Đukanović: Mojim izborom nećemo zabasati u tmine "srpskog sveta", naš put obasjava luča multietničke Crne Gore

"Pobjeda 19. marta nam otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranje odgovorne Vlade koja hitno mora krenuti u sanaciju šteta koje su napravile dvije propale Vlade za ove dvije i po godine", kazao je Đukanović

11555 pregleda 83 komentar(a)
Đukanović u Bijelom Polju, Foto: DPS
Đukanović u Bijelom Polju, Foto: DPS

Predsjednički kandidat DPS -a Milo Đukanović je saopštio da njegovim izborom za predsjednika, Crna Gora neće zabasati u tmine "srpskog sveta", jer njihov evropski put obasjava luča građanske, antifašističke, multietničke i evropske države.

Đukanović je to kazao na završnoj konvenciji u sali Sportskog centa "Nikoljac" u Bijelom Polju i dodao da su ovi izbori "istorijska šansa koju ne smijemo propustiti".

"Treći prioritet u mom novom mandatu biće ispunjavanje preostalih obaveza na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Mi ćemo ispuniti sve pretpostavke i ubijeđen sam da ću u svom sljedećem mandatu uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju", navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

Đukanović je naglasio da je započeo taj proces i vodio mnoge bitke.

"Suočavali smo se s našim, kao i regionalnim, i problemima koje Unija ima. Poznat mi je svaki korak koji smo prošli u procesu integracija, kao što znam svaki korak koji nam je preostao do krajnjeg cilja", tvrdi Đukanović.

Kako kaže, "do njegovog ostvarenja nije ostalo još mnogo, ali mrak je najgušći pred svitanje".

Đukanović na bini
Đukanović na binifoto: DPS

Dodaje da je dosadašnja kampanja za predsjednika tačno iskristalisala političke ponude.

"Moji takmaci su više opsjednuti iluzijom da ja izgubim, nego da oni pobijede. Oni se ne libe da kažu da im jedino još ja stojim na putu u njihovim naumima da "oslobode" Crnu Goru", naglasio je Đukanović.

Đukanović ističe da se njihovi naumi, vide već dvije i po godine.

"Kod nekih od njih i mnogo duže. Da Crnu Goru – ekonomski i institucionalno urnisanu, nacionalno osramoćenu isporuče "srpskom svetu"", naglasio je on.

Dodaje da, "naspram njihove prijetvorne priče nažalost stoji teška zbilja koju čine naše razorene javne finansije, rastjerani investitori, zdravstvo koje je na aparatima za reanimaciju, bruka pred međunarodnim partnerima koji sada Crnu Goru nazivaju rak ranom u regionu i u njoj vide potencijalnu opasnost po bezbjednost NATO saveza".

Zato je kako kaže, "potrebno staviti tačku na ovo žalosno propadanje Crne Gore koje traje više od dvije i po godine".

Đukanović je rekao da je očuvanje građanske Crne Gore, međuvjerskog i međunacionalnog sklada, jedini održivi model razvoja, trajanja i opstanka države.

"Treba nam prije svega očuvanje građanske Crne Gore kao jedinog održivog modela našeg razvoja, našeg trajanja i našeg opstanka. Moramo sačuvati međuvjerski i međunacionalni sklad, kao što ga čuvamo u Bijelom Polju koje je multietnička legitimacija sjevera i cijele Crne Gore", naglasio je Đukanović.

Sa konvencije
Sa konvencijefoto: DPS

Ističe da žele da taj duh međusobnog poštovanja i očuvanja autentičnih identitetskih vrijednosti, uz uvažavanje različitosti, bude trajni neodvojivi dio državnog bića.

Dodaje da je njihov drugi prioritet obnova dinamičnog ekonomskog razvoja i dodatna posvećenost socijalnoj stabilnosti i pravima egzistencijalno najugroženijeg stanovništva.

"Pobjeda 19. marta nam otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranje odgovorne Vlade koja hitno mora krenuti u sanaciju šteta koje su napravile dvije propale Vlade za ove dvije i po godine", kazao je Đukanović.

Naglašava da se moraju koncentrisati na stvaranje uslova za biznis, privlačenje stranih investicija, za otvaranje novih radnih mjesta.

"To je najvažniji interes Crne Gore, a posebno Bijelog Polja. Uslov tome je da nastavimo sa vrijednim investicijama u infrastrukturu, kako bi državu učinili lakše dostupnom turističkom i investicionom destinacijom", dodao je on.

Kako kaže, "nažalost, potpuno je prekinut investicioni zamah koji je pokrenula naša Vlada godinama prije 30. avgusta, čiji je cilj bio da damo presudno važan impuls razvoju sjevera države na bazi realnih razvojnih potencijala".

Đukanović tvrdi da o tome svjedoči i temeljna priprema i "izdašna podrška realizaciji projekata u ovoj opštini – ski centra Cmiljača i Đalovića pećine, ali i u Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, Rožajama, Plavu, na Durmitoru".

Đukanović
Đukanovićfoto: DPS

Dodaje da su sva ta gradilišta nažalost napuštena, a ono što je uloženo prije "oslobođenja" i "razvedravanja" prepušteno je "razvlačenju".

"Kao što se neodgovorno zarad trenutnih političkih efekata razvlači i novac poreskih obveznika iz državnog budžeta i uništava ugled Crne Gore na finansijskog tržištu zaduživanjem po svaku cijenu", poručio je Đukanović.

Đukanović je istakao i postignuća njihove dosadašnje politike.

"Ja sam na čelu politike koja je minulih decenija u Crnoj Gori sačuvala mir i po prvi put u istoriji obezbijedila ekonomsku održivost. Koja je sačuvala Crnu Goru od NATO bombardovanja, potpisala sa Srbijom Beogradski sporazum da bismo spustili tenzije i zajedno sa evropskim partnerima obezbijedili pravni okvir za raspisivanje referenduma o nezavisnosti", tvrdi Đukanović.

Dodaje da su zahvaljujući politikama kojima su kako kaže, "obnovili državu, obezbijedili njeno međunarodno priznanje i nakon preuzimanja kormila u svoje ruke uveli Crnu Goru u NATO i u predvorje Evropske unije".

Đukanoviće poručio i "trojica od četvorice mojih protivkandidata su alumnisti SNP-a, a četvrti se hvali da mu je tata osnivač".

"Za sve važi isto: ne možete biti na čelu Crne Gore a podržavati paljenje njene zastave; ne možete pozivati građane srpske nacionalnosti da ne poštuju Ustav Crne Gore, a pretendovati da budete njen ustavni predsjednik; ne možete pisati članovima Senata SAD da ne prime Crnu Goru u NATO, a hoćete da budete na njenom čelu; ili moliti investitore da ne ulažu u Crnu Goru; ne možete biti na čelu Crne Gore a da ne navijate za njenu reprezentaciju; ne možete biti na čelu Crne Gore a učestvovati u donošenju odluka o prekomjernom korišćenju sile državnog aparata protiv svojih građana koji čuvaju dostojanstvo Crne Gore i njene Prijestonice", kazao je Đukanović.

Detalj sa konvencije
Detalj sa konvencijefoto: DPS

Đukanović kaže da je presudno da da pobjedom na predsjedničkim izborima stvore šansu za što skorije parlamentarne izbore i pobjedu proevropskih političkih snaga na njima.

Đukanovć je kazao i da je Bijelo Polje jedan od stubova savremene Crne Gore.

"Bjelopoljski kraj između Tare i Lima, sa svojim ljudskim i prirodnim potencijalima, poznat po suživotu i poštovanju različitosti, jedan je od stubova savremene Crne Gore", dodao je on.

Kako kaže, "Bijelo Polje značajno doprinosi učvršćivanju mira i međunacionalnog sklada i izgradnji stabilnog crnogorskog građanskog društva, što je preduslov našeg napretka u dostizanju evropskih ciljeva. A predsjednički izbori u neđelju su važna stanica u tom procesu".

Dodaje da zna da će se "Bjelopoljci prema tom važnom događaju odnijeti odgovorno kao što su to učinili na referendumu 21. maja 2006. godine, i u svim prelomnim trenucima naše novije istorije".

Đukanović
Đukanovićfoto: DPS

"Kao što i dolikuje gradu koji se ponosi Miroslavljevim jevanđeljem, jednom od najvećih kulturno-istorijskih znamenitosti nastalih na teritoriji Crne Gore. Isto tako i čuvenim epom "Ženidba Smailagić Meha" Avda Međedovića, koga su svjetski naučnici s pravom prozvali "balkanskim Homerom"", naglasio je on.

Đukanović je podsjetio i na velikane iz ovog kraja i rekao da je uvjeren da će grad i država sa takvom tradicijom, znati da izabere put u izvjesniju i srećniju budućnost.

"Crna Gora se ponosi i velikanima iz ovoga kraja kao što su književnici Risto Ratković, Ćamil Sijarić, Miodrag Bulatović, Marko Vešović, glumac Miša Janketić, i mnogi drugi stvaraoci, koji su dali i daju značajan doprinos razvoju kulture i umjetnosti i na jugoslovenskim i na širim prostorima", kazao je Đukanović.

"Siguran sam da će grad i država sa takvom kulturnom tradicijom i nasljeđem znati i u neđelju da izabere svoj put u izvjesniju i srećniju budućnost", zaključio je Đukanović.