Abazović: Crna Gora konačno ujedinjena, fokusirati se na njen razvoj

"Danas je ovo zemlja veće pravde, u kojoj nema nedodirljivih i ne treba da ih bude. Okrećemo novi list, za savremenu Crnu Goru", kazao je premijer na svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti

50819 pregleda 404 reakcija 122 komentar(a)
Abazović na svečanom prijemu, Foto: Luka Zeković
Abazović na svečanom prijemu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.05.2023. 23:03h

Crna Gora je konačno ujedinjena i potrebno je fokusirati se na njen razvoj, poručio je premijer Dritan Abazović, na večerašnjem svečanom prijemu povodom 21. maja - Dana nezavisnosti, na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Predsjednik Vlade je kazao, u obraćanju zvanicama, da se uoči tog datuma tradicionalno obilježava "najljepša crnogorska majska zora".

"Sedamnaest godina naučilo nas je brojnim lekcijama. Izazovi unutrašnji i spoljni, nadmetanja i krize, usponi, padovi, radost, ponekad i tuga - služiće za nauk u vođenju jedne države. Ipak, neka nas ne ponese ta kap u okeanu bremenite prošlosti Crne Gore. Ostanimo čvrsto na zemlji, budimo skromni, ali i odlučni da nastavimo putem uspjeha kojim je naša država sigurno krenula...

"Ugledajmo se na male, a velike heroje iz naše okoline. U njima često svi pronalazimo snagu. I večerašnje veče posvećujemo njima. Pogledajte jednog Vladislava Vujkovića i njegove kolege iz Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom. Pogledajte jednog Ivana Šoća, inovatora i naučnika. Pogledajte Filipa Jovićevića, Ninu Drakulić i Nikolu Perovića, koji su zagledani u budućnost i koji će naredne godine poslati prvi crnogorski satelit Luča u svemu. Pogledajte Vuka Vujisića, budite hrabri kao on. Čuvajte naše zrno pijeska, kap bistre vode, list nepregledne šume i Crna Gora će vječito biti nepobjediva", poručio je on.

Dan nezavisnosti svečani prijem
foto: Luka Zeković

Rekao je da je Crna Gora danas sa najvećom prosječnom platom u regionu i najmanjom nezaposlenošću. "Njen BDP je dostigao rekord i prvi put premašio pet milijardi, otvorili smo vrata za nove, daleke destinacije i velika tržišta, povezujemo Crnu Goru sa regionom i Evropom, a očekujemo i rekordnu turističku sezonu", dodao je.

Kazao je da su u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije postignuti istorijski pomaci.

"Danas je ovo zemlja veće pravde, u kojoj nema nedodirljivih i ne treba da ih bude. Okrećemo novi list, za savremenu Crnu Goru. Sad kad naša rijeka demokratije teče nezaustavljivo u more slobode, optimizma i pomirenja, fokusirajmo se na viziju razvoja države. Ovo je država svih njenih građana. Konačno ujedinjena, bez diskriminacije, sa pozitivnim ekonomskim parametrima. Dajmo svi doprinos da bude zemlja vječitih osmijeha. Nek' ova poruka uđe u svaki dom u Crnoj Gori - od Orjena do Grebaje, od Bojane do Ljubišnje, od sinjeg mora do Bobotovog kuka, nek nas vodi pravde ruka. Nek' je vječna Crna Gora i nek' je srećan Dan nezavisnosti", zaključio je Abazović.

Dan nezavisnosti svečani prijem
foto: Luka Zeković

Na svečani prijem došao je i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. "Vijestima" je ranije iz Skupštine potvrđeno da će Eskobar prisustvovati i inauguraciji novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića u subotu.

Dan nezavisnosti svečani prijem
foto: Luka Zeković

Na prijem su došli i predstavnici više diplomatskih predstavništava u našoj državi, među kojima su šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasadori SAD, Francuske i Njemačke - Džudi Rajzing Rajnke, Kristijan Timonije i Peter Felten...

Ceremoniji je prisustvovao i novoizabrani predsjednik Jakov Milatović.

Dan nezavisnosti svečani prijem
foto: Luka Zeković

Među zvanicama su bili i domaći zvaničnici, predstavnici pravosudnih institucija, princ Nikola Petrović, predstavnici medija i NVO...

Svečanost je počela intoniranjem himne Crne Gore.

Abazovića je na bini zamijenio glumac Vukan Pejović, koji je održao monolog.

Baletska trupa Ballo potom je imala plesni performans, nakon čega je ispaljen vatromet uz pratnju himne Evrope, “Oda radosti".

Kraj programa rezervisan je za koncert sastava The Bestbeat, koji izvodi numere legendarne grupe The Beatles.

Bonus video: