Spajić: U Crnoj Gori se može živjeti bolje ako se njom bolje upravlja, PES otvoren za postizborne koalicije

"Mislim da je i pošteno prema građanima da sve političke stranke izmjere svoju snagu na izborima i jasno vide šta građani misle o njima, njihovoj politici, programu, djelovanju", kazao je predsjednik Pokreta Evropa sad

35514 pregleda 581 reakcija 159 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Crna Gora je pobjedom Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima dobila predsjednika svih građana, bez obzira na naciju, vjeru, partiju ili ideologiju, kazao je predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

On je istakao da se boji da gorući problemi u Crnoj Gori nisu u rukama predsjednika države, odnosno u njegovoj nadležnosti i da je najveći problem trenutno "teška finansijska situacija u koju je Crnu Goru dovelo neodgovorno ponašanje aktuelnog ministra finansija".

„Efekti programa 'Evropa sad' koji sam sa svojim kolegama iz ministarstva finansija osmislio poništeni su nizom neshvatljivih odluka ministra finansija Damjanovića. Tako da već sada mogu reći da Crna Gora ulazi u period finansijske nestabilnisti", rekao je Spajić u razgovoru za „Kurir“, kako je saopšteno iz PES-a.

Kazao je da su prioritet borba protiv kriminala i korupcije, kao i funkcionisanje pravosuđa.

Spajić je istakao da Srbija za Crnu Goru ostaje "mnogo više od susjeda" i da politika prema državama Zapadnog Balkana mora biti "najbolja moguća". "Očekujem da će Crna Gora i Srbija otvoriti novu stranicu u svojim odnosima, koja će biti od obostranog interesa i uz puno uvažavanje“, naveo je on.

Tvrdi da je odbijanje njegove kandidature za predsjednika, "mimo Ustava i zakona Crne Gore", razljutilo "dobar dio građana", jer su "shvatili igru".

„Jakov je ušao u predsjedničku trku na talasu tog narodnog bijesa koji mu je, siguran sam, pomogao u konačnici, a nikako mu nije bio teret. Jednostavno sam znao da je ovo trenutak da Pokret Evropa sad izađe samostalno i napravi rezultat. Građani Crne Gore su siti starih lica i starih politika, bilo da su oni tri decenije bili vlast ili opozicija“, rekao je Spajić.

Osvrćući se na podršku Demokratskog fronta, Demokrata, Građanskog pokreta URA i ostalih partija Milatoviću, Spajić je kazao da se može reći da je Milo Đukanović "poražen udruženim snagama“.

Spajić je rekao da su optužbe da je Milatović bio "rezervni kandidat" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i pokušaj "širenja velikosrpskog nacionalizma“ - stara matrica "ostarjelog DPS-a kojom su plašili birače“.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Spajić je rekao da ne vidi nijedan razlog da PES ne ostvari vrlo dobar rezultat:

„Mi smo i nastali s idejom da ponudimo alternativu na političkoj sceni Crne Gore. Uspjeh programa 'Evropa sad', koji sam kreirao sa kolegama iz Ministarstva finansija, vratio je građanima nadu da se u Crnoj Gori može živjeti bolje ako se njome bolje upravlja. To su nam jasno poručili glasajući i za Jakova Milatovića. Moja ideja je da na predstojeće izbore izađemo sa konkretnom ponudom, šta mislimo uraditi. Ukoliko i ostale partije budu dijelile tu viziju onda ćemo lako, nakon izbora, praviti koaliciju, na osnovu sporazuma koji bi morao da ima precizne zadatke te nove vladajuće većine.

"Ja sam bio zagovornik samostalnog nastupa Pokreta Evrope sad i u Podgorici i na predsjedničkim izborima, za šta sam dobio jednoglasnu podršku Glavnog odbora Pokreta na čijem sam čelu. Mislim da je i pošteno prema građanima da sve političke stranke izmjere svoju snagu na izborima i jasno vide šta građani misle o njima, njihovoj politici, programu, djelovanju. PES je potpuno otvoren za postizborne koalicije sa ciljem da se obezbijedi jedna jaka, stabilna većina koja će omogućiti snažne reforme. Naravno, kada govorim o postizbornim koalicijama tu naravno ne ostavljam prostor za mogućnost pravljenja koalicije sa DPS-om pred kojim je dug opozicioni period“, poručio je Spajić.

Rekao je i da su u decembru 2020, kada je postao ministar, uspjeli da vrate zemlju "sa ivice ambisa" i da vjeruje da to mogu uraditi opet. "Na našu žalost - govorim - opet - jer se finansijska situacija vratila na stanje od prije decembra 2020", rekao je Spajić.

On je naglasio da je spreman da prezume odgovornost da sprovede program "Evropa sad 2", koji, kako je naveo, podrazumijeva prosječne plate od 1.000 eura, minimalne penzije od 450 eura i punu zaposlenost za sve građane.

„Taj program je pripremljen, a realizacija bi počela odmah nakon parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade. Da li će tu moju ideju podržati i ostali, vidjećemo", rekao je Spajić, ističući da ne bježi od najodgovornijih funkcija.

Bonus video: