Nastavak sjednice Odbora za bezbjednost u utorak

GST Vladimir Novović tražio je od predsjednika Odbora da im se dozvoli prekid sjednice za njega i načelnika SPO Predraga Šukovića, budući da su u toku hapšenja u dva predmeta SDT-a

92333 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2023. 14:53h
Završeno
13:43h

Četrdeseta sjednica Odbora za bebjednost i odbranu je prekinuta, a nastavak će se održati se u utorak u Plavoj sali, sa početkom u 10:00 časova.

Izmjena: 14:02h
11:06h

Predsjednik Odbora je nakon izlaganja premijera naveo da smatra da "ne postoji zakonska zabrana da se ne otkrivaju imena operativaca ANB".

Knežević je naveo da zna dobro Zakon o krivičnom postupku (ZKP), pa smatra da GST ima "dovoljno sumnji da pokrene istragu protiv tužilaca, nakon iznijetih optužbi".

On se osvrnuo i na podatak da je pretresom kancelarije specijalnog tužioca Saše Čađenovića nađena dokumenta, koja ukazuju da su namještana pitanja za svjedoke u predmetu državni udar, ali da pritužba pred Tužilačkim savjetom ne dolazi na red već18 mjeseci.

"Prije ćeš doći na magnetnu rezonancu nego pred Tužilački savjet. A da smo razmišljali o etici prije ne bi sada do ovoga došli. Imamo haos u bezbjednosnom sektoru, a za pohvalu je što ste se premijeru odazvali na sjednicu", rekao je Knežević.

On je dao pauzu, a nakon sjednice Vlade dogovoreno je da se premijer javi kako bi nastavili zatvoreni dio sjednice Odbora za bezbjednost.

Izmjena: 11:59h
10:44h

Premijer Dritan Abazović naveo je da će u uvodnom dijelu dati generalni stav oko stanja u sektoru bezbjednosti.

"Stanje je redovno, trudeći se da anuliraju sve ono što je negativno rađeno u prethodnom periodu. Neko će reći gdje ste do sada bili da očistite UP, ANB.. ali bez dokaza se ne može ništa. Ogromna je razlika u posljednjih šest mjeseci, posebno nakon dobijanja podataka EUROPOL-a, dobili GST koji želi da radi svoj posao. Iz dana u dan ćemo se susretati sa činjenicom ko je sve i koliko građana bilo involvirano u kriminal", rekao je premijer.

On je o promjenama u UP kazao da su se promjene dogodile nakon značajnih istraga i optužnica protiv ljudi iz tog sektora.

Povezani članci

13. April 2023.

Sječa šefova u vrhu policije

On je ponovio da profesionalno nema ništa protiv Brđanina, već da je njegova smjena uslijedila "zbog stepena nepovjerenja među ljudima u sektorima".

"Nikoga ne optužujemo bez dokaza, borili smo se da dobijemo slobodne institucije, a tačno je i da su se jutros dogodile neke stvari. Postoji politički narativ, da oni što su upravljali prije 30. avgusta ne dolaze na tapet, ali mislim da je to samo pitanje protoka vremena. Svi koji su radili nečasne radnje, treba da odgovaraju. Pred Crnom Gorom je dug i bolan put", rekao je Abazović.

On je naglasio da smatra da će se "te strukture pokušati da na ovaj ili onaj način povrate poluge vlasti i moći".

Premijer je rekao da je on za "punu transparentnost".

"Neka direktor ANB-a sačini izvještaj, ali mnogo toga je uništeno kao i u SDT i Vladi, kako bi imali pregled. To su radili ljudi-službenici tih institucija. Ako postoji arhiva,dajte da vidimo papire za tu 7. Upravu, ako uopšte više postoje. Jednog iz tog dijela stalno pominjemo, drugoga još ne pominjemo a on radi sve što treba pred naredne izbore", kazao je premijer.

On je naglasio da se nastavlja bruka u sudstvu jer "ne donose odluke".

"Plaše se, neće da donose odluke, imaju neku barijeru. A pozivamo ih da samo donose odluke", naveo je Abazović.

On se osvrnuo i na međusobne optužbe tužilaca, koje su se čule posljednjih dana ali je naglasio da im v.d. VDT-a "mora zabraniti učešće u emisijama"

"Nisu oni političari. Moramo da čuvamo dignitet i integritet institucije", naglasio je premijer.

10:35h

Novović je rekao da je pitanje "koliko bi zamjenici bili pripremljeni kako bi uzeli učešće u sjednici Odbora".

"Možda možemo snimiti neki dio, pa na zatvorenom dijelu dati neke odgovore", rekao je GST.

Novović
Novovićfoto: Luka Zeković

Knežević je prihvatio predlog GST-a, jer je naglasio da "mu je to prihvatljivo jer ne želi da na bilo kakav način utiče na rad SDT-a i SPO".

Izmjena: 11:36h
10:32h

Knežević je tražio da se prvo čuje izlaganja premijera Dritana Abazovića, pa da tokom otvorene sjednice pošalju neku zamjenu iz SDT-a i SPO.

Izmjena: 10:45h
10:30h

GST Vladimir Novović tražio je od predsjednika Odbora da im se dozvoli prekid sjednice za njega i načelnika SPO Predraga Šukovića, budući da su u toku hapšenja u dva predmeta SDT-a.

Izmjena: 10:44h
10:28h

Milan Knežević je tražio da se skine stepen oznake tajnosti da dokumenata ANB-a predmeta "državni udar".

"Iako ulazimo u 7. godinu postupka, želim da vidim šta je to ANB prikupio, a tiče se mene, Mandića, Mihaila Čađenoviča. Da vidi cijela Crna Gora kakvi smo mi to kriminalci i teroristi", tražio je Knežević.

Predsjednik Odbora pročitao je dopise bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića i Vladimira Mandića, koji su tražili da tajna služba ponovo uradi procjene opasnosti za njih dvojicu, kako bi im se skinula zabrana ulaska u Crnu Goru.

Izmjena: 10:46h
10:20h

Mandić je pokrenuo inicijativu ka premijeru Dritanu Abazoviću.

"Tražim da ANB učini javnim podatke 7. Uprave Službe državne bezbjednosti, da vidimo ko su tamo sve bili policajci, operativci. Tražim da ANB učini dostupnim sva činjenja i informacije 7. Uprave. Mislim da bi to bilo itetako važno kako bi se ubrzao ovaj proces. Jer bi dokazi možda promijenili mišljenje o mom prijatelju Milu Božoviću. Dobićemo danas neke informacije, a sudski proces će dolazati sve koliko je ovo valjano ili ne", rekao je Mandić.

Odbor za bezbjednost
foto: Luka Zeković

Lider DF-a se prisjetio, kako je naveo, "propagandom kojom se služio bivši GST Milivoje Katnić".

"Vidjećemo kako će sve ovo da se razvija", naglasio je on.

Izmjena: 11:36h
10:12h

Zbog hapšenja bivšeg člana Odbora za bezbjednost i visokog funkcionera Demokratskog fronta (DF) Mila Božovića, Andrija Mandić je naveo da je dobio informaciju jutros da se Milu Božoviću stavljaju na teret teška krivična djela.

"Mislim da je ta akcija namjerno organizovana jutros u susret sjednici Odbora za bezbjednost", rekao je Mandić.

On je rekao da Mila Božovića zna još kad je bio dječak, te ako "postoji neko ko nije imao razloga da se bavi nelegalnim poslom, onda je to on".

"Mislim da će GST morati da priloži dosta dokaza da opravda ovo pred sudom i javnošću", naglasio je Mandić.

On smatra da se "hapšenja rade po principu nevidljive ruke, koja hapsi čas iz jedne partije, čas druge"...

Izmjena: 10:47h
10:11h

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević otvorio je prvi dio sjednice, ali kako se razmatraju informacije sa stepenom tajnosti, drugi dio će biti na zatvorenom dijelu.

09:46h

Odbor za bezbjednost i odbranu danas će započeti kontrolno saslušanje predsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, doskorašnjeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Borisa Milića i koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora Marka Kovača povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Tema saslušanja su dešavanja u tom sektoru.

Početak sjednice je zakazan za 10 časova.

Bonus video: