Milović: Abazovićev predlog veliko nepoznavanje prava

Funkcioner PES-a vjeruje da će parlamentarni izbori biti 11. juna. To što Skupština zasjeda je, kako ocjenjuje, u zoni protivustavnosti

37632 pregleda 518 reakcija 143 komentar(a)
Milović, Foto: TV Vijesti
Milović, Foto: TV Vijesti

Predlog premijera Dritana Abazovića da se stavi van snage ukaz aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine i raspisivanju izbora veliko je nepoznavanje prava i ustavno-pravnog sistema Crne Gore, rekao je funkcioner Pokreta Evropa sad, pravnik Andrej Milović.

Milović pojašnjava da nije potrebno biti pravnik pa znati da je ukaz predsjednika države o raspuštanju Skupštine akt koji je već donijet, koji ima pravnu snagu, svoje pravno djelovanje, izašao je u Službenom listu i Ustavni sud ga nije poništio, niti ga je proglasio neustavnim.

"Tako da novoizabrani predsjednik vrlo teško može povući ukaz iz razloga što je on već proizveo pravno dejstvo, a sa druge strane nije utvrđeno da se njime krši neka ustavna odredba", kazao je Milović za Radio Crne Gore.

Vjeruje da će izbori biti održani 11. juna. To što Skupština zasjeda je, kako ocjenjuje, u zoni protivustavnosti.

"Sve odluke koje donosi parlament nakon raspuštanja su sporne sa ustavno- pravnog aspekta i sve te odluke se, prema Milovićevom mišljenju, "mogu pobijati pred Ustavnim sudom, jer ih je donio raspušteni parlament”, prenosi Portal RTCG.

Milović apeluje na poslanike da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka do izbora novog saziva Skupštine.

Bonus video: