Zašto glasačke kutije u Crnoj Gori nisu providne već plave

Posmatračke misije su prije nekoliko godina zatražile da glasačke kutije više ne budu providne, jer je zbog gramaže papira koji se koristi za štampanje glasačkih listića bilo veoma lako videti za koga je birač glasao, objasnila je Nenezić

11955 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Glasačke kutije na biračkim mestima u Crnoj Gori, nisu providne, a razlog za to je – debljina papira koji se koristi za izradu glasačkih listića, objasnila je za portal N1 izvršna direktorka podgoričkog Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Ana Nenezić.

Prema njenim riječima, posmatračke misije su prije nekoliko godina zatražile da glasačke kutije više ne budu providne, jer je zbog gramaže papira koji se koristi za štampanje glasačkih listića bilo veoma lako videti za koga je birač glasao.

"Gramaža papira za glasačke listiće razlikuje se od države do države, a u Crnoj Gori je vrlo tanka, samim tim i vidljiva. S obzirom na to da se od toga nije moglo odstupiti, prije svega iz finansijskih razloga, iznijeli smo zahtjev da se glasačke kutije zaštite i da više ne budu providne. Zahtjev je usvojen, pa je na taj način obezbijeđena tajnost glasanja", istakla je Nenezić.

Na pitanje zbog čega su glasačke kutije baš u plavoj boji, sagovornica portala N1 nije mogla da nam da precizan odgovor.

"Sumnjam da su oni tom pitanju strateški pristupali, pretpostavljam da su našli papir koji nije providan i njime prelijepili providne kutije koje su ranije korišćene. Znajući kako stvari ovdje funkcionišu, vjerujem da im je tako bilo najlakše i najjeftinije", zaključila je Nenezić.

Bonus video: