Ana Nenezić: DPS nema funkcionera koji može napraviti otklon od negativnih karekteristika vladavine te partije

Ana Nenezić je kazala da je sada prilika DPS-u da izvrši unutarpartijsku reformu, napravi potpuni zaokret i da na čelo partije dovede osobu koja može biti personifikacija drugačijeg puta i razvoja stranke, imati drugačiju viziju, napraviti odstupnicu od dosadasnjeg funkcionisanja, i načina komunikacije sa biračima

13570 pregleda 70 reakcija 26 komentar(a)
Nenezić, Foto: TV Vijesti
Nenezić, Foto: TV Vijesti

Demokratska partija socijalista (DPS) nema funkcionera koji bi mogao napraviti otklon od negativnih karekteristika vladavine te partije, i najracionalnije je da na čelu liste šire koalicije za parlamentarne izbore bude nestračanka ličnost, smatra izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje Ana Nenezić.

Ona je kazala da, nakon ostavke lidera DPS-a Mila Đukanovića, ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi se ta stranka odlučila za drugačiju strategiju - da napravi širi procrnogorski blok partija, na čijem bi se čelu našla nestranačka ličnost.

Smatra da bi to bilo konkurentno u odnosu na politiku koju je nametnuo Pokret Evropa sad, koji će biti glavni konkurent DPS-u na parlamentarnim izborima.

"Čini mi se da tu vrstu odstupnice od onoga što su negativne karakteristike vladavine DPS-a ne može napraviti nijedna osoba unutar samog DPS-a, jer će biti izloženi kritikama koje se tiču korupcije, organizovanog kriminala, loših odluka", rekla je ona agenciji MINA.

Prema njenim riječima, na taj način otvorila bi se mogućnost za nestranačkog lidera koji bi mogao tu priču drugačije oblikovati prema javnosti.

Nenezić je ocijenila da bi nestranačka ličnost kao nosilac liste na parlamentarnim izborima bio najracionalniji izbor za DPS.

"To bi im jedino dalo mogućnost da prošire svoju bazu glasača, jer imaju značajan gubitak birača", rekla je Nenezić.

Ona je navela da nije sigurna da bi neko od viđenijih osoba u DPS-u u ovom trenutku bio dobro rješenje ukoliko žele da naprave neku vrstu zaokreta, iako imaju samu podršku unutar partije.

"Jer bi građanima poslali poruku da DPS ne želi ništa da mijenja, da smatraju da su na pravom putu i da žele da idu u istom pravcu", rekla je ona.

Prema riječima Nenezić, pokazalo se da taj princip i politika ne donose nove glasove.

"Naprotiv, dovodi samo do gubitka glasova DPS-a, kojih je u odnosu na lokalne izbore prošle godine, danas manje za gotovo 60 hiljada", rekla je Nenezić.

Ona je kazala je da je teško predvidjeti na koji način će se odluka Đukanovića odraziti na DPS i dalji politički život u Crnoj Gori.

"Zato što moramo imati u vidu da govorimo o ličnosti koja se nalazila na ključnim pozicijama od ranih devedesetih godina i čovjeku koji je bio jedan od ključnih političkih faktora u političkom životu Crne Gore, koji je usmjeravao politička kretanja", rekla je Nenezić.

Kako je kazala, svaki put kada se sa čela neke partije povuče lider, ono sto je kljucno i od cega zavisi buducnost partije je koliko uspjesno je sproveden period tranzicije koji slijedi nakon toga.

"Odnosno odluka kojeg lidera će partija izabrati nakon što se Đukanović povuče i na koji nacin ce tranzicija vlasti biti sprovedena. Ako nije efikasna i kontrolisana, moze oznaciti pocetak jacanja frakcija i potencijalnog narusavanja jedinstva", rekla je ona.

Nenezić je kazala da je sada prilika DPS-u da izvrši unutarpartijsku reformu, napravi potpuni zaokret i da na čelo partije dovede osobu koja može biti personifikacija drugačijeg puta i razvoja stranke, imati drugaciju viziju, napraviti odstupnicu od dosadasnjeg funkcionisanja, i načina komunikacije sa biračima.

DPS je od parlamentarnih izbora 2020. godine u konstantnom padu i, prema njenim riječima, to znači da je potrebno da naprave značajan zaokret.

"Sa postojećim liderima u partiji mislim da će to biti vrlo teško", ocijenila je Nenezić.

Ona je rekla da će od tranzicije moći u DPS-u i toga da li će iza novog lidera stati svi predstavnici partije, zavisiće sama budućnost partije.

Kako je kazala Nenezić, pitanje je da je nakon poraza formirano više frakcija u partiji, da li te frakcije imaju različite interese i da li do parlamentarnih izbora mogu naći zajednički interes da podrže novog lidera.

"To moramo sačekati da vidimo i to su otvorena pitanja", dodala je Nenezić.

Ona smatra da Đukanović nije trebao da bude kandidat na predsjedničkim izborima, iako se čulo obrazloženje da DPS nije imao kandidata sa kojim je mogao konkurentno izaći na te izbore.

"On (Đukanović) je očigledno bio jedini koji je mogao donijeti DPS-u makar drugi krug", rekla je ona.

Nenzić je kazala da se ne zna da li je Đukanovićeva odluka da se kandiduje bila način da pokaže da je htio da zaštiti partiju ili da joj da novu šansu na parlamentarnim izborima.

"Za njega bi, kao dugogodišnjeg političara, bila bolja opcija da se povukao nakon završetka mandata, jer bi ostao upamćen kao jedini neporaženi crnogorski političar", ocijenila je Nenezić.

Bonus video: