Knežević: Podrška Crne Gore ulasku Kosova u Savjet Evrope je nacionalna sramota

"Sad je prava prilika kad više nema Mila Đukanovića, da u našim crkvama i manastirama otpočne akcija za prikupljanje potpisa o povlačenju odluke o priznanju tzv. države Kosovo, jer ako ovi koji su na izborima pobijedili Đukanovića misle isto što i mi, onda će odluka biti povučena"

44893 pregleda 169 reakcija 122 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: DNP
Milan Knežević, Foto: DNP

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kazao je da je "nacionalna sramota" to što je Crna Gora podržala ulazak Kosova u Savjet Evrope.

Ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope (SE) Božidarka Krunić podržala je danas ulazak Kosova u Savjet Evrope. Ona je to učinila na sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope

Knežević je u saopštenju naveo da se danas zvanična Crna Gora na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem na takav način "pridružila onoj Crnoj Gori Mila Đukanovića i Duška Markovića koji su 2008. protivno volji 85 odsto građana" priznali nezavisnost Kosova.

"Ova odluka Abazovićeve Vlade spada u jednu od najsramnijih u crnogorskoj istoriji i dodatno usložnjava društveno političke prilike kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Ako rasapala Vlada Dritana Abazovića nije imala ljudske i političke hrabrosti da bude protiv, mogla je glasati uzdržano, i na taj način pokazati da joj je stalo do najboljih odnosa sa Srbijom. Ali je očigledno postalo pravilo da oni koji deklarativno najviše govore o dobrosusjedskim odnosima suštinski najdublje zarivaju nož u leđa Srbiji kad god im se ukaže prilika za to. Zato je ovo današnje glasanje Crne Gore za prijem Kosova u Savjet Evrope nacionalna sramota koju ćemo morati da spiramo sa našeg obraza", naveo je Knežević u saopštenju.

Povezani članci

24. April 2023.

Crna Gora podržala ulazak Kosova u Savjet Evrope

On je dodao da je Srbija bila protiv ulaska Kosova u Savjet Evrope.

"A protiv su između ostalih glasali i Azerbejdžan i Gruzija, koji više imaju svijesti i bratskog razumijevanja nego crnogorski kvintaši koji bi se i rođene majke odrekli ako bi im stigao dekret iz ambasade. Zato danas groteskno zvuči izjava Jakova Milatovića da bi posle Brisela želio da posjeti Beograd, jer upravo je zvanična a manjinska Crna Gora današnjim glasanjem odredila sljedeću Milatovićevu destinaciju, a to je Priština. Ako se Jakov Milatović ne slaže s današnjim glasanjem Vlade Crne Gore o prijemu tzv. Kosova u Savjet Evrope očekujem da se oglasi i ogradi od ovog terorističkog akta države čiji je predsjednik", naveo je Knežević.

On je naveo i da očekuje da se oglase i sve one institucije, NVO i nezavisni intelektualci "kojima su usta puna pjesama o Kosovu na svadbama i vašarima," a koje su, kako je saopštio, "zaustavljale ulazak DF-a u vladu tvrdeći da će srpske interese bolje braniti Dritan Abazović i eksperti sa FB grupa...

"Sad je prava prilika kad više nema Mila Đukanovića, da u našim crkvama i manastirama otpočne akcija za prikupljanje potpisa o povlačenju odluke o priznanju tzv. države Kosovo, jer ako ovi koji su na izborima pobijedili Đukanovića misle isto što i mi, onda će odluka biti povučena. Ali se plašim da misle isto kao Đukanović, samo što to niko ne smije javno da kaže. Zato smo dužni svim raspoloživim demokratskim sredstvima da zaustavimo dalje srozavanje i urušavanje države i njenih institucija dok se ne pretvore u neprepoznatljivu ruinu", zaključio je Knežević.

Bonus video: