Nastup na izborima rasplamsao tinjajući sukob u PES-u: Borba za prevlast kruni zajedništvo

Milatović prozvao kolege da mijenjaju principe kojim se rušila vlast DPS-a, Spajić bez komentara. Iz PES-a nezvanično kažu da je Odović bivši član, i da to proizilazi i iz Statuta partije

96469 pregleda 363 reakcija 211 komentar(a)
Suprotstavljeni pogledi već uzimaju danak: Spajić i Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC
Suprotstavljeni pogledi već uzimaju danak: Spajić i Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC

Odluka Glavnog odbora (GO) Pokreta Evropa sad (PES) da se bez jednog od lidera Jakova Milatovića odredi o načinu nastupa na državnim izborima, i potez Predsjedništva da iz te stranke isključi Janka Odovića, potvrdili su sumnje da je u toku borba za prevlast dvojice najviših zvaničnika PES-a.

To pokazuje i jučerašnja Milatovićeva poruka da sjednica GO nije sazvana “ni na etičkom, ni na principu zajedništva”.

On je, zbog obaveza, tražio da odbor ne bude u srijedu veče, ali je, ipak, održan i jednoglasno je odlučeno o samostalnom nastupu na izborima - sa liderom partije Milojkom Spajićem kao nosiocem liste.

”Prebrzo smo ispustili istorijsku, veliku pobjedu (na predsjedničkim izborima) 2. aprila, gdje je upravo etikom i zajedništvom pobijeđen jedan tridesetogodišnji diktatorski režim. Plašim se da neko ne želi da koristi iste principe kako bi se dodatno pobijedila zaostavština simbola ovog kvazidiktatorskog režima”, rekao je Milatović, novoizabrani šef države, koji je predlagao da PES ide na izbore s programski bliskim partijama.

Na sjednici GO, on za to nije dobio podršku nijednog člana.

S druge strane, Spajić je zagovarao samostalni nastup. U kom aranžmanu će PES na izbore, samo je jedna u nizu tema o kojima dvojica čelnika partije u usponu imaju suprotstavljene poglede. Pored toga, to su i učlanjenje u regionalnu inicijativu “Otvoreni Balkan”, stanje javnih finansija...

Iz PES-a se juče nisu oglašavali o Milatovićevim ocjenama, dok Spajić nije želio za “Vijesti” da ih komentariše. Prethodno je, nakon sjednice GO, izjavio da je u dobrim odnosima s Milatovićem, da nemaju “nekih mimiolaženja” i da je ubijeđen da će zajedno doći do istog cilja - “bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore”.

Spajić je sjednicu GO sazvao, na, kako je saopšteno iz PES-a, insistiranje dvije trećine članova tog organa. On je sazvao u ponedjeljak za srijedu iako je Statutom propisano da se to čini najmanje pet dana prije održavanja sjednice.

Jedan od izvora “Vijesti” iz te stranke tvrdi da je sporno što je sjednica sazvana bez stava Predsjedništva o temama o kojima bi trebalo da se raspravlja, jer to do sada nije bila praksa.

Predsjedništvo je zasjedalo neposredno uoči GO, i ono je zbog “narušavanja jedinstva stranke”, iz nje isključilo Janka Odovića. Time, kako su kazali sagovornici “Vijesti” iz PES-a, Odoviću prestaju sve funkcije u stranci.

Međutim, on tvrdi da je i dalje član organa partije, dok Spajić navodi da u tom slučaju postoje “pravne neodumice”.

Iz PES-a juče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” kakav je Odovićev status u stranci i zašto tvrdi da i dalje pokriva funkcije.

Prema nezvaničnim informacijama, on je neprihvatljiv kolegama jer narušava partijsko jedinstvo navodnim manipulisanjem informacijama, povlačenjem poteza bez konsultovanja stranačkih organa...

Odović je prošle sedmice podnio ostavku na funkciju u Predsjedništvu nakon što je odbijen Spajićev zahtjev za “blanko podrškom” u kreiranju partijske politike pred parlamentarne izbore 11. juna.

Odović juče nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti”.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", Odović smatra da je procedura isključenja iz partije jasno propisana Statutom, i da je to u nadležnosti Izvršnog odbora (IO) a ne Predsjedništva, koje je, kako piše u tom aktu, drugostepeni organ u slučaju žalbe na odluku IO.

On je preksinoć izjavio da je posrijedi “nesporazum”, ne komentarišući zapravo isključenje iz partije, već odluku Predsjedništva da konstatuje njegovu ostavku i da ne prihvati njeno povlačenje.

Rekao je da je Predsjedništvo odlučivalo o “nepostojećem aktu”, da na sjednici nisu bili svi članovi i da, dok ga GO ne razriješi pozicije u Predsjedništvu, ostaje član oba ta tijela i predsjednik Statutarne komisije.

PES je formiran prije deset mjeseci, i osim pobjede na predsjedničkim izborima, ostvario je veliki uspjeh i na oktobarskim lokalnim, nakon kojih je, između ostalog, dobio poziciju gradonačelnika Podgorice.

Podrška sa predsjedničkih seli se na parlamentarne izbore?

Na poslaničkoj listi PES-a mogao bi se naći kadar više lokalnih lista, koje su Milatovića podržale na predsjedničkim izborima - Alternativa, Pokret Biram Bar, dio saveza “Ne damo Nikšić”, Novska lista, Durmitorska inicijativa... Ali i Savez građana CIVIS, Stranka pravde i pomirenja (SPP), Demohrišćanski pokret, Jugoslovenska komunistička partija.

Spajić je prije dva dana saopštio da će PES u susret izborima razgovarati sa lokalnim listama i nezavisnim intelektualcima, i da je jedan od predloga koji se čuo na sjednici GO da izborna lista nosi naziv “Evropa sad i građani”.

Predlog Predsjedništva bio je, prema informacijama “Vijesti”, da komisija koja je razgovarala sa listama koje su podržale Milatovića u prvom krugu predsjedničkih izbora, podnese izvještaj, pa da se nakon toga odluči o modelu nastupa na državnim izborima.

Bonus video: