Poslanici Evropskog parlamenta razgovarali sa Bastijančićem: Evropski je jedini ispravan i prirodan put CG

"Glavak, Sokol, Zovko i Resler su kazali da je kriza kroz koju prolazi Crna Gora rješiva, ali da su fer i slobodni, vanredni parlamentarni izbori prijeki lijek za aktuelnu nestabilnost, uz legitimisanje političkih evropskih, građanskih i progresivnih snaga", navodi se u saopštenju

2055 pregleda 1 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa susreta, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Savjetnik predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić sastao se sa poslanicima Evropskog parlamenta Sunčanom Glavak, Tomislavom Sokolom, Željanom Zovko i Karlom Reslerom u Briselu.

"Poslanici Evropskog parlamenta su bili jednoglasni u ocjeni da je jedino ispravan i prirodan put Crne Gore i njenih građana – evropski put, da je njeno mjesto u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Glavak, Sokol, Zovko i Resler su kazali da je kriza kroz koju prolazi Crna Gora rješiva, ali da su fer i slobodni, vanredni parlamentarni izbori prijeki lijek za aktuelnu nestabilnost, uz legitimisanje političkih evropskih, građanskih i progresivnih snaga.

Bastijančić je poručio da ohrabruje što i dalje postoji neskrivena, osnovana nada u proces proširenja u skladu sa zaslugama i rezultatima, te da je uvjeren da istorijska šansa da postanemo prva naredna članica EU neće biti pretvorena u istorijski propust.

Poslanici su poručili da će predstojeći izborni ciklusi i postupanje državnih organa biti u fokusu pažnje država EU, sve sa "najboljom željom da prođu u demokratskoj atmosferi i sa neupitnim rezultatima".

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i o preduslovima za nastavak suštinskog napretka u procesu pregovaranja u ključnim segmentima društva, posebno u dijelu sveobuhvatne reforme crnogorskog izbornog zakonodavstava i pune funkcionalnosti pravosudnog sistema", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: