Nimanbegu čestitao Milatoviću: Nadam se da ćete biti predsjednik svih građana, uključujući tu i Albance

"Vjerujemo da će vaša aktivnost dodatno promovisati demokratizaciju zemlje, decentralizaciju vlasti, i posebno, uključivanje albanskog naroda u administraciju, ne radi popunjavanja broja ili radi zadovoljavanja političkih klanova, već́ da bi se radilo iskreno", kazao je Nimabegu

11939 pregleda 188 reakcija 21 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Force Genci Nimanbegu čestitao je pobjedu na predsjedničkim izborima kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću, kazavši da se nada da će biti predsjednik svih građana Crne Gore uključujući tu i Albance..

"Kao sto znate, Forca je na ovim izborima zauzela poziciju da se ne svrstava jer nismo željeli da se svrstavamo iza bilo kojeg kandidata i naglasili smo da nam politike koju su oni zastupali nisu garantovali da će naši interesi biti podržani u dovoljnoj mjeri za podršku na ovim izborima", navodi se u saopštenju predsjednika Force Gencija Nimanbega.

Ali Nimanbegu ističe da to ne znači da neće pružiti ruku saradnje za dobrobit svih građana Crne Gore, posebno za Albanaca u zemlji.

"Nadam se da ćete uspješno obavljati novu dužnost i da ćete raditi na ostvarivanju vizije Crne Gore kao suverene i održive države, dajući prioritet ekonomskom razvoju i članstvu u Evropskoj uniji", dodao je Nimanbegu.

Naglašava da su za njih kao autohtoni narod, "više nego značajna dostignuća u vezi sa članstvom u Sjeverno atlantskoj Alijansi, ali i mnogi djelovi prava manjina, koje smo godinama sa mnogo truda osvojili".

Ističe da su njih i od životnog značaja odnosi sa Kosovom, kao dvije suverene i prijateljske države.

"Želim da vas podsjetim o našem razgovoru, da naša zabrinutost kao manjinskog, autohtonog naroda ostaje ista, kao što sam vam rekao tokom prošlo nedjeljnog sastanka", napisao je Nimabegu u obraćanju.

Nimanbegu je podsjetio na neka pitanja sa kojima se Albanci suočajau decenijama.

"Nivo centralizacije u Crnoj Gori direktno ugrožava odlučivanje nacionalnih zajednica a i lokalnih samouprava. Želimo da Vi radite na decentralizaciji nadležnosti, što je veoma važno za uključivanje, ne samo proforme, nacionalnih manjina", naglasio je Nimanbegu.

Tvrdi i da područja gdje žive Albanci imaju najveći potencijal za razvoj u Crnoj Gori, ali su ostali najnerazvijenija mjesta.

"Ulcinj je bio pomorska sila sa sopstvenom flotom brodova i danas, poslije 143 godine, još nema luku, iako sam je kao poslanik mnogo puta tražio", dodao je on.

Dodaje da je Ulcinj bio turistička sila a "danas ima manje ležaja u hotelima nego 80-ih godina jer su i tokom privatizacije i nakon nje politički i ekonomski interesi pojedinih klasa imali prednost nad opštim interesima stanovništva i radnika".

"Ekonomski razvoj naših krajeva treba da se odvija u pravcu koji neće negativno uticati na demografsku strukturu na našim prostorima", kaže Nimabegu.

Navodi i da su u prošlosti imali uznemiravanja od "djelovanja Srpske pravoslavne crkve u Ulcinju, Anamaljskom području, Krajini i Martinaju".

Tvrdi i da su Albanci nepravedno tretirani izbornim zakonom i vjeruje da će podržati njihov zahtjev za garantovanim mandatima.

"Ovo je mali dio onoga što nas kao narod brine, ali ova i mnoga druga pitanja su najbolje rekli u nedjelju, 2. aprila, gdje je nizak izlazak na glasanje u albanskim područjima, poslata jasna poruka za sve kandidate", istakao je Nimanbegu.

Nimabegu se nada da će Milatović biti promoter pravih investicija koje promovišu ekonomski razvoj, a ne političke monopole.

"Vjerujemo da će vaša aktivnost dodatno promovisati demokratizaciju zemlje, decentralizaciju vlasti, i posebno, uključivanje albanskog naroda u administraciju, ne radi popunjavanja broja ili radi zadovoljavanja političkih klanova, već́ da bi se radilo iskreno", dodao je on.

"Da albanski narod ima stručne radnike i profesionalce najbolje govori činjenica njihovog uspjeha van Crne Gore, jer nažalost, nisu imali ravnopravan status da dokažu svoje znanje u svojoj zemlji", zaključio je Nimanbegu.

Bonus video: