Šole: Crna Gora dobar partner, Milatović i PES generacijska promjena u zemlji

Za američkog izaslanika za region, Gabriela Eskobara, Crna Gora predstavlja "svijetlu tačku” u regionu gdje se, prema njemu, vidi obnovljeni zamah da se ostvari evropska budućnost zemlje

23829 pregleda 15 komentar(a)
Foto: N1/Screenshot
Foto: N1/Screenshot

Savjetnik državnog sekretara Derek Šole je ocenio da su predsjednički izbori u Crnoj Gori pokazali da su građani zemlje spremni da prevaziđu razlike, te unaprijede izglede za članstvo u Evropskoj uniji i obezbijede bolju budućnost.

On je pozvao novo crnogorsko rukovodstvo da se fokusira na reforme, posebno one koje se odnose na jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio nadu da će se pobjedom Jakova Milatovića na predsjedničkim izboriima, očuvati evropska orijentacija Crne Gore.

"U junu se održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti izabrana nova vlada. Primjenjuju se sankcije protiv Rusije od 2014, od njene početne invazije na Ukrajinu, i Milatović je obećao da će to nastaviti i ići u korak sa ostalim EU sankcijama", rekao je Šole.

Podsjetio je da je Crna Gora domaćin NATO vježbi, samim tim i dobar partner, te napomenuo da su novi predsjednik i pokret koji vodi generacijska promjena u Crnoj Gori.

"I to je pozitivno. Smatramo da je važno da ostanemo angažovani", rekao je Derek Šole.

Za američkog izaslanika za region, Gabriela Eskobara, Crna Gora predstavlja "svijetlu tačku” u regionu gdje se, prema njemu, vidi obnovljeni zamah da se ostvari evropska budućnost zemlje.

On je podsjetio da su predsjednički izbori održani bez problema, da je uspostavljen kvorum u Ustavnom sudu te da se očekuje od crnogorskih lidera da popune preostalo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu i imenuju ostale ključne sudske pozicije.

"Nadamo se da će 11. juna biti održani slobodni i fer parlamentarni izbori i da će novoizabrani lideri poslušati poziv građana i brzo sprovesti reforme neophodne za napredak u EU integraciji Crne Gore", izjavio je Gabriel Eskobar.

Potvrdio je da putuje u Crnu Goru da učestvuje na ceremoniji primopredaje funkcije predsjednika.

O Otvorenom Balkanu

Oba američka zvaničnika koji su nastupili na pretresu u američkom Senatu su potvrdili podršku inicijativi Otvoreni Balkan, ocijenivši je dobrom prilikom da se region integriše.

Međutim, Gabriel Eskobar je pojasnio da će Sjedinjene Američke Države podržati Otvoreni Balkan jedino ako sve članice, uključujući i Kosovo, budu imale ravnopravno učešće.

"Naš uslov za podršku Otvorenom Balkanu je da bude otvoren za sve njih podjednako kao i za punopravne članice. To će zahtijevati od Srbije da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu. Dakle, za nas je ovo prilika da stvorimo još veću integraciju Kosova u region. U suprotnom, nećemo je podržati”, rekao je Eskobar.

Na raspravi je najviše riječi bilo o dijalogu Srbije i Kosova, prilikama u Bosni i Hercegovini, te uticaju Rusije u regionu.

Pre ovog pretresa, Šole je telefonom obavio odvojene razgovore sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem o procesu pregovora o normalizaciji odnosa.

Bonus video: