Lekić-Kalkavan: Stabilan Balkan jedan od prioriteta Turske

“Stabilan Balkan i prosperitetna Crna Gora u njemu, jedan je od prioriteta Turske na međunarodnom planu”, poručio je Kalkavan

1918 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Stabilan Balkan i prosperitetna Crna Gora u njemu, jedan je od prioriteta Turske na međunarodnom planu, kazao je turski ambasador u Podgorici Bariš Kalkavan na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragom Lekićem.

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da, u svjetlu izazovnih globalnih kretanja, svaka država mora imati poseban senzibilitet da u zajedničkoj saradnji i međusobnom uvažavanju doprinese snaženju bilateralnih i multilateralnih odnosa, koji podstiču neophodnu praksu dobre političke komunikacije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Kalkavan je zahvalio Crnoj Gori i njenom narodu na adekvatnoj i kontinuinaroj pomoći tokom prirodne katastrofe koja je zadesila Tursku.

Prema njegovim riječima, taj gest jasno svjedoči o potvrdi snažnog partnerstva i istorijski bliskh odnosa dvije zemlje.

“Stabilan Balkan i prosperitetna Crna Gora u njemu, jedan je od prioriteta Turske na međunarodnom planu”, poručio je Kalkavan.

On je kazao da je zato veoma značajno razvijati postojeću ekonomsku saradnju i tražiti nove oblike djelovanja koji pospješuju stabilnost hronično nestabilnih regiona u kojima se nalaze dvije države.

Lekić je rekao da je Crna Gora primila sa žaljenjem vijest o razarajućem zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju.

On je istakao da su sadržajni tradicionalni odnosi Crne Gore i Turske čvrsta podloga za nastavak intenziviranja sveukupne saradnje, prije svega na zadovoljstvo dva prijateljska naroda.

Sagovornici su kazali da su uvjereni da će se osnove na kojima se bazira uzajamno povjerenje dvije države i dalje temeljiti na obostranom uvažavanju i poštovanju sličnih vrijednosti.

“I da će nastaviti ići uzlaznom putanjom, čime se obezbjeđuje pojedinačan napredak država i ujedno jača potencijal ekonomskih, turističkih i kulturnih relacija”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: