Borelj i Varhelji: Čestitke Milatoviću, radujemo se saradnji sa svim političkim akterima

"Izborno zakonodavstvo ima brojne nedostatke i nejasnoće koje podrivaju njegovu efikasnost, zbog čega je potrebna njegova temeljna revizija", istakli su evropski zvaničnici

16791 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska unija spremna je da nastavi da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU, poručili su u zajedničkoj izjavi o predsjedničkim izborima u našoj državi visoki predstavnik Unije Žozep Borelj i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Kazali su da Evropska unija čestita Jakovu Milatoviću na izboru za novog predsjednika i da se raduje saradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla Crnoj Gori da čvrsto ostane na njenom strateškom evropskom putu.

"Izgradnja konsenzusa o prioritetnim aktivnostima koje su ključne za napredak zemlje u pristupanju EU, te fokusiranje na hitne reforme vladavine prava koje je Evropska komisija predočila u najnovijem izvještaju o proširenju su od osnovne važnosti za ispunjenje tog cilja. Spremni smo da nastavimo da podržavamo Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Politička stabilnost je ključna za napredovanje ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Evropi u cjelini", saopštili su Borelj i Varhelji.

Navode da je zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope okarakterisala izbore kao konkurentne i, generalno, vođene na adekvatan način.

"U svjetlu preliminarnih nalaza, misija je ocijenila da su u kampanji poštovane osnovne slobode. Međutim, izborno zakonodavstvo ima brojne nedostatke i nejasnoće koje podrivaju njegovu efikasnost, zbog čega je potrebna njegova temeljna revizija kako bi se riješila sva otvorena pitanja, a prije svega propisi o finansiranju izbornih kampanja, koji dozvoljavaju da se zaobilaze obaveze, ograničavajući tako odgovornost", naglašava se u saopštenju.

"Osim toga, misija OEBS/ODIHR je u svojoj preliminarnoj procjeni navela da su dva predsjednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima, ali je takođe ukazala na zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i vanjske uticaje korporativnih i političkih interesa. Ove zabrinutosti treba riješiti što je prije moguće dok se zemlja priprema za parlamentarne izbore, kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost i izbjegla pravna nesigurnost", zaključuju Borelj i Varhelji.

Bonus video: