Milović: Zamjena teza kako se radi o autokratiji ili samovolji ipak ne pije vodu ni kod pravnih laika poput Abazovića

"Postavlja se pitanje, na osnovu kog člana Ustava ili zakona bi predsjednik države mogao da povuče ukaz koji je već stupio na snagu i objavljen je u Službenom listu, a pritom ga Ustavni sud nije oglasio neustavnim", upitao je Milović

12581 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Milović, Foto: Pokret Evropa sad
Milović, Foto: Pokret Evropa sad

Funkcioner Pokreta Evropa sad Andrej Milović ponovio je da nema pravnog osnova da se ospori ukaz predsjednika države o raspuštanju Skupštine, navodeći da je on već stupio na snagu i da ga Ustavni sud nije proglasio neustavnim.

"Izglasavanjem izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, Dritan Abazović i URA su omogućili Đukanoviću da nakon isteka roka mandataru Lekiću da formira Vladu, pokrene ustavni mehanizam iz člana 92 Ustava Crne Gore i raspusti Skupštinu, što je Đukanović odmah i uradio", navodi se u saopštenju funkcionera Pokreta Evropa sad Andreja Milovića.

Milović je to kazao povodom izjave premijera Dritana Abazovića koji je kazao da nije protiv parlamentarnih izbora i da ako "hoćemo da uvedemo sistem autokratije, da predsjednik može u bilo kom trenutku raspustititi parlament - neka to kažu ti veliki pravnici".

"Dakle, zamjena teza kako se radi o autokratiji ili samovolji, ipak ne pije vodu ni kod pravnih laika poput Abazovića, pa čak ni kod politikanata, zato što je glavni partner Đukanoviću u ovom haosu koji je nastao od pada 42. Vlade bio upravo Abazović, koji mu je svojim odlukama pomogao da raspusti Skupštinu", kazao je Milović.

Milović tvrdi i da je "ukaz o raspuštanju Skupštine donesen u skladu sa Ustavom Crne Gore, pritom ne pozivajući se na sporne izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, upravo da bi se izbjegla mogućnost da padom tih izmjena i dopuna pred Ustavnim sudom, padne i ukaz o raspuštanju, koji se temelji isključivo na Ustavu".

"Postavlja se pitanje, na osnovu kog člana Ustava ili zakona bi predsjednik države mogao da povuče ukaz koji je već stupio na snagu i objavljen je u Službenom listu, a pritom ga Ustavni sud nije oglasio neustavnim", upitao je Milović.

Kako kaže, "crnogorski parlament je de jure raspušten, svaki zakon, odluka ili neki drugi opšti akt, koji donese ovaj sastav parlamenta je sporan sa pozicije ustavnosti i rušljiv je na Ustavnom sudu, jer ga je usvojio parlament koji je raspušten".

"Rad, rezultate i znanje vrlo brzo će ocijeniti građani na izborima 11. juna, kojima se svi radujemo, a kako vidimo iz priloženog, Abazović najviše", zaključio je Milović.

Bonus video: