Lekić: Pobjeda građana koji više ne pristaju na uloge statista u unaprijed režiranim predstavama

"Bez prokalmacije početka nove, nulte tačke istorije. Crna Gora opet između novih nada i starih zabluda"

4452 pregleda 8 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Makar rizikovao da zvuči kao opšte mjesto, jučerašnji predsjednički izbori jesu bili pobjeda građana koji više ne pristaju na uloge statista u unaprijed režiranim predstavama, poručio je Miodrag Lekić, poslanik i lider Demosa.

On je na Fejsbuku nakon predsjedničkih izbora napisao je da potrebno izbjeći zamku nulte tačke istorije.

"Stvaraju se uslovi za kraj hibridnog režima kojeg karakterišu, s jedne strane fasadne i kontrolisane institucije i s druge, paralelni sistem koji je faktički upravljao zemljom. Sistem koji liči na mafijašku organizaciju. Što je bio povod da i jedan od najuglednijih američkih intelektualaca Moizes Naim u 'Foreign Affairs' prilično neprijatno nazove Crnu Goru 'mafijaškom državom'", dodao je Lekić.

Kaže da je to mreža vertikalno strukturiranog vrha politike na čelu sa vrhovnim šefom (bosom) i povjerljivim operativnim ljudima - savjetnici, tajkuni, policijski funkcioneri, tajne službe sa saradnicima, osobe iz korumpiranog pravosuđa, sve do širokog kruga takođe klijentelističkih propagandista.

"Za razliku od klasične mafije ovaj sistem etablirane korupcije se prikriva i ideološkom pričom i kultom borbe za neki novi, viši istorijski cilj. Takođe u funkciji trajanja vlasti podsticanje etničkih podjela, njihovog zatvaranja u etno-feude, a sve zavisno od prolazno-različitih nacionalnih stanja vrhovnog šefa. Evo, juče ni sistem, ni ideološka priča, ovaj dakle drugi i završni čin, nisu prošli kod građana", kaže on.

Lekić navodi da izgraditi alternativu ostaje suštinsko pitanje.

"Počevši od onog osnovnog - kako doći do ozbiljnosti vođenja državne politike. U jedino opštem interesu. Politike dostojne crnogorske istorije. Uz jasnu svijest da je zemlja umorna od zaludnih i zabludnih obećanja. Bez prokalmacije početka nove, nulte tačke istorije. Crna Gora opet između novih nada i starih zabluda", zaključio je Lekić.

Kandidat Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora slavio je sa 60 odsto osvojenih glasova, dok je kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović osvojio 40 odsto.

Bonus video: