Skupština danas o skidanju imuniteta grupi poslanika DPS-a i SD-a

Administrativni odbor je 22. decembra jednoglasno predložio odobrenje za krivično gonjenje, ali to na dnevni red dolazi tek nakon četiri mjeseca

52302 pregleda 281 reakcija 50 komentar(a)
Pod sumnjom za zloupotrebu položaja: Bošković, Brajović i Šehović, Foto: BORIS PEJOVIC
Pod sumnjom za zloupotrebu položaja: Bošković, Brajović i Šehović, Foto: BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore danas će glasati o skidanju imuniteta grupi poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD), osumnjičenim za zloupotrebu službenog položaja nezakonitom dodjelom stanova i kredita, tokom mandata bivše vlasti.

Administrativni odbor je 22. decembra jednoglasno predložio odobrenje za krivično gonjenje, ali to na dnevni red dolazi tek nakon četiri mjeseca. Opozicija bojkotuje rad parlamenta, ali su glasovi postavgustovske većine (41) dovoljni za odluku kojom bi se omogućilo Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) da istraži sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Nakon što je u decembru prošle godine formiralo predmet po krivičnoj prijavi Vlade, SDT je tražilo od Skupštine skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Suzani Pribilović i Dragici Sekulić, kao i Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću iz SD-a.

Osim njih, istragom su obuhvaćeni i bivši ministri Budimir Šegrt (DPS), Suad Numanović (DPS), Sanja Vlahović (DPS) i Osman Nurković (BS), bivši šef kabineta predsjednika i bivši konzul u Sremskim Karlovcima Dražen Miličković, bivši generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević (SD), te bivša pomoćnica generalnog sekretara Jelena Radonjić. Njih od krivičnog gonjenja ne štiti imunitet.

SDT je utvrdio da postoji odgovarajući stepen sumnje da su bivši članovi Vladine komisije od 2016. do 2020. godine počinili produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, tako što su, Bošković kao predsjednik, a ostali kao članovi, donosili odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera suprotno propisima i tako drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi 30.000 eura.

Na spisku zvaničnika kojima je Komisija podijelila kredite mimo Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, bili su bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, potpredsjednik Vlade i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, bivši poslanici, ministri, tužioci, sudije...

U krivičnoj prijavi Vlade navodi se da su bivši predsjednik i članovi Komisije oštetili državu za 1.823.000 eura, tako što su od 2016. do kraja 2020. godine podijelili stambene kredite za više od 100 tužilaca, sudija, poslanika, ministara i drugih državnih službenika i funkcionera. Navodi se da je Komisija donosila odluke o dodjeli kredita suprotno odredbi člana Odluke kojom je propisano da se funkcioneru može dodijeliti kredit “za poboljšanje uslova stanovanja do 15.000 eura”.

Premijer Dritan Abazović u oktobru prošle godine je podnio krivične prijave zbog dodijeljenih stanova i stambenih kredita javnim funkcionerima u ranijem periodu, a prošle sedmice je dopunio. U dopuni krivične prijave Vlada dostavlja SDT-u više spornih odluka o dodjeli stanova od 2017. do 2020. godine. B. Ma.

Bonus video: