Predlog o "poništenju i nevaženju odluke" o priznavanju Kosova na teritoriji Zete stigao u SO

Predlog je podnio odbornički klub "Za budućnost Zete", predvođen DF-om

13793 pregleda 18 komentar(a)
Zeta, Foto: Shutterstock
Zeta, Foto: Shutterstock

Predlog o "poništenju i nevaženju odluke" o priznavanju Kosova na teritoriji zetske opštine stigao je danas u Skupštinu Opštine (SO) Zeta.

To je "Vijestima" potvrdili predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović (Demokratski front - DF) i predsjednik zetskog parlamenta Luka Krstović (Demokratska Crna Gora).

Taj predlog podnio je odbornički klub "Za budućnost Zete", predvođen DF-om.

Deklaracija je najavljena, 28. aprila, nekoliko dana nakon što je Crna Gora podržala predlog da Kosovo uđe u Savjet Evrope (SE).

Asanović je rekao 29. aprila za TV Vijesti da vjeruju da će deklaraciju o poništenju odluke Vlade o priznanju Kosova donijeti gradovi u kojima DF ima većinu.

U Deklaraciji se pod brojem jedan navodi, "Skupština opštine Zeta sa posebnom zabrinutošću konstatuje da se položaj Crnogoraca i Srba na Kosovu i Metohiji svakodnevno pogoršava pod privremenim prištinskim institucijama".

Pod brojem dva dalje piše, "Skupština opštine Zeta sa žaljenjem konstatuje da su sve dosadašnje Vlade Crne Gore, od sticanja nezavisnosti ignorisale ignorisale većinski stav građana Crne Gore da su Kosovo i Metohija sastavni dio Republike Srbije".

Dalje se navodi, pod tri, "Skupština opštine Zeta poziva tehničku Vladu premijera Dritana Abazovića da vodi izbalansiranu spoljnu politiku i da u međunarodnim institucijama i organizacijama ne glasa za odluke koje su usmjerene protiv interesa većinske Crne Gore i susjedne i bratske države Srbije".

Broj četiri Deklaracije dalje glasi, "Skupština opštine Zeta dalje solidarišući se sa stradalim crnogorskim i srpskim narodom na Kosovu i Metohiji donosi ovu deklaraciju kao vid podrške i nastojanja da se kriza nastala jednostrano proglašenom nezavisnošću, riješi mirnim putem".

Bonus video: