Ustavni sud pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku

Pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti odredaba 7 b stav 1; 7 f stav 1; 7 h st 2,4 i 5 i član 24 a Zakona

38266 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković

Ustavni sud Crne Gore pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku, saznaju "Vijesti".

Pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti odredaba 7 b stav 1; 7 f stav 1; 7 h st 2,4 i 5 i član 24 a Zakona.

Inicijative su podnijeli savjetnik predsjednika države za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U inicijativi Bastijančića navodi se da se pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pravni akt države.

CDT je ocijenio da izmjene Zakona o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

Ustavni odbor Skupštine predložio je Ustavnom sudu da odbaci inicijative, ocjenjujući da nema osnova za njihovo prihvatanje.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je ranije da je odluka Ustavnog suda o ovim inicijativama neophodna, kako bi sve nedoumice bile otklonjene i kako bi funkciju predsjednika od prvog dana mandata mogao da vrši u punom kapacitetu.

Izmjene Zakona o predsjedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, usvojene su u decembru prošle godine.

Venecijanska komisija preporučila je tada poslanicima da ne usvajaju izmjene Zakona.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović danas je na novinarsko pitanje pitanje kakvu odluku Ustavnog suda očekuje o Zakonu o predsjedniku i da li će ona uopšte biti donijeta danas, kazao da ne bi da komentariše, te da od Ustavnog suda realno ne očekuje ništa.

"Oni iz nekih političkih razloga čekaju da prođe vrijeme, vrlo neodlučni ljudi. Ostavljaju interpretaciju u javnom prostoru. Ništa od ovoga ne bi imali da imamo reakciju Ustavnog suda. Neko bi rekao odluka je na mjestu, neko ne, ali svi bi se složili sa tim i išli dalje. Tako da ne očekujem ništa. Što se mene tiče, ako im je lakše da se ne sastaju, neka budu u ovom leru i u narednom periodu", kazao je Abazović nakon što je u ime Vlade sa američkim kompanijama potpisao memorandum u cilju početka realizacije dva energetska infrastrukturna projekta - izgradnja terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Crnu Goru, te instalacija termoelektrane na gas, čije bi snabdijevanje dolazilo preko terminala.

Bonus video: