Đukanović uputio video poruku Samitu u Kijevu: Zločin u Buči ilustruje horor koji proživljava ukrajinski narod

"Mnoga od ovih kršenja predstavljaju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", poručio je Đukanović

5445 pregleda 12 komentar(a)
Samit u Kijevu, Foto: Predsjednik Crne Gore
Samit u Kijevu, Foto: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je video poruku Samitu o odgovornosti Rusije za zločine u Ukrajini, koji se danas održava u Kijevu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

On je podsjetio da je godinu dana od kada je svijet ugledao, kako on kaže, zastrašujuće slike ubijenih, silovanih i ranjenih ukrajinskih civila u Buči.

"Prizori nezapamćenog masakra na tlu Evrope u 21. vijeku, pred kojima smo ostali nijemi, i danas jednako izazivaju tugu i bijes. Zločin u Buči ilustruje horor koji proživljava ukrajinski narod od početka ruske agresije.", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima nedavno objavljeni izvještaj Nezavisne istražne komisije UN za Ukrajinu nedvosmisleno je naveo da su ruske vlasti počinile širok spektar kršenja međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

"Mnoga od ovih kršenja predstavljaju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", poručio je Đukanović.

Kazao je i kako vjeruje da smo svi saglasni da sve ovo mora dobiti snažan odgovor međunarodne zajednice, borba protiv nekažnjivosti za počinjene zločine je, kako kaže, prvi korak na tom putu.

"Sprovođenje temeljne istrage i postizanje odgovornosti za počinjene ratne zločine, uključujući i odgovornost za zločin agresije je preduslov održivog mira. Zbog toga smo danas ovdje. Ukrajinski narod zaslužuje pravdu. Zaslužuje slobodu i mir", rekao je Đukanović.

Samit u Kijevu
Samit u Kijevufoto: Predsjednik Crne Gore

Poručio je da Crna Gora pozdravlja napore i inicijative za obezbjeđivanje odgovornosti, uključujući i za zločine protivpravne deportacije i transfera djece iz okupiranih oblasti Ukrajine u Rusiju, formiranje Međunarodnog centra za krivično gonjenje zbog zločina agresije i slanje forenzičkih misija u Ukrajinu.

"Od početka ruske agresije na Ukrajinu svjedočimo flagrantnom kršenju međunarodnog prava što treba da nas sve zabrine. Ruska agresija nedvosmisleno opominje na potrebu poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, njen obavezujući karakter i univerzalnost ciljeva i vrijednosti na kojima su zasnovani međunarodni mir i bezbjednost", dodao je Đukanović.

Kazao je da je agresija napad na međunarodnu zajednicu u cjelini.

"Naš zadatak nije samo da tražimo odgovornost za učinjeno, već da učinimo sve što je u našoj moći da se zločin agresije i masakr u Buči nikad više nigdje ne ponovi", naveo je Đukanović.

Ovom prilikom je odao poštovanje ukrajinskom narodu koji, kako on smatra, pokazuje nevjerovatnu hrabrost i otpornost na rusku brutalnost.

"Ukrajina danas brani civilizacijske vrijednosti, slobodu svih nas, naše pravo na slobodan izbor, bezbjednost i pravdu. Crna Gora će nastaviti da snažno i nepokolebljivo stoji uz vas. Slava Ukrajini", zaključio je Đukanović.

Bonus video: