Kovačević traži da mu plate naknadu za odmor

Bivši predsjednik pljevaljske opštine Rajko Kovačević traži da mu isplate naknadu štete za ukupno 27 dana godišnjeg odmora. Zahtjev je podnio 26. aprila, kada je i podnio ostavku

7011 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Kovačević, Foto: Opština Pljevlja
Kovačević, Foto: Opština Pljevlja

Doskorašnji predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević podnio je zahtjev lokalnoj upravi da mu isplati naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora u prošloj godini.

Njegov zahtjev razmatraće danas Odbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine Pljevlja.

”Podnosim zahtjev za ostvarivanje prava za naknadu štete zbog neiskorišćenja godišnjeg odmora iz 2022. godine za ukupno 27 dana godišnjeg odmora”, naveo je Kovačević u zahtjevu.

Zahtjev je podnio 26. aprila kada je i podnio ostavku na mjesto predsjednika opštine, nakon što je lista DPS-a, BS, SD i SDP, koju je predvodio ubjedljivo poražena na lokalnim izborima održanim u oktobru prošle godine.

Iako je izgubio izbore, Kovačević je na čelu lokalne administracije bio šest mjeseci duže, nakon što je njegova koalicija iskoristila nefunkcionalnost Ustavnog suda, koji nije imao kvorum da odlučuje o njihovoj žalbi na navodne nepravilnosti na dva biračka mjesta.

Prema Zakonu o radu “zaposlenom kojem će prestati radni odnos, odnosno ugovor o radu poslodavac je dužan da obezbijedi korišćenje neiskorišćenog godišnjeg odmora prije prestanka radnog odnosa”.

”Ako poslodavac ne obezbijedi zaposlenom ostvarivanje prava na godišnji odmor, zaposleni ima pravo na naknadu štete. Visina naknade štete određuje se, zavisno od dužine neiskorišćenog godišnjeg odmora, prema prosječnoj zaradi koju je zaposleni ostvario kod tog poslodavca za godinu ili dio godine u kojoj je stekao pravo na korišćenje tog godišnjeg odmora”, navodi se u Zakonu.

Kovačević je skupštinskom Odboru za izbor i imenovanje podnio i zahtjev da mu se odredi naknade nakon što mu je prestala funkcija, čelnika lokalne administracije.

Isti zahtjev podnio je i jedan od bivših potpredsjednika Opštine Jasmin Čelebić.

Prema zakonu, oni imaju pravo da u roku od jedne godine od dana prestanka mandata, primaju naknadu “u visini zarade koju su imali u posljednjem mjesecu obavljanja funkcije uz odgovarajuće usklađivanje.

Kovačević je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio mjesečnu zaradu u iznosu od 1.480 eura.

Pravo na naknadu može da se produži za još jednu godinu, ako u tom vremenu funkcioner stiče pravo na penziju.

Zakonom je i propisano da se pravo na godišnji odmor ne može zamijeniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa.

Kovačevi je na mjesto predsjednika Opštine izabran 23. februara prošle godine, nakon što je dotadašnji predsjednik Goran Golubović podnio ostavku.

Bonus video: