DHP: Nedostatke u turizmu ublažiti zapošljavanjem majki sa nadoknadama za troje djece i korisnika socijalnih primanja

"Kroz poreze i doprinose koje bi poslodavci plaćali, a i porezom na
potrošnju u vidu PDV -a, imali bismo određene prilive u budžet, a sve
ovo uz obavezno ograničavanje zapošljavanja ovih lica u državni sektor,
kako se budžet ne bi dodatno opteretio", navodi se u saopštenju

3036 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DHP
Ilustracija, Foto: DHP

Konstantan nedostatak radne snage u oblasti turizma i ugostiteljstva, mogao bi se ublažiti kroz zapošljavanja majki koje primaju nadoknade za troje i više djece i korisnika socijalnih primanja bez ukidanja istih za vrijeme radnog angažmana, saopštili su iz Demohrišćanskog pokreta Crne Gore.

Kako kažu, usvajanje ovog predloga imalo bi pozitivne efekte, odnosno "pomenuta lica bi se isključila iz "sive" ekonomije, jer veliki broj njih obavlja neki posao, bez prijave".

"Kroz poreze i doprinose koje bi poslodavci plaćali, a i porezom na potrošnju u vidu PDV -a, imali bismo određene prilive u budžet, a sve ovo uz obavezno ograničavanje zapošljavanja ovih lica u državni sektor, kako se budžet ne bi dodatno opteretio", navodi se u saopštenju Demohrišćanskog pokreta.

Dodaju da bi se ovim poboljšao materijalni položaj primaocima naknada i eventualno stvorila mogućnost za zasnivanje stalnog radnog odnosa.

"Smanjila bi se potreba za angažovanjem radne snage koja dolazi iz inostranstva i odliv novca koji se na ovaj način odliva iz zemlje", zaključili su iz Demohrišćankog pokreta.

Bonus video: