Đukanović: Pravo iskušenje slijedi nakon izbora, ogledaće se u hrabrosti lidera partija da naprave koalicije

"Na političkoj sceni imate partiju koja se ne reklamira, nego se predstavlja rezultatima evropskoga razvoja Crne Gore, i imate druge partije koje kažu da su posvećene evropskoj budućnost. Eto prilike. Ako tu priliku ne vidite, onda ste kratkovidi. Ako ne želite da je vidite zbog predrasuda koje imate, onda vama nije prioritet odgovornost prema Crnoj Gori, nego nešto drugo", poručio je Đukanović

28444 pregleda 72 reakcija 49 komentar(a)
"Eto prilike da se mudrim odlukama formira proevropska vlada": Đukanović, Foto: Boris Pejović
"Eto prilike da se mudrim odlukama formira proevropska vlada": Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.05.2023. 15:47h

"Vjerujem da će partije koje su se rezultatima djelovanja dokazale kao proevropske i partije koje se najavljuju i predstavljaju kao proevropske imati većinsku podršku građana na izborima. Na pravom iskušenju ćemo tek biti nakon izbora. Iskušenje će se ogledati u hrabrosti i odlučnosti lidera partija da naprave koalicije koje će biti u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore".

To je danas rekao odlazeći predsjednik Crne Gore i doskorašnji lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

On je u Rezidenciji predsjednika na Cetinju održao redovnu godišnju konferenciju za novinare, kojom završava predsjednički mandat.

Đukanović je kazao da očekuje da parlamentarni izbori zakazani za 11. jun proteknu u demokratskoj atmosferi, i da daju "jasan pregled rejtinga partija i politika koje se vode".

"Vjerujem, takođe, da će se i tim rezultatima nedvosmisleno pokazati dominacija opredjeljenja građana za dalji proevropski razvoj Crne Gore. Vjerujem da će partije koje su se rezultatima djelovanja dokazale kao proevropske i partije koje se najavljuju i predstavljaju kao proevropske imati većinsku podršku građana. Na pravom iskušenju ćemo tek biti nakon izbora. Iskušenje će se ogledati u hrabrosti i odlučnosti lidera partija da naprave koalicije koje će biti u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore", rekao je Đukanović.

Poručio je da je najvažniji nastavak puta evropskog razvoja.

"Sve ostalo su kratkoročne i nepametne kalkulacije, a jedna od njih je - samo ne sa prethodnom vlašću. Ta vlast baštini rezultate proevropskog razvoja i ne predstavlja se najavom svoje evropske politike, nego rezultatima. Iz istraživanja javnog mnjenja rekao bih da građani žele taj put", rekao je Đukanović.

Ponovio je da postoje partije koje se nazivima ili politikom predstavljaju kao proevropske.

"Eto prilike da se mudrim, odgovornim i hrabrim odlukama formira proevropska vlada. Ako bude hrabrosti i mudrosti u političkom liderstvu partija koje učestvuju na izborima".

Na pitanje u kome vidi partnera za saradnju nakon izbora, ako mnogi tvrde da neće s DPS-om, Đukanović ponavlja da će prema njegovom mišljenju veće iskušenje uslijediti dan nakon izbora.

"Talas politike koji je pokrenut promjena 30. avgusta 2020. je još uvijek u snazi. Ne želim da prognoziram do koje će se mjere to potvrditi na izborima, ali mislim da će ozbiljno iskušenje za lidere uslijediti poslije 11. Svi će vam reći kao i ja da su opredijeljeni za dalji evropski put. Da bi Crna Gora išla evropskim putem, mora imati kvalitetno upravljanje državom. Da bi povratila to upravljanje mora formirati stabilnu vladu proevropske većine. Na političkoj sceni imate partiju koja se ne reklamira, nego se predstavlja rezultatima evropskoga razvoja Crne Gore, i imate druge partije koje kažu da su posvećene evropskoj budućnost. Eto prilike. Ako tu priliku ne vidite, onda ste kratkovidi. Ako ne želite da je vidite zbog predrasuda koje imate, onda vama nije prioritet odgovornost prema Crnoj Gori, nego nešto drugo".

"Želim da predahnem od funkcija"

Na pitanje hoće li biti nastavljen "dijalog o pomirenju" s partijama koje su donedavno činile Demokratski front (DF), te vidi li mogućnost saradnje s njima, Đukanović je odgovorio:

"Dijalog sa svim subjektima će, vjerujem, biti nastavljen. Nijesam u poziciji predsjednika stranke, i nijesam napustio funkciju lidera partije forme radi. Ja neću upravljati politikom DPS-a. Bilo bi pametno nastaviti dijalog jer bez toga ostavljate mjesto sukobu. Dijalog uvijek može da dovede do savezništva ukoliko dođe do promjene u politikama, i da se ja nijesam mijenjao značilo bi da sam nedorastao... Zato treba vjerovati da su i drugi skloni tome. Vjerujem da postoje bliži subjekti od DF-a, ali i s njima (DF-om) treba razgovarati", naglasio je.

Upitan koju funkciju će imati u DPS-u nakon povlačenja s funkcije partijskog lidera, Đukanović je rekao:

"Da li će vremenom doći do nekog reaktiviranja, o tom potom. Sad želim da predahnem od funkcija".

Bonus video: