Kako će partije izaći na izbore: DPS u starom društvu, SNP vjerovatno sam

Do petka bi trebalo da se konačno dogovori koalicija DPS-a, SD-a, SDP-a, LP-a i vjerovatno DUA. Partije parlamentarne većine još pregovaraju o “dobitnim kombinacijama”, PES najvjerovatnije neće prije vikenda zavšiti razgovore sa građanskim listama i nekoliko manjih partija

66751 pregleda 271 reakcija 102 komentar(a)
Đukanović i Šehović, Foto: Predsjednik me
Đukanović i Šehović, Foto: Predsjednik me

Demokratska partija socijalista (DPS) na parlamentarne izbore vjerovatno izlazi u koaliciji, a konačan dogovor o tome trebalo bi da bude postignut do petka, saznaju “Vijesti”

S druge strane, partije parlamentarne većine još pregovaraju o “dobitnim kombinacijama” a dio njih ne odustaje od ideje odlaganja izbora, dok Pokret Evropa sad (PES) najvjerovatnije neće prije vikenda zavšiti razgovore sa građanskim listama i nekoliko manjih partija o zajedničkoj listi.

Poslaničke liste predaju se do utorka u ponoć, a prema informacijama “Vijesti” tog dana će ih većina partija dostaviti Državnoj izbornoj komisiji.

Kada je u pitanju DPS, njegovi zvaničnici su do juče postigli načelni dogovor o zajedničkoj listi sa Socijaldemokratama (SD), Socijaldemokratskom partijom (SDP), Liberalnom partijom (LP) i najvjerovatnije Demokratskom unijom Albanaca (DUA). “Vijestima” je nezvanično potvrđeno da je dogovor blizu, ali da će se sve znati najvjerovatnije do petka.

Stari saveznici: sastanak opozicije u Skupštini (arhiva)
Stari saveznici: sastanak opozicije u Skupštini (arhiva)foto: Boris Pejović

U SDP-u, koji je ranije odlučio da sam izlazi na izbore, konačnu odluku donose u petak kada su Predsjedništvo i Glavni odbor partije. Oni juče nijesu potvrdili ni demantovali da će sa starim koalicionim partnerima nastupiti na državnim izborima, a jedan od izvora rekao je da bi ta partija mogla, ipak, izaći samostalno sa grupom nezavisnih intelektualaca.

SD je ranije, takođe, najavljivao da bi mogli sami izaći na izbore, dok je LP pozivala na formiranje takozvanog suverenističkog bloka.

Iz DUA-a juče takođe nijesu bili spremni da komentarišu odluku o načinu izlaska na izbore, navodeći da će o tome tek odlučiti.

Kada je u pitanju PES, oni trenutno “slušaju” očekivanja i zahtjeve onih, za koje su nakon Glavnog odbora i najavili da bi mogli zajedno nastupati. To su političke snage koje su za predsjedničke izbore podržale Jakova Milatovića.

To su CIVIS (sada u koaliciji sa GP URA), Stranka pravde i pomirenja, kao i liste iz Herceg Novog, Tivta, Bara... ali i Ujedinjena Crna Gora. Izuzev Bokeškog foruma i SPP-a čiji je lider Seid Hadžić nedavno za “Vijesti” potvrdio da su, kako je rekao, iznijeli očekivanja PES-u i da se narednih dana očekuje informacija o konačnom dogovoru, ostali nijesu bili spremni za zvanični razgovor na ovu temu.

Predsjednik Bokeškog foruma Andrija Petković rekao je “Vijestima” da su “imali kontakte sa određenim političkim opcijama” građanske orijentacije i da još nisu razgovarali sa PES-om:

”Zbog našeg i njihovog dogovora i fer pleja, ne bi izlazili sa konačnim stavom. Sigurno ćemo izaći na izbore makar kao glasači, a da li ćemo biti na nekoj listi, to nismo odlučili. Skupština BF-a koja će dati smjernice, a zatim i Glavni odbor, koji sve odluke usvaja dvotrećinskom većinom, daće konačnu riječ”, rekao je on.

Petković podsjeća da oni imaju podružnice u Tivtu, Herceg Novom i u Kotoru. “Ako i ne budemo na nekoj listi, ne znači da nećemo nikoga podržati... Tokom razgovora nikoga ne uslovljavamo, nijesmo gramzivi, važno je da je građanska opcija. Ja sam prije predsjedničkih izbora razgovarao u četiri oka sa Jakovom Milatovićem o nekoj daljoj saradnji na državnom nivou, ali sada nijesmo”, rekao je on.

Kada je u pitanju Demokratski front izvjesno je da će nosilac njihove liste biti član Predsjedništva i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao i da će predsjednik Nove Andrija Mandić biti u njenom vrhu. Još se pregovara koliko će poslaničkih mjesta dobiti Pokret za promjene, koji definitivno ostaje na listi, dok će jedno mjesto pripasti Maksimu Vučiniću (Radnička partija).

PZP-u su zasada izvjesna dva mjesta, što u toj partiji doživljavaju ponižavajuće. Njihov poslanik Nikola Bajčetić rekao je juče “Vijestima” da su “lideri DF-a u intenzivnoj komunikaciji oko modaliteta izlaska na izbore”.

”Ove nedjelje ćemo donijeti te odluke. Ako dođe do odlaganja izbora, to treba da bude predmet najšireg konsenzusa i konsultacija sa predsjednikom države Milatovićem”, rekao je on “Vijestima”.

Iako je Mandić zagovarao da bi Socijalistička narodna partija (SNP) i Marko Milačić (Prava CG) trebalo da ostanu u savezu, kao na prethodnim izborima, od toga nema ništa. I jednima i drugima zamjera se da nijesu slijedili politiku Koalicije za budućnost Crne Gore, pa se Knežević nije složio sa tim.

SNP se prema navodima potpredsjednika Dragoslav Šćekića sprema za izbore, iako partija nije donijela odluku o načinu nastupa.

”Mi smo na svim organima partije odlučili da se krene u predizbornu kampanju u smislu prikupljanja potpisa za prijavu liste i dostavljanja predloga od mjesnih odbora. Pripremni smo za samostalan nastup iako se na stranačkim organima razgovaralo kako je najbolje izaći na njih. Ne plašimo se samostalnog nastupa, naprotiv, bez obzira na to što neki subjekti plasiraju tezu da nećemo preci cenzus, to je samo pokušaj da se pokolebaju naši simpatizeri. Ići ćemo sami ako ne bude dogovora”, rekao je on “Vijestima”.

Ne bojimo se samostalnog nastupa: Šćekić
Ne bojimo se samostalnog nastupa: Šćekićfoto: Luka Zeković

SNP je bio zainteresovan, kako proističe i iz izjave sagovornika, za savez sa GP URA i Demokratama. Međutim “Vijestima” je u Demokratama rečeno da oni nijesu bili spremni za to i da formalni pregovori nijesu ni otvarani.

I dok DF ne zagovara odlaganje izbora, vjerujući da su oni izvjesni, u dijelu parlamentarnog saveza još se kalkuliše sa tim i očekuju njihovo odlaganje. U toku je pokušaj da se ubijedi Bošnjačka stranka da podrži inicijativu kojom bi se odložili izbori, a prethodnih dana bilo je konsultacija da se u vezi sa tim zakaže nova sjednica Skupštine, reklo je više izvora.

Takođe i dalje se kalkuliše da bi Ustavni sud u petak mogao da ocijeni nestavnim izmjene Zakona o predsjedniku, što bi značilo odlaganje “neustavno zakazanih” izbora 11. juna.

”Vijesti” su objavile da će Ustavni sud u petak pokrenuti proceduru, ali da neće donijeti odluku u vezi sa tim, te da kad bi se to i desilo, odluka Suda neće uticati na raspisivanje izbora jer to nije predmet osporenog zakona.

BS je ranije najavio samostalan izlazak na izbore, a odluka o tome očekuje se tokom vikenda.

Šćekić: Antimafija blok, niko ne smije da vraća DPS na mala vrata

Dragoslav Šćekić, koji je i ministar zdravlja, založio se za formiranje centrističkog, odnosno takozvanog “antimafija bloka”, koji zagovaraju i Demokarte i GP URA.

”Poslije 30 godina i nedogovorne vlasti ne možemo reći da je njenom smjenom sve završeno. Svi koji su na proevropskom i putu oporavka države i institucija, moraju imati dozu odgovornosti, bez sujeta i velikih ambicija. Kada pogledamo političku scenu, vidi se da ni buduću vladu ne može činiti samo jedna partija, već da će to biti više subjekata i koalicija. Bolje je nekad razmišljati na vrijeme kako bi se potezi povukli u pravom smjeru i nakon izbora formirala vlada”, rekao je on.

Potpredsjednik SNP-a je potvrdio da ta partija nije imala formalne razgovore sa Demokratama i GP URA. “Tačno je ovo što su saopštili pojedini subjekti da nije bilo formalnih razgovora, neformalnih uvijek ima, ali oni ne donose konačnu odluku. Smatram da ovo vrijeme zahtijeva ozbiljne ljude, da opšte dobro bude iznad pojedinačnog i pojedinačnih interesa. Ako se izbori ne odlože, vjerujem da će se brzo reagovati i razmišljati u tom pravcu”, rekao je.

Šćekić je stava da treba kako je rekao, “da se formira antimafija blok na čijem čelu treba da budu upravo nosioci tih aktivnosti u prethodnom periodu”.

”Prije svega aktuleni premijer i svi politički subjekti koji su u ovom momentu u Vladi, koja radi protiv organizovanog kriminala i korupcije i gdje se pokazuju rezultati. Treba da se formira proevropski, centristički blok građanskih partija koje bi formirali vladu, kako bi se nastavila borba protiv orgaizovanog kriminala i korupcije, da se nastavi sa povećanjem standarda građana... DPS iako je pobijeđen, nećemo dozvoliti da poslije DPS bude DPS. Odnosno da tajkuni i kriminalne organizacije vode politiku i utiču na procese, da određeni subjekti ili neki novi lideri budu na fonu tih organizacija i njihove želje da kreiraju politiku”, rekao je Šćekić.

”Samo razmišljamo odgovornije i ozbiljnije o budućnosti Crne Gore i naših građana, jer od odluka i oblika Vlade zavisi buduće funkcionisanje institucija i svakog građanina, jer posle 30 godine ne smije niko da se igra sa povjerenjem građana, da ih bombarduje populizmom, a još gore da na mala vrata vraća DPS i tajkune koji su demolirali Crnu Goru u svakom smislu”, rekao je sagovornik.

Bonus video: