Barjačenje zasad u drugom planu

Većina predsjedničkih kandidata pokušava da bude pomirljiva i programi su im slični, kaže Stefan Đukić. U drugom krugu izbora moguće povećanje tenzija, smatra Srđan Vukčević

35116 pregleda 29 komentar(a)
Slavlje nakon pada DPS-a 30. avgusta 2020., Foto: Savo Prelević
Slavlje nakon pada DPS-a 30. avgusta 2020., Foto: Savo Prelević

Od promjena u avgustu 2020. godine, primjetno dolazi do sve većeg odustajanja od nacionalističke retorike zbog velikog zasićenja, ocijenio je analitičar i građanski aktivista Stefan Đukić.

Komentarišući za “Vijesti” dosta blagu kampanju za predsjedničke izbore 19. marta, kazao je da većina kandidata sada pokušava da bude pomirljiva i njihovi programi su uglavnom slični.

”Štaviše, ekstremniji ekcesi, kao što je pokušaj nasilja prema kandidatu Jakovu Milatoviću na Cetinju, mogu samo da pomognu (u procentima) onome prema kome je nasilje izvršeno”, rekao je Đukić.

Zapaljiva nacionalistička retorika, mahanje zastavama i oštra prepirka oko crkvenih pitanja obilježili su predizbornu kampanju 2020. godine. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je tadašnja DPS vlast usvojila 27. decembra 2019. godine, a kojem se oštro usprotivila Srpska pravoslavna crkva (SPC), izazvao je višemjesečne masovne protestne litije, ali i poziv tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija građanima da izađu na izbore i glasaju protiv aktuelne vlasti.

Sa protestne litije uoči parlamentarnih izbora 2020.
Sa protestne litije uoči parlamentarnih izbora 2020.foto: Luka Zeković

Građani, duboko podijeljeni po nacionalnoj osnovi, na skupovima su masovno nosili zastave, a u zavisnosti od toga koga su podržavali to su bile crnogorske zastave, zastave stare Crne Gore, crkvene, ali i zastave Srbije.

Centralna tema bila je crkva, i dok su iz DPS-a poručivali da će “zakon važiti jednako za sve”, iz opozicije su im odgovarali “da su udarili na šta nijesu smjeli” i da će zbog toga izgubiti vlast. Tako se i desilo, pa je DPS nakon 30 godina vladavine, otišao u opoziciju...

Retorika pred ove, predsjedničke izbore, uglavnom se svela na kritike na rad Vlade, na pomirljive i poruke kajanja, kao i na obećanja boljeg životnog standarda.

Bilo je potrebno da se stvari uzburkaju prije nego što se smire: Đukić
Bilo je potrebno da se stvari uzburkaju prije nego što se smire: Đukić foto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

Stefan Đukić navodi da se na prethodno održanim lokalnim izborima, u oktobru prošle godine, vidjelo da mahanje zastavama više nije interesantno.

”Štaviše, od promjena 30. avgusta 2020, polako, primjetno dolazi do sve većeg odustajanja od nacionalističke retorike vjerovatno iz razloga velikog zasićenja istom. Pretjerivanje u zastrašivanju, zloupotreba zapaljivih termina je ukinula njihovu vrijednost u društvu, ali i upotrebljivost nacionalnih obilježja u kampanji”, kazao je Đukić.

Smatra da, polako ali sigurno, dolazi drugačije vrijeme i bolja politička atmosfera u kojima će biti sve manje prostora za ekstremizam i nasilje.

”I to je, nakon dosta lutanja, možda najbolja stvar političkih promjena kojima svjedočimo nakon 30. avgusta 2020. Potrebno je bilo da prođe malo vremena, da se stvari uzburkaju prije nego što se smire, ali takvom dobu ćemo sve više svjedočiti”, navodi Đukić.

Pristalice DPS-a u auto-koloni uoči izbora 2020.
Pristalice DPS-a u auto-koloni uoči izbora 2020. foto: Boris Pejović

Stručnjak za psihologiju i komunikaciju Srđan Vukčević ocijenio je da je dosadašnja predsjednička kampanja mirna i sa manje nacionalne retorike, ali je u drugom krugu izbora moguće vidjeti povećanje tenzija i oštrije riječi.

”Skrivena kampanja se dešava putem mimova i lažnih profila na društvenim mrežama koji znaju dobro što im je partijski zadatak. On se uglavnom odnosi na ličnu diskreditaciju kandidata i napad koji nije potkrijepljen argumentima već etiketiranjem”, rekao je Vukčević agenciji Mina.

On je kazao da se nada da će kandidati i stranke u drugom krugu kampanje zadržati civilizovan i fer ton u svojim porukama, bez iznošenja neosnovanih optužbi ili širenja netačnih informacija.

To bi, prema riječima Vukčevića, bilo u najboljem interesu svih građana i demokratskog procesa u Crnoj Gori.

“Znak je istinske zrelosti voditi kampanju u skladu s najvišim standardima etike i poštovanja prema protivničkim stranama i njenim pristalicama, kako bi osigurali pošten i demokratski proces izbora”, kazao je Vukčević.

Bonus video: