice. U decembru smo podijelili 13. penziju penzionerima, nije ona bila na visini njihove penzije, ali je bila velika pomoć svim penzionerima, 119.000 ih ima", rekao je Abazović.

Po njegovim riječima, javne finansije su stabilne.

"Crna Gora je turističku sezonu izvela na najbolji mogući način Na 92 posto smo od rekordne 2019. tako da bez obzira na krizu, ona se u Crnoj Gori nije toliko osjetila. Ako me pitate da li ima inflacije u našoj državi, da ima, nije mala, ali pokušavamo sebe da brendiramo kao ekskluzivnu destinaciju. Ako vam kafa u Veneciji košta deset eura, i u Crnoj Gori ćete naći mjesta na kojima košta dva ili tri eura. To je stvar mogućnosti da privučemo turiste koji su u našem fokusu. Što se tiče našeg stanovništva, ekonomska aktiva je na visokom nivou i nadam se da će 2023. da bude još bolja. Kod nas većih problema zaista nema", poručio je Abazović.

Bonus video: