Boris Milić imenovan za direktora ANB-a

Predlog za imenovanje Milića je, prema članu 25 stav 2 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, podnio premijer Dritan Abazović

10772 pregleda 7 komentar(a)
Milić, Foto: Luka Zeković
Milić, Foto: Luka Zeković

Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boris Milić imenovan je na sjednici Vlade za direktora tajne službe u punom mandatu.

Povezani članci

18. Maj 2023.

Vlada imenuje Borisa Milića za direktora ANB-a

Predlog za imenovanje Milića je, prema članu 25 stav 2 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, podnio premijer Dritan Abazović.

U obrazloženju rješenja o imenovanju Milića, piše da je Vlada, u skladu sa odredbom člana 25 stav 3, dostavila Skupštini prijedlog za imenovanje radi davanja mišljenja još - 2. marta 2023. godine, ali da nadležno skupštinsko tijelo ni poslije 77 dana nije dostavilo mišljenje.

"Kako do dana dostavljanja ovog prijedloga, ni nakon proteka dva i po mjeseca, odnosno 77 dana, Skupština nije dostavila mišljenje na prijedlog o menovanju, a kako Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednosti, nije propisan poseban u rok u kojem Skupština, kao javnopravni organ, ima dostaviti traženo mišljenje, nego se moraju uvažiti odredbe Zakona o upravnom postupku, te su se time ispunili uslovi da predložim izbor direktora Agencije za Nacionalnu bezbjednost, a bez prethodno pribavljenog mišljenja Skupštine", naveo je premijer Abazović.

On je odluku u obrazloženju potkrijepio i presudom Upravnog suda Crne Gore - U.br. 3274/21, kojom je rješavano po istim činjeničnim okolnostima, a u slučaju bivšeg direktora ANB-a Dejana Vukšića.

"Potvrđeno je da ukoliko je zakonom propisano da rješenje donosi jedan javnopravni organ uz prethodno pribavljeno mišljenje drugog javnopravnog organa ne obavezuje organ koji donosi rješenje, ali je isti dužan da ga cijeni i da konkretne prigovore ispita zavisno od njihovog značaja za rješavanje". Istom presudom potvrđeno je i da ukoliko je potrebno izdati prethodno mišljenje radi donošenja rješenja, javnopravni organ je dužan da to mišljenje izda u roku od 20 dana od dana kada je saglasnost, potvrda i odobrenje, odnosno mišljenje zatraženo ukoliko zakonom ili drugim propisom nije drugačije propisano", navedeno je u obrazloženju.

Vlada je 8. oktobra 2022. godine postavila Milića za vršioca dužnosti direktora ANB-a, dan nakon što je na elektronskoj sjednici smijenjen njegov prethodnik u v.d. stanju Savo Kentera.

Za vrijeme Milićevog mandata tajna službaje učestvovala u nekoliko operacija sprječavanja krijumčarenja narkotika i cigareta ali i razmjenjivala operativne podatke u sprječavanju likvidacija, pronalasku i praćenju odbjeglih članova kriminalnih organizacija...

Milić je, kao tvrde upućeni, dao i punu podršku u radu generalnog inspektora ANB-a Artana Kurtija, koji je u proteklih pola godine uradio 20-ak kontrola unutar tajne službe.

Generalni inspektor je, kako je rečeno "Vijestima", u izvještajima insistirao da operativci povećaju "efiasnost izvršenja poslova, tražio veći kvalitet obavještajnih podataka, ali i bolju produktivnost službenika unutar operativnih sektora ANB-a"...

ANB je, tvrde upućeni, intenzivirao i operativnu saradnju i međusobnu razmjenu obavještajnih podataka sa Upravom policije odnosno Specijalnim policijskim odjeljenjem od kako je Milić preuzeo rukovođenje službom.

Bonus video: