CeMI: MUP i tužilaštvo da kandidatima obezbijede preduslove da izraze stavove i obrate se biračima u svim krajevima CG

"Sa druge strane, kreatori političkog javnog mnjenja moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti, posebno kada u cilju političkih obračuna, umjesto fokusa na razlike u viziji razvoja društva i javnih politika, prebacuju "borbu" na lični teren i degradaciju političkih protivnika"

5738 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da snažno osuđuje današnji fizički napad na predsjedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, kao i prijetnje smrću upućene predsjedničkim kandidatima Draginji Vuksanović-Stanković i Milu Đukanoviću.

Grupa građana protestovala je danas ispred cetinjskog Sportskog centra na Cetinju zbog održavanja konvencije Milatovića.

U jednom trentku je došlo i do napada, pa je Milatović morao uz pomoć obezbjeđenja i policije da uđe u Sportski centar.

Kako se vidi na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, Milatoviću je nekoliko osoba pomoglo da uđe nakon što je prošao kroz gomilu gdje su ga pojedinci gurali i psovali.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) dalo je nalog da se provjeri ko je sa Tvitter naloga prijetio predsjedniku Crne Gore i prvoj dami Milu i Lidiji Đukanoviću.

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković poručila je da je prijetnje neće zaustaviti ni u predsjedničkoj kampanji, ni u svakodnevnom političkom djelovanju.

"Nasilje nije i ne smije biti rješenje. Pozivamo nadležne instutucije, a prevashodno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i tužilaštvo, da pravovremenim reagovanjem obezbijede sve potrebne preduslove, svim kandidatima za predsjednika, da slodobno, u svim krajevima Crne Gore, izraze svoje političke stavove i obrate se svojim biračima. Sa druge strane, kreatori političkog javnog mnjenja moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti, posebno kada u cilju političkih obračuna, umjesto fokusa na razlike u viziji razvoja društva i javnih politika, prebacuju "borbu" na lični teren i degradaciju političkih protivnika", poručili su iz CeMI prenosi PR Centar.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da si političko nadmetanje, uz zlupotrebu i jačanje negativnih emocija kod birača, "najeftiniji" glasovi, ali dugoročno najrazorniji po društvo.

"Crnogorsko društvo koje karakteriše višedecenijsko odsustvo političkog dijaloga, i svih drugih demokratskih pristupa razumijevanja i uvažavanja drugačijeg mišljenja, posljedično vodi u ovakva ponašanja. U svojim ličnim međusobnim obračunima, političari i političke stranke zaboravljaju na svoju glavnu ulogu u društvu, a to je da kanališu i ublažavaju sukobe umjesto što ih kreiraju ili podstiču. Kreiranjem narativa pred svaki izborni ciklus, da su izbori dan D, biti ili ne biti, i svođenje političkih razlika na nivo ličnog, svaki društveni problem, umjesto da bude kanalisan preko političkih stranaka i političara, kroz pravo izbora predstavnika na izborima, prebacuje se na nivo ličnog, na sukobe, u kojima najviše gube sami građani i građanke, odnosno čitavo društvo", kazali su iz CeMI.

Oni su naveli da žele da vjeruju da je Crna Gora dostigla potreban nivo demokratskog razvoja i da ovakve i slične nemile scene neće biti obilježje nastavka kampanje.

"Pozivamo sve političke aktere, nosioce vlasti, političke lidere i kreatore političkog javnog mjenja da pokažu potreban nivo političke kulture u javnom diskursu, promovišući dijalog zasnovan na činjenicama, a time i smirivanje tenzija kroz promociju kulture dijaloga", zaključuje se u saopštenju CeMI.

Bonus video: