Brglez: Parlament mjesto dijaloga i najznačajniji za odluke

"Moraju svi sarađivati jer samo to omogućava veći legitimitet i zbog toga me raduje da se srijećem i sa predstavnicima opozicije. Treba biti zajedno, tako da imam u svojoj delegaciji i predstavnike i pozicije i opozicije“, kazao je Brglez
1 komentar(a)
Milan Brglez, Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Milan Brglez, Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 11.09.2017. 11:59h

Parlament je mjesto dijaloga i najznačajniji za donošenje odluka i svi moraju sarađivati, jer samo to omogućava veći legitimitet, poručio je predsjednik slovenačkog parlamenta, Milan Brglez.

Brglez, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, razgovarao je danas sa predsjednikom crnogorske Skupštine, Ivanom Brajovićem.

"Slovenački parlament je zaista prijatelj Crne Gore i gledamo gdje da pospješimo saradnju. Drago nam je da je Crna Gora sada naš partner i kao članica NATO-a i nadamo se da ćemo sa našom pomoći pomagati interesima Crne Gore i da će saradnja biti u zajedničkom interesu“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Kako je rekao Brglez, treba vrlo jasno neke stvari unutar Evropske unije (EU) razumjeti i EU je dobra stvar ako se ne prave greške.

"A činjenica je da je sam proces pridruživanja i da su reforme koje se traže prilikom pridruživanja korisne i koriste ljudima“.

Njega, kako je rekao, raduje da je Crna Gora uzor u dijelu uspjeha prihvatanja reformi.

"Želim da prenesem da je parlament mjesto dijaloga i najznačajniji za donošenje odluka. Moraju svi sarađivati jer samo to omogućava veći legitimitet i zbog toga me raduje da se srijećem i sa predstavnicima opozicije. Treba biti zajedno, tako da imam u svojoj delegaciji i predstavnike i pozicije i opozicije“, kazao je Brglez.

On je poručio da "i mi iz pozicije znamo da pretjeramo u nekim ključnim stvarima i moramo naći načine za jedinstven pristup.

"Iskreno se nadam da će doći do saradnje, jer ako u parlamentu uspijemo da suzbijemo neke podjele onda je lakše prevazilaziti podjele u samoj državi".

Brajović je rekao da je Slovenija pouzdan saradnik i pomagač kad su u pitanju EU i NATO integracije Crne Gore.

On je podsjetio da je Slovenija dugo bila kontakt tačka za NATO.

"I sad smo ravnopravni partneri u NATO savezu i nadamo se da ćemo biti u narednom periodu i u EU“.

Brajović je kazao da su Crnoj Gori vrlo korisna iskustva Slovenije.

"Prije svega što je to zemlja koja odlično zna prilike na Balkanu, bili smo u istom državnom okviru i dobro razumije i potrebe Crne gore i takav je partner i prijatelj koji će da ukaže i na dobre stvari i na nedostatke na našem putu“, dodao je on.

Brajović je kazao da je sa Brglezom razgovarao i o mogućnosti potpisivanja zajedničkog memoranduma o saradnji dva parlamenta i da će o tome intenzivnije razgovarati u narednom periodu.

Brajović je, na pitanje da li vlast razmišlja o nekom konkretnom potezu koji bio ponuda opoziciji da se vrati u parlament, rekao da i u opoziciji postoje određene najave, razmišljanja o povratku u parlament.

On bi, dodao je, volio da sjutra parlament bude u punom sastavu u raspravi o svakoj tački dnevnog reda, a ne samo o onima za koje su lično zainteresovani.

"Zato mislim, prvo – vratite se u parlament i tu možemo da razgovaramo o svemu, nema nikakvog uslovljavanja za povratak u parlament“, rekao je Brajović.

Bonus video: