Hodžić od DIK-a traži kopije dokumenata na kojem se nalaze njegovi zloupotrijebljeni podaci

Hodžić je rekao da većina građana koji su mu se obratili, tvrde da nijesu dali podršku nijednom od kandidata, a njihovi lični podaci su korišteni za kandidaturu predsjedničkog kandidata Jovana Radulovića

18948 pregleda 17 komentar(a)
Hodžić (arhiva), Foto: Boris Pejović
Hodžić (arhiva), Foto: Boris Pejović

Građanski aktivista Demir Hodžić predao je danas zahtjev Državnoj izbornoj komisiji (DIK), kojim traži da mu se, shodno zakonu, dostavi kopija dokumenta na kojem se nalaze njegovi zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću, i na kojima je falsifikovan njegov potpis.

"Ovo je ujedno i sugestija da isto urade svi oni koji su mi se obratili preko Fejsbuka ili planiraju da mi se obrate u cilju podnošenja zajedničke krivične prijave. Blizu 100 građana mi se dosad obratilo. Bitno je da svako od njih sačuva snimak ekrana, na kojem se vidi da su njihovi podaci zloupotrijebljeni kao podrška kandidaturi nekom od predsjedničkih kandidata", kazao je Hodžić.

Hodžić je rekao da većina građana koji su mu se obratili, tvrde da nijesu dali podršku nijednom od kandidata, a njihovi lični podaci su korišteni za kandidaturu predsjedničkog kandidata Jovana Radulovića.

"Postoji velika mogućnost da su se lični podaci tih građana, kao i moji upravo nalazili na listi koja je predata poslednja, kao dopuna prethodnim potpisima za podršku kandidaturi predsjedničkog kandidata Radulovića", istakao je Hodžić.

On je kazao da to može da implicira da je neko imao tačne informacije koji kandidati nisu dosad nikog podržali:

"Jer u dopuni zbog kratkog roka nisu smjeli da rizikuju da predaju potpise, podatke koji su već iskorišteni za nekog od drugih predsjedničkih kandidata pa su naše zloupotrijebili. Ko i na koji način je eventualno dao te informacije, očekuje se od nadležnih organa da to detaljnije ispita", kazao je Hodžić.

Komentarišući saopštenje predsjedničkog kandidata Jovana Radulovića, kazao je da Radulović može pokazati veliku odgovornost, ograditi se od malverzacija i krivičnih djela koja su počinjena u cilju predaje njegove kandidature.

"Ako je istina kao što tvrdi da ne zna da li je bilo zloupotreba naših podataka u cilju podrške njegovoj kandidaturi, onda se od njega očekuje da pronađe poruku u kojoj su mu poslati moji podaci, a u tom slučaju i kaže ko je osoba koja mu je poruku poslala, te da kaže i koja osoba je nakon toga falsifikovala potpise na te upisane lične podatke koje je dobio putem poruke, društvenih mreža. U slučaju da tvrdi da mu je neko sa terena donio određeni dio potpisa, potrebno je da nam kaže koja je mu je osoba iz njegovog tima predala spisak sa potpisima na kojem se nalaze moji lični podaci i potpis koji je krivotvoren. Isto tako će nakon toga uraditi za sve one građane koji su mi se javili i koji će zajedno sa mnom predati krivičnu prijavu”.

Tako bi, kako je rekao, Radulović dokazao i da se bori za vladavinu prava, za sve građane Crne Gore.

On je kazao da o ozbiljnosti zloupotrebe ličnih podataka u Evropskoj uniji, govori i podatak da je iznos kazni za zloupotrebu ličnih podataka i do 20 miliona eura.

"S obzirom da koračamo prema EU, vjerujem da ćemo uskoro i te prakse, njihova iskustva primijeniti u našem zakonodavstvu".

Bonus video: