DPS i SDP Kolašina uputili predsjedniku SO zahtjev za sazivanje sjednice Kolegijuma

Navode da je "od dana konstituisanja Skupštine opštine (SO) održano šest sjednica, a da, pri tom, predsjednik Skupštine nije sazvao ni jednu sjednicu kolegijuma"

6696 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Klubovi odbornika DPS i SDP Kolašina (Pokret zajedno gradimo Kolašin) uputili su predsjedniku Skupštine opštine (SO) zahtjev za sazivanje sjednice Kolegijuma, na kojoj bi se, kako objašnjavaju, razmatralo hitno zakazivanje sjednice SO, radi donošenja Odluka o imenovanju Opštinske izborne komisije (OIK).

Oni podsjećaju da "od dana konstituisanja Skupštine opštine (SO) održano šest sjednica, a da, pri tom, predsjednik Skupštine nije sazvao ni jednu sjednicu kolegijuma".

"OIK u stalnom sastavu imenuje SO, na predlog radnog tijela SO, nadležnog za izbor i imenovanja iz reda kandidata koje predlože političke partije, odnosno koalicione izborne liste, to jest, grupe birača koje imaju odbornike u SO. Osim toga podsjećamo javnost da se OIK imenuje nakon konstituisanja novoizabrane Skupštine na period od četiri godine", piše u saoštenju klubovi odbornika DPS i SDP.

Podsjećaju da je "Odbor za izbor i imenovanja, kao nadležni bio u obavezi odmah po konstituisanju Skupštine da pokrene procedure imenovanja OIK, a posebno jer su predsjednički izbori bili raspisani za 19.mart, a nakon toga raspisani parlamentarni izbori za 11.jun".

"Takođe, želimo obavijestiti da smo na jednoj od prvih sjednica Odbora za izbor i imenovanja zahtijevali da se postupi po zakonu o izboru odbornika i poslanika, a na sjednici odbora koja je održana 3. marta tražili proširenje dnevnog reda sa tačkom Upućivanje poziva političkim partijama – podnosiocima izbornih lista za dostavljanje predloga kandidata za imenovanje OIK. Još nije zakazana sjednica odbora povodom ove tačke", saopštili su iz klubova odbornika DPS i SDP.

Oni kažu da su, "u drugim opštinama, u skladu sa zakonom, nakon održavanja lokalnih izbora, konstituisane nove OIK, a da će to biti učinjeno u Glavnom gradu na sjednici Skupštine zakazanoj za 11. maj".

"U našoj Opštini se šest mjeseci od konstituisanja SO, nepostupanjem, svjesno krši Zakon o izboru odbornika i poslanika, čime se opoziciona lista Pokret Zajedno gradimo Kolašin onemogućava da ima kao opozicija predstavnike i sekretara u OIK", tvrde iz tog pokreta.

Zbog toga, objašnjavaju, od predsjednika SO očekuju "ne ulazeći u razloge dosadašnje opstrukcije izbora OIK, da hitno zakaže sjednicu kolegijuma SO Kolašin".

Bonus video: