Radunović: Do izbora se suzdržati od usvajanja novih inicijativa koje nisu tehničke

„Ne želimo da koristimo ovaj dom kao marketinšku plartformu za izbore, već da se izađe pod korektnim uslovima i da svako dobije onoliko koliko zaslužuje... Mislim da bi trebalo da ovaj period do izbora koristimo na način koji je prikladan za Skupštinu koja je raspuštena“, naveo je poslanik DF-a

68302 pregleda 85 reakcija 84 komentar(a)
Radunović, Foto: Skupština/Youtube
Radunović, Foto: Skupština/Youtube

Šef Poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović apelovao je na kolege da se do izbora u junu suzdrže od usvajanja novih inicijativa koje dolaze iz Vlade ili parlamenta, koje nijesu tehničke.

„Ne želimo da koristimo ovaj dom kao marketinšku plartformu za izbore, već da se izađe pod korektnim uslovima i da svako dobije onoliko koliko zaslužuje... Mislim da bi trebalo da ovaj period do izbora koristimo na način koji je prikladan za Skupštinu koja je raspuštena“, naveo je Radunović.

On je dodao da bi možda mogli drugačije da razgovaraju da su u međuvremenu dobili obavještenje Ustavnog suda da je predsjednik, donošenjem ukaza o raspuštanju Skupštine povrijedio Ustav.

„Kako sad stanje stvari stoji, 11. juna su izbori, a skoro godinu imamo vladu koja je nelegitimna, milsim da ovo predlaganje zakona od Vlade i usvajanje od parlamenta koji će da dobije zamjenu 11. juna, dovodimo u situaciju novu vladu i novi parlament da radi po diktatu koji mi u ovom momentu uspostavimo.

"Mi iz DF-a smatramo da smo u ovom momentu nelegitimni, ne samo što su raspisani izbori nego zato što postoji još jedan igrač koji ovog momenta nema ovdje članova i da će i te kako igrati bitnu ulogu u budućoj vlasti i ne smatram da je korektno da mi neke stvari koje nijesu tehničke, usvajamo. Moramo da konstatujemo da ovdje ne postoji parlamentrana većina, najveći broj ovih poslanika nije dio vlasti i nije realno da daju alibi Vladi za neke stvari“, rekao je Radunović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je, odgovarajući Radunoviću, rekla da je sjednica sazvana prije nego što je predsjednik Crne Gore donio ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisivanju izbora.

„Predložene tačke su one koje su bile na čekanju izvjesno vrijeme i smatram da je neophodno da se Skupština o njima izjasni. Slažem se da postoji nova politička realnost i ona će biti manifestovana na izborima. Takođe očekujem od Ustavnog suda da što prije riješi pitanje da li je ukaz o raspuštanju Skupštine i odluka o raspisivanju izbora u skladu sa Ustavom“, kazala je Đurovićeva.

Ona je podsjetila da su se u prethodnim periodima kada je bio raspušten parlament donosili zakoni, a bilo je interesantnih situacija da su u tom periodu usvajani i sistemski zakoni, „budžet i zakoni koji nijesu bili hitni“

„Doduše tada su druge strukture bili na vlasti i tada to nije bio problem“, kazala je.

Rekla je da Skupština nema zamjenu i da ona mora da funkcioniše do sazivanja novog parlamenta.

Radunović je rekao da se ne treba pozivati na staru praksu sa kojom su raskrstili u nedjelju.

“Upoznat sam sa potencijalnim proširenjem dnevnog reda i mi ćemo podržati to što se tiče ove sjednice. Ali što se tiče DF-a, nismo raspoloženi da učestvujemo u nečemu što se zove cirkusom i da nelegitimna Vlada mjesec dana pred izbore predlaže sijaset zakona, a nelegitimna Skupština usvaja kao da se ništa nije desilo”, poručio je Radunović.

Na dnevnom redu je 12 tačaka, ali su Vlada i pojedini poslanici zatražili dopunu sa više propisa.

Bonus video: