Camaj: Nimanbegu nije osporio obavezu da podnese ostavku

"On ne može, čak i ne bi smio da optuži bivše koalicione partnere da bi oni uradili nešto bez saglasnosti naših partnera, EU, SAD, Tirane i Prištine", kazao je lider DSA

4381 pregleda 5 komentar(a)
Camaj, Foto: facebook.com/NikGjeloshaj.alb
Camaj, Foto: facebook.com/NikGjeloshaj.alb

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca (DSA) Nikola Camaj kazao je da lider Force Genci Nimanbegu, kojeg je nazvao "samozvanim poslanikom", nijednom riječju nije osporio obavezu da podnese ostavku na mjesto poslanika.

Kazao je da je time potvrdio jučerašnje navode Albanskog foruma.

"Međutim, ono što on piše ostavlja utisak da se želi pokazati spasiocem albanske stvari time što nije podržao novu Vladu, te kako bi da je neko drugi bio na njegovom mjestu, podržao. Smjela, ali veoma bezobrazna tvrdnja narcisoidnog Gencija, jer je on imao makar obavezu da se konsultuje sa Albanskim Forumom, čijim glasovima je postao poslanik. Kako tih konsultacija nije bilo, on ne može, čak i ne bi smio da optuži bivše koalicione partnere da bi oni uradili nešto bez saglasnosti naših partnera, EU, SAD, Tirane i Prištine. Krajnije bezobrazluk objaviti nešto tako, a da o tome nije dobio bilo kakva uvjerenja od nas", saopštio je Camaj.

Ističe da je jučerašnje saopštenje Albanskog foruma pisano mnogo prije raspuštanja Skupštine. "Tako da nama sigurno nije pokvarena nikakva kombinatorika, ali donošenjem takve odluke, samostalno, sigurno je računao na svoju dobitnu kombinaciju, koju nije želio podijeliti sa onima koji su mu omogućili da budu u takvoj pozicij. To najbolje govori o 'plemenitosti' takvih odluka", dodaje lider DSA.

Kazao je da Nimanbegu pokušava da "ubaci klicu" i unutar Foruma. "Ali, to kako se mi poštujemo i kako sarađujemo najbolje znaju stanovnici Malesije i dijaspore, koji su nas nagradili, povjerivši nam apsolutnu vlast za naredne četiri godine. A gdje je u tome 'plementi' Nimanbegu", upitao je Camaj.

Kazao je da se činjenicama može utvrditi ko govori istinu, a ko ne.

"O tome govori sve, od Koalicionog sporazuma, do svih susreta i dogovora, pa i potpisa, od decembra na ovamo. I ovom prilikom želim da citiram pismo od 20.12.2022, potpisano od Gencija Nimanbegua, gdje stoji da '...predsjedništvo Force predlaže da se prenos mandata od Force ka Albanskom Forumu obavi na proljećnom zasjedanju, jer će ova vlada ostati do jeseni 2023.' a što je potvrđeno i zaključcima sa sastanka od 05.01.2023, gdje, pod tačkom 2 stoji da će 'Genci Nimanbegu ovo činiti javnim posretsvom medija tokom februara mjeseca, odnosno tokom predizborne kampanje u Tuzima'", ukazuje Camaj.

Umjesto toga, kako je kazao, Forca se za izbore u Tuzima pridružuje Demokratskoj partiji Fatmira Đeke, "kako bi oštetili Forum, ali dobiju pravi odgovor, jer jedan ministar i jedan samozvani poslanik dobijaju tek nešto više od 150 glasova".

"Na kraju da napomenem još jednu činjenicu iz našeg zadnjeg susreta u Baru 09. marta, kada je navodno odlagao ostavku do 16. marta, kako ne bi nekom drugom omogućio da podrži vladu (?!), te razumijevanjem takvog alibija sam mu ponudio da potpiše ostavku i stavi datum poslije 16, što nije prihvatio, čime me uvjerio da će ostati doslijedan svojoj praksi, da prevari sve koalicione partnere. Od tog dana, kada je ipak 'čvrtsto obećao' da će ostavku podnijeti 16. marta, se nije javio ni na pozive, ni na poruke", navodi Camaj.

Kazao je da je odbio da se, na poziv medija, izjašnjava po tom pitanju, i ostavio to za 16. mart jer je htio vjerovati da će Nimanbegu "ispoštovati datu riječ-Besu" još od 16. decembra: "Kada ispred Nike Đeljošaja, u Hiltonu, čestitao mi mandat 'već od utorka', 20.12, kada umjesto toga, stiže već pomenuto pismo. Toliko što se tiče oko toga ko laže a ko govori istinu, i ko radi iskreno, a ko trguje političkim benefitima", saopštio je Camaj.

Bonus video: