PREDSJEDNICI PARLAMENATA CRNE GORE I SLOVENIJE OCIJENILI

Brajović i Brglez: CG je primjer u sprovođenju reformi i njegovanju dobrosusjedskih odnosa

„Predsjednik Državnog zbora je naglasio spremnost Slovenije da podijeli integraciona iskustva svoje države, posebno imajući u vidu brojne sličnosti dviju država i njihovih parlamenata“, navodi se u saopštenju iz crnogorskog parlamenta
55 pregleda 4 komentar(a)
Milan Brglez, Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Milan Brglez, Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 11.09.2017. 15:18h

Crna Gora, kao aspirant za članstvo u Evropskoj uniji (EU), primjer je države kada je riječ o sprovođenju reformi i njegovanju dobrosusjedskih odnosa bez otvorenih pitanja, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika crnogorskog parlamenta, Ivana Brajovića sa slovenačkim kolegom, Milanom Brglezom.

Brajović je naglasio da se Crna Gora zalaže da se tempo ulaska u EU vrednuje dostignućem svake države pojedinačno.

„Predsjednik Državnog zbora je naglasio spremnost Slovenije da podijeli integraciona iskustva svoje države, posebno imajući u vidu brojne sličnosti dviju država i njihovih parlamenata“, navodi se u saopštenju iz crnogorskog parlamenta.

Brglez je, kako se navodi, ponovio stav svih međunarodnih zvaničnika, da je parlament mjesto za raspravu različitih političkih opcija, a ne ulica niti bilo koje drugo mjesto.

„Kao primjer saradnje u korist države, Brglez je istakao da se u sastavu delegacije Državnog zbora, nalaze i predstavnici opozicionih stranaka. Dogovoreno je da se u narednom periodu razmotre konkretni koraci za unaprjeđenje saradnje dva parlamenta i kroz Memorandum o saradnji“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u razgovoru, sa predstavnicima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Odbora za evropske integracije i Odbora za bezbjednost i odbranu, poslanik Miodrag Vuković zahvalio predstavnicima Slovenije na podršci tokom procesa članstva u NATO.

On je naglasio da ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu rezultat intenzivnog napora, pri čemu je Crna Gora radila sve ono što se očekuje od države koja pretenduje da bude dio ozbiljnog društva

„On je istakao da činjenica da je Crna Gora danas NATO članica predstavlja čast i istovremeno ukazao da članstvo ne podrazumijeva samo benefite, nego i odgovornost i napore u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović je kazao da vjeruje u održivost evropskih vrijednosti i da je potrebno da Crna Gora vrijednosti koje prirodno baštini u pogledu multietičnosti i multikulturalnosti institucionalizuje kroz članstvo u EU.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić je rekao da je Crna Gora u punom kapacitetu okrenuta svom evropskom putu, a da nakon podrške NATO članstvu, za evropsku orijentaciju je značajna podrška od prijateljske Slovenije.

Saopšteno je da je u Skupštini Crne Gore delegacija koju predvodi Brglez razgovarala i sa članovima Parlamentarne grupe prijateljstva Crne Gore i Slovenije na čelu sa potpredsjednikom parlamenta Branimirom Gvozdenovićem.

"Uslijedio je sastanak sa predstavnicima klubova poslanika opozicije", dodaje se u saopštenju.

Pored Brajovića, Brglez je, kako se navodi, razgovarao i sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem.

"Predsjednik Državnog zbora Slovenije je prvi predsjednik parlamenta neke od zemalja članica EU, koji od konstituisanja 26. skupštinskog saziva dolazi u posjetu Crnoj Gori. Od 1. jula ove godine, Slovenija predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)", podsjeća se u saopštenju.