Đukanović: Složili smo se da je jako puno izazova; Milatović: Politički smo protivnici, ali posvećeni državnoj funkciji

"Složili smo se da je jako puno izazova i da je važno da Crna Gora utvrdi unutrašnju političku stabilnost i napreduje ka svom cilju - Evropskoj uniji (EU)", rekao je Đukanović

61703 pregleda 123 reakcija 118 komentar(a)
Milatović i Đukanović, Foto: Luka Zeković
Milatović i Đukanović, Foto: Luka Zeković

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poželio je danas novoizabranom šefu države Jakovu Milatoviću uspješan mandat, i da sa te pozicije doprinese ostvarivanju najvažnijih nacionalnih interesa države.

Njih dvojica održali su danas u Podgorici drugi sastanak u vezi sa primopredajom dužnosti.

"Nastavili smo prošlonedjeljni dijalog, čija je ideja bila da doprinesemo demokratskoj tranziciji ovog dijela vlasti i da doprinesemo institucionalnom kontinuitetu. Kao praksa, ovo je dobrodošlo i baca svjetlo na rastući demokratski kapacitet", rekao je Đukanović na pres-konferenciji nakon sastanka sa Milatovićem.

Đukanović i Milatović su prvi ovakav sastanak održali 12. maja.

"Razgovori su bili zanimljivi, govorili smo o regionalnom, evropskom i globalnom političkom okviru, o mnogim aspektima unutrašnje politike... Složili smo se da je jako puno izazova i da je važno da Crna Gora utvrdi unutrašnju političku stabilnost i napreduje ka svom cilju - Evropskoj uniji (EU)", kazao je Đukanović.

Milatović će u subotu, u Skupštini Crne Gore u Podgorici, položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika države.

Milatović je na konferenciji za medije rekao da su oba razgovora bila konstruktivna.

"Ovo je dobar primjer demokratske tranzicije vlasti. Građani Crne Gore su na izborima 2. aprila rekli šta misle o politici g. Đukanovića i o mojoj politici. Na nama je bilo da damo primjer dobre demokratske prakse, kako ubuduće u Crnoj Gori treba da se dešava demokratska tranzicija vlasti. Želim da se zahvalim g. Đukanoviću na konstruktivnim razgovorima. Politički smo protivnici, ali smo razgovorima pokazali da smo posvećeni državnoj funkciji. Uloga predsjednika je značajnija od bilo koje partijske politike", poručio je Milatović.

On je dodao da će njegovoj inauguraciji prisustvovati i Đukanović i tako zaokružiti proces primopredaje dužnosti.

"Mislim da će tog dana biti poslata jedna dobra poruka dolaskom visokih predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, a naravno i predsjednika svih zemalja Zapadnog Balkana. Očekujem da država nakon izbora dobije stabilnu vladu koja će vratiti državu na reformski put. Ovakvi razgovori su primjer kojim putem treba Crna Gora da se kreće", zaključio je Milatović.

Bonus video: