Za izbore se sprema 16 partija i građanskih lista

Noćas u ponoć ističe rok za predaju poslaničkih lista

14959 pregleda 33 reakcija 18 komentar(a)
Danas ih očekuje predaja 13 lista: DIK, Foto: Biljana Matijasevic
Danas ih očekuje predaja 13 lista: DIK, Foto: Biljana Matijasevic

Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima kandidate za poslanike ponudiće 16 partija i građanskih lista, a većina njih će ih dostaviti danas - kada je posljednji rok za to.

Do sinoć su Državnoj izbornoj komisiji (DIK) spiskove za poslanike predali Narodni pokret “Pravda za sve”, Pokret za pomjene i građanski pokret “Preokret”, dok se ostalih 13 očekuje noćas do 24 sata. DIK je, prema informacijama “Vijesti”, već dobio dio najava, dok će neke manje partije to učiniti u zadnjim minutima jer su i juče pregovarale o tome kako se okušati u izbornoj utakmici.

Za najviše mjesta u državnom parlamentu takmičiće se opoziciona koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je nosilac liste Danijel Živković (v. d.predsjednika partije) a čiji su dio Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca.

Tu je zatim Pokret Evropa sad (PES) za koji se procjenjuje da će biti najjača politička snaga i čiji je nosilac liste Milojko Spajić, bivši ministar finansija i predsjednik stranke, a koja je ostvarila dobar rezultat na lokalnim izborima i dobila šefa države Jakova Milatovića.

Na listi PES-a, koju je sinoć utvrdio Glavni odbor i koja će nositi ime stranke, biće još Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića, Stranka pravde i pomirenja Seida Hadžića, Građanski pokret CIVIS, Novska lista.

Kada je u pitanju dio partija, bivšeg saveza Demokratskog fronta, nosilac liste poslanika trebalo bi biti Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije, koja je u subotu formalizovala svoju odluku. Nova je to učinila juče na partijskim organima.

Za izbornu trku se sprema savez Demokrata i GP URA, koji je će predvoditi Aleksa Bečić, zatim Socijaldemokratska partija čiju će listu nositi član Predsjedništva i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Socijalistička narodna partija (SNP) juče je utvrdila koalicioni nastup sa Demosom Miodraga Lekića, koji je do sada bio u koaliciji sa Demokratama. Lekić je potvrdio “Vijestima” da neće biti na listi.

O zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima pregovaraju Prava Crna Gora i Demohrišćanski pokret (DHP), saznaju “Vijesti”. Te dvije partije planiraju širi savez sa još nekoliko, kako je rekao izvor, političkih grupacija - od kojih neke imaju i odbornike. Predsjednica Demokratske srpske stranke Dragica Perović rekla je “VIjestima” da su oni sinoć izglasali odluku o izlasku na izbore sa ove dvije stranke i Slobodnom Crnom Gorom.

Kada su u pitanju stranke nacionalnih manjina, Bošnjačka stranka juče je saopštila da je njena lista “Jasno je! - Bošnjačka stranka - mr Ervin Ibrahimović”.

Albanske stranke izlaze u dvoje koalicije i to Albanski forum (Nik Đeljošaj) i koalicija Forca i Demokratska partija.

Hrvatska građanska inaicijativa će danas predati samostalnu listu, potvrdio je “Vijestima” njen nosilac Adrijan Vuksanović.

DIK-u je najavljena i lista”La casa de papel”, u kojoj su hrvatska i italijanska manjina, saznaju “Vijesti”. DIK se izjašnjava o validnosti svake liste posebno.

Dvije građanske liste se takmiče za poslanička mjesta

Nosilac liste Preokreta je Srđan Perić, koji će na izborima nastupiti pod sloganom: “Preokret za sigurnu Crnu Goru”.

”Osnovni cilj je stvaranje političkog izraza koji će značiti povratak moći građaninu. Ovi izbori su prilika da se pošalje poruka da je centar političkog sistema građanin, ne političke oligarhije... Na ovim izborima građani su u prilici da ne prave kompromis u svom političkom izboru, već da slobodno i bez ikakvog opterećenja glasaju opcije koje programski i ideloški predstavljaju odgovor na njihove potrebe i tako počnu da suštinski preokreću sistem,” saopšteno je juče.

DIK-u je izbornu listu najavio i građanski pokret “Možemo”.

Bonus video: