Abazović: Odluka o podršci ulasku Kosova u Savjet Evrope nije usmjerena protiv Srbije

"Samo da se glasalo kontra, to bi moglo da bude povod da pomislite da je neko nečim uslovljen. Za nas ovo nije bilo pitanje. Lično mislim da ovo pomaže Srbiji", ocijenio je Abazović

65733 pregleda 119 reakcija 108 komentar(a)
Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Nikola Dragaš
Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 03.05.2023. 16:20h

Crna Gora ozbiljno je uzdrmala svoje temelje, a rodonačelnik toga je odlazeći predsjednik države Milo Đukanović.

To je danas, na sjednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, kazao predsjednik tog tijela Miodrag Lekić (Demos).

Na sjednici Odbora održano je kontrolno saslušanje premijera i koordinatora Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Dritana Abazovića na temu odluke Vlade da podrži predlog da Kosovo bude članica Savjeta Evrope (SE).

Ambasadorka Crne Gore pri SE Božidarka Krunić, podržala je prošle sedmice ulazak Kosova u SE, na sjednici Komiteta ministara SE. Krunić je, kako su "Vijesti" objavile, tako glasala po instrukcijama Vlade.

Lekić je na današnjoj sjednici ocijenio da Vlada ne mora da obavještava Odbor o svojim odlukama, ali da bi to ipak trebalo da bude praksa.

„Za odluku smo saznali iz medija, ona se fazno odmotavala... Jedna komponenta Vlade se oglasila da o tome ništa ne zna. Biće zanimljivo u čemu je interes države u ovom slučaju. Imali smo potom domino efekat, da jedna opština (Zeta) donese odluku o otpriznavanju Kosova. Ova zemlja je ozbiljno uzdrmala svoje temelje, a rodonačelnik toga je odlazeći predsjednik (Milo Đukanović). Postoji politička geografija u Crnoj Gori, i nadam se da ona neće postati geopolitička“, istakao je.

Abazović saslušanje
foto: Nikola Dragaš

Abazović je, odgovarajući Lekiću, rekao da se u spoljnoj politici Crne Gore ništa nije promijenilo, i da je država vodila „odgovornu i konzistentnu politiku“.

„Ne bih bio iznenađen da smo glasali suprotno, pa da se sazvalo saslušanje. Tada bi to bilo nešto što je opravdano... Čuo sam da se radilo o netransparentnosti - glasalo se na Komitetu ministara, tamo nisu bili članovi Vlade već ambasadorka. Ona je poslala dopis da treba da se izjasnimo. Imaju li članovi Vlade različita mišljenja? Većina njih, odnosno svi, prihvatili su na početku da Crna Gora ima konzistentnu spoljnu politiku. Crna Gora je glasala zajedno s 33 druge države. U članu 4 Ohridskog sporazuma piše da jedna država drugu neće zaustavljati ako neka želi da se pridruži određenoj međunarodnoj organizaciji. Interes Crne Gore ovdje je najveći. On se ogleda u regionalnoj saradnji i stabilnosti“, naveo je.

Abazović je rekao da se glasanje na sjednici Komiteta odgađalo nekoliko puta, i da konačna odluka nije usmjerena protiv Srbije.

„Bio sam vrlo kolegijalan, rekao da ćemo glasati 'za', i da tu nema ništa protiv Srbije. Mi smo zemlja koja je priznala Kosovo, ponašali smo se kao sve zemlje koje su ga priznale, ali razumijemo zemlje koje ga nisu priznale. Na taj način vodimo konzistentnu politiku. Ovo nije odluka koja se donosi na sjednicama Vlade. Je li nekoga interesovalo kako se glasalo za inicijativu za stanje ženskih prava u Avganistanu? Navijamo da se u dijalogu pronađe održivo rješenje između Srbije i Kosova“, naglasio je on, dodajući da Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom.

Abazović je rekao da mu stavovi zvanične Srbije nisu strani i da razumije poziciju susjedne države.

„Mislim da svi u Crnoj Gori treba da razumijemo da svako ima neku političku kalkulaciju“, istakao je, navodeći da je on javio ambasadorki Krunić kako da glasa.

Abazović: Ambasadorki data pisana instrukcija kako da glasa

Premijer je, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da nije bio uslovljen prilikom donešenja odluke da Vlada podrži predlog o prijemu Kosova u SE.

"Samo da se glasalo kontra, to bi moglo da bude povod da pomislite da je neko nečim uslovljen. Za nas ovo nije bilo pitanje. Lično mislim da ovo pomaže Srbiji", naveo je Abazović, dodajući da je ambasadorki Krunić data pisana instrukcija kako da se izjasni.

On je kazao da misli da iza najave zetskog parlamenta do donese odluku o otpriznavanju Kosova stoje "drugi motivi".

"Ne želim da ulazim u politički konflikt. Nije nikakav problem, idu izbori, biće nova vlada. Mojim prijateljima iz Demokratskog fronta (DF) poručujem - ako lakše mislite da budete dio vlasti, morate preći neke stvari", podvukao je.

Premijer je izjavio da Vlada, otkad se oslobodila "dva problematična čovjeka" (bivši ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić), više nema nikakvih problema.

Odluka o Kosovu nije bila na Vladi, ali Abazović tvrdi da ne bi bio problem da se za nju, da je bila na sjednici, obezbijedi većina.

"Odnosi Srbije i Crne Gore su u ulaznoj putanji. I mi imamo zahtjev prema Srbiji da isporuče Svetozara Marovića, pa im politički ne stajemo na vrat što nam iz nekog razloga, koji je politički, ne žele da ga isporuče. Nadam se da ćemo razmijeniti ambasadore, i da će to s novim našim predsjednikom biti lakše", poručio je.

Abazović je rekao da on "brani interese srpskog naroda".

"Trudim se da branim interese svih građana potpuno podjednako. Nastaviću to da radim u kontinuitetu. Moraju se donositi odluke koje ne mogu zadovoljiti 100 odsto stanovništva, ali mogu da imaju intenciju da idemo ka generalnom poboljšanju", naveo je, rekavši da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da ne bi bilo puno drugačije bilo protumačeno ni da je Crna Gora bila uzdržana prilikom glasanja.

Odgovarajući na pitanje da li je odluka Vlade o priznanju Kosova 2008. godine demokratska, s obzirom na to da je bivši premijer Duško Marković tvrdio da je donešena iako je protiv nje bilo 85 odsto građana, Abazović je rekao da su tada "ispoštovane procedure".

"Jedno je stvar legalnosti, a drugo legitimiteta. Da li je to bilo kompatibilno s većinskom voljom - vjerovatno nije. Tada su bili izbori, znate kako ih je Demokratska partija socijalista (DPS) organizovala. Ona je u parlamentu sa svojim satelitskim partijama imala značajnu podršku, i oni su donijeli odluku koju donosi Vlada", dodao je Abazović.

Lekić: Trebalo je biti uzdržan

Predsjednik Odbora je odgovorio da je Abazovićeva odluka da se podrži Kosovo pogrešna ako je riječ o individualnom potezu.

"Suviše je ozbiljna i delikatna tema. Najmanje je primjereno porediti ga sa ženskim pitanjem u Avganistanu. Saglasan sam s Vama da treba biti za stolom, ali je najgore biti na stolu. Mi ovdje nismo islednici. Umiješaćemo se u ovo, biće dalji postupak... Ja ću vas zamoliti da ne telefonirate ambasadorima, dodao je Lekić, a mi ćemo u daljem postupku pokušati da ispravimo ovo što ste uradili", kazao je Lekić.

Podsjećajući da su neke države EU, poput Mađerske, bile uzdržane prilikom glasanja, on je ocijenio da smatra da je i Crna Gora trebalo tako da postupi.

"Mislimo da je mjera biti uzdržan u trenutku kad je finale po pitanju rješavanja odnosa Srbije i Kosova. Nama se čini, a možda se varamo, da je bila mjera uzdržati se. Ali znamo kako ćemo dalje. Ovo će da se nastavi. Parlamentarna skupština SE će raspravljati o ovome", dodao je Lekić.

On je istakao da sazivanje kontrolnog saslušanja nema političku pozadinu, niti da je posrijedi politička priča, već "pokušaj Odbora da jednu zapuštenu sferu koriguje u mjeri u kojoj je to moguće“.

Lekić je kazao da ne misli da je najava nekih lokalnih skupština da donesu odluku o otpriznavanju Kosova - „adekvatan metod“.

"Ali to je posljedica Vašeg (Abazovićevog) poteza. Crna Gora ne smije biti inferiorni pion, kojem daju instrukcije“, naveo je.

Zogović: Nastavak sramne politike

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović, ocijenio je da je odluka Crne Gora o priznanju Kosova "najsramnija“ u njenoj istoriji.

"To je bila odluka tiranije, a ne demokratije, jer je bivši premijer Marković rekao da se tome protivilo 85 odsto građana. Ovo je nastavak sramne politike. Ako ste bili uslovljeni donošenjem odluke, trebalo je to da kažete, i onda bi to možda neko i razumio", kazao je Zogović.

On je dodao da je diskutabilna procedura i način na koji je donešena odluka da se podrži predlog o ulasku Kosova u SE.

"Da li su određeni dijelovi Vlade znali za ovo ili samo žele da se ograde od toga? Zbog toga je bitno da raščistimo situaciju“, poručio je.

Radunović: Uzdržanost bi vodila ka nekakvom pomirenju

Poslanik DF-a Slaven Radunović, rekao je da Vlada kao da ne radi u ime Crne Gore, već u ime „jedne od država koja je u međusobnom problemu“.

On je naveo da spoljnopolitički interesi građana Crne Gore nisu isti kao spoljnopolitički interesi građana SAD-a.

„Naš odnos prema nekim problemima gdje možemo da se solidarišemo sa SAD-a, kao oko pitanja Tajvana, ne bole građana Crne Gore... Ali kad se priča o nečemu što je jedan od glavnih faktora podjela u Crnoj Gori, ne možemo da imamo iste stavove... Ponašanje vaše Vlade po tom pitanju mi je takvo kao da nam je Srbija - Južna Koreja. S obzirom na ovakvu situaciju, iskorak Vlade bi bio da bude uzdržana i vodio bi ka nekakvom pomirenju... Sve što vam se kaže, to ispunjavate. Na tome jašete, i zbog toga ste premijer... Vi se ponašate kao premijer jedne od zemalja KVAD-a. Četiri ministra spoljnih poslova, bez ikakve uvrede, albanske nacionalnosti, napravili su dogovor kojim su odlučili da pocrtaju nesaradnju Srbije i BiH o ovome o čemu se priča...“, kazao je Radunović.

Govoreći o regionalnoj platvormi KVAD (QUAD), koju su pokrenuli Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo, Abazović je pojasnio da je to „zajednički iskaz država u regionu koje imaju stoprocentno kompatibilnu politiku sa EU“.

Vučurović: Hajdučija u Vladi

Poslanik DF-a Jovan Vučurović, izjavio je da odluka Crne Gore da podrži predlog o ulasku Kosova u SE nije potez države, već „nekih centara moći“.

„Zato smo pomenuli referendume o mnogim pitanjima, jer su se mnoge odluke godinama donosile protivno volji građana. Jedna od najsramnijih odluka, ako ne i najsramnija, je priznanje tzv. države Kosovo na tlu Republike Srbije. Vi niste konsultovali Socijalističku narodnu partiju (SNP) kad ste donosili ovu odluku. To znači da se u Vladi dešava izvjesna hajdučija“, dodao je.

Božović: Odnositi se sa senzibilitetom prema interesima Srbije

Poslanik SNP-a Bogdan Božović, rekao je da je stav te partije da je Srbija najvažniji spoljnopolitički partner, i da se prema njenim interesima mora odnositi sa senzibilitetom.

„Bilo bi najracionalnije da Podgorica podrži kompromis koji bude proizvod dijaloga Beograda i Prištine“, dodao je.

Božović je saopštio da ministri iz SNP-a nisu bili upućeni u odluku Vlade u vezi predloga o prijemu Kosova u SE.

„To nije bježanje od odgovornosti, već samo ukazivanje na činjenično stanje“, rekao je.

Milačić: Ogriješili ste se prema građanima

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, rekao je da se Vlada u ovom slučaju najviše ogriješila ne prema Srbiji, već prema građanima Crne Gore.

„Proces je u velikoj mjeri bio netransparentan. Ušli smo u zonu gdje moramo više da komuniciramo. Morali smo da malo, između sebe, porazgovaramo, da pokažemo drugo lice Crne Gore. Mađarska je primjer - može se“, naglasio je.

Milačić je kazao da više ne treba da postoje nikakvi moratorijumi o spornim temama poput Kosova, jer je tranzicija vlasti završena.

„Svi koji budu formirali buduću vladu - treba da se dogovorimo kako će odluke da se donose“, dodao je.

Vučinić: Biću protiv kad ovo pitanje dođe u Parlamentarnu skupštinu SE

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić, rekao je da su aktuelna i prethodna Vlada - „vlade političkog kontinuiteta s vladama DPS-a po pitanju spoljne politike“.

„To građani nisu željeli... Pošto sam član Parlamentarne skupštine (PS) SE, ako budem u prilici, kad ovo dođe na dnevni redu u PS, glasaću protiv. U ime naroda i građana koji su me glasali, glasaću protiv“, poručio je.

Predsjednik Odbora Lekić, saopštio je na kraju današnjeg dijela sjednice da će to tijelo naknadno pripremiti zaključke, koji će, kako je najavio, biti razmatrani u nastavku zasjedanja.

"To ćemo uraditi vrlo brzo, jer mislim da postoji visok stepen saglasnosti u vezi ovog pitanja. Nije bilo nikakve ostrašćenosti, ideološke i nacionalne, već nešto što mislim da dijeli većina građana Crne Gore. Ovom sjednicom smo nešto ispravili - da nismo baš država koja može tako lako da prelama odluke, a mislim da imamo i prostor da se sama odluka promijeni, imajući u vidu sve procedure, a one su spore...", zaključio je.

Bonus video: